HC Energie Karlovy Vary

Sparta vrací sérii na západ Čech

SF1: HC Sparta Praha - HC Energie Karlovy Vary 2:1 (1:0, 0:0, 0:1 - 1:0). Stav série: 2:3. Domácí se dostali do vedení v úvodu utkání. Ve druhé třetině musely Karlovy Vary přečkat dlouhý nápor Pražanů, při kterém inkasovaly i tyčku. Energie si však dokázala vynutit prodloužení zásluhou skvělých zákroků Lukáše Mensatora a premiérové trefy Rastislava Deje v play off. Rozhodující gól nakonec vstřelil v prodloužení Kratěna. Další smutnou zprávou večera je zranění reprezentačního obránce Ondřeje Němce, jenž byl s podezřením na otřes mozku a zhmoždění krční páteře převezen do nemocnice.
O2 extraliga, SF5, čt 26.3.2009, TESLA ARENA
Sparta
Karlovy Vary
2:1p
1:0, 0:0, 0:1 - 1:0
Branky a nahrávky: 7. Vondráček (Hanzlík, Hrdel), 64. Kratěna (Výborný) - 43. Dej (Sailer). Rozhodčí: Šindler, Šír - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 6:9. Bez využití. Diváci: 12 155. Průběh utkání: 1:0, 1:1 - 2:1.
Sparta: Přikryl - Pilař, Gulaši, Vykoukal, Jan Hanzlík, L. Procházka, Černošek - D. Výborný, Broš, Kratěna - Ton, Langhammer, Netík - Hromas, Koreis, Podlešák - Vondráček, Hrdel, Kafka
Karlovy Vary: Mensator - Němec (41. Bombic), Řezníček, Mudroch, Prošek, Duben, Čutta - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Milan Procházka, Melenovský, Skladaný - Dej, Pech, Sailer - Zucker, Kristek, Hluchý - od 31. navíc Zaťovič

Komentář k utkání

Po opatrném úvodu zaznamenali oba gólmani perné chvilky až ve čtvrté minutě. Po zpětné Procházkově přihrávce od zadního mantinelu nejprve z bezprostřední blízkosti střílel Skladaný, v následném protiútoku se prostor otevřel před Tonem. Ten ale pálil jen do středu branky. Do vedení však přece jen šla mírně aktivnější Sparta. Po vyhraném vhazování přihrál Hanzlík Romanu Vondráčkovi, jenž z první propálil Mensatorovy betony. Útočník brněnské Komety tak oslavil svůj premiérový start v extraligovém play off.

Na konci deváté minuty mohl odpovědět Pech, nájezd z úhlu mu ale notně zkomplikoval Procházkův faul i zákrok Přikryla. Zvyšující se tempo potvrdily i individuální průniky Pecha a Kumstáta i příklep Podlešáka v následujících minutách. Při vyloučení karlovarského Skuhravého to pak byli paradoxně hosté, kdo bušil na gólová vrata. Rychlonohého Kumstáta při průniku faulem zastavil Vykoukal, v nařízeném trestném střílení ale Přikryl perfektně vybruslil pokus o bekhendový blafák v podání obránce Němce.

Dvaaosmdesát vteřin dvojnásobné přesilovky, taková výhoda se na začátku druhé části naskytla domácím. Vyloučení Proška a Pecha ale nepotrestal jak Výborný, tak ani Kratěna. V těchto případech Mensatorovi pomohla tyč, v oslabení o chvilku později už karlovarská jednička zářila především díky svým zákrokům. I při hře v pěti měli více ze hry sparťané, vyložených šancí si už ale vypracovávali méně. Když se v kolem 35. minuty Karlovarští přece jen začali nadechovat k náporu, zmrazil celou arénu zdánlivě nevinný souboj mezi Netíkem a Němcem. Reprezentační obránce Energie po nárazu hlavou do mantinelu opustil led na nosítkách za společného skandování obou fanouškovských táborů. Předběžná diagnóza stanovila otřes mozku a zhmoždění krční páteře.

Do třetí části vstoupili sparťané s přece jen větším důrazem na defenzivu, srazila je ale individuální chyba Černoška. Toho při odvážném forčekingu o puk obral Rastislav Dej a rybičkou z úhlu poslal puk do odkryté sítě. Naopak v sérii přesilových her na obou stranách branka nepadla. Mensator byl totiž k nepřekonání, na straně hostů naopak chyběl přehled a střela obránce Němce. Utkání dospělo do prodloužení.

Vstup do nastaveného času ovládlo karlovarské sebevědomí, rozhodnutí měli na hokejkách jak západočeské dvě věže, tak forvard Skladaný. Přikryl i se štěstím tyto výpady přestál, a umožnil tak, aby Ondřej Kratěna po nájezdu z úhlu a přesné trefě do bližšího růžku poslal sérii zpět do Karlových Varů.

Ohlasy trenérů

Marian Jelínek (HC Sparta Praha): Zápas byl hokejově velmi vyrovnaný, ale nikoliv psychicky. Na soupeři bylo vidět, že je hodně uvolněný a my zase křečovití. Bylo to vidět zvlášť v přesilových hrách i v závěru zápasu. Soupeř vědom si toho, že má tři mečboly, na nás v prodloužení vletěl. Pro nás to teď teprve začíná, protože pokud chceme uspět a jít do finále, tak si musíme vzít v Karlových Varech zpátky, co jsme jim věnovali, to znamená jednu výhru.

Josef Paleček (HC Energie Karlovy Vary): Bylo to hodně vyrovnané utkání, jako ta předešlá. Obě mužstva si byla vědoma, o co jde a bojovalo se o každý kousek ledu. Ve druhém zápase série jsme tady uspěli v prodloužení my, tentokrát byla šťastnější Sparta. Vrátili nám to a máme před sebou další zápas.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | st 25.3.2009

Odpočinutí energetici míří opět do metropole