HC Energie Karlovy Vary

Naplněná aréna zhlédla porážku se Spartou

HC Energie - HC Sparta Praha 1:2 (0:1, 1:0, 0:1)
Atraktivní utkání s obsazením z loňského semifinále hokejistům Energie nevyšlo. Za Spartou vedenou novým trenérským duem zaostávali ve většině herních činnosti a především díky kvalitním zákrokům Sáblíka a vyrovnávací brance Milana Hluchého (na snímku) dlouho drželi nerozhodný stav. Jenže opětovné vedení z hole Tona si Pražané již dokázali pohlídat a z KV Areny si odvezli všechny tři body.
O2 extraliga, 21. kolo, pá 30.10.2009, KV Arena
Karlovy Vary
Sparta
1:2
0:1,1:0, 0:1
Branky a nahrávky: 27. Hluchý (Kristek, Melenovský) - 10. Ručinský (Broš, Vykoukal), 53. Ton (Výborný). Rozhodčí: Polák, Hodek - Bejček, Lhotský. Vyloučení: 6:7. Využití: 0:2. Diváci: 5366. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.
Karlovy Vary: Sáblík - Němec, Čutta, Brňák, Hájek, Tribuncovs, Parýzek - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Melenovský, Kristek, Hluchý - Pletka, Pech, Dej - Kuběna, Zaťovič
Sparta: Chábera - Vykoukal, Černošek, Macholda, Jan Hanzlík, Gulaši, Vydarený - Látal, Broš, Kratěna - Ton, D. Výborný, Hromas - Netík, Langhammer, Ručinský - Hrdel, Podlešák, Koreis

Komentář k utkání

Ze začátku se do hry opřeli hlavně obránci a útočníky do hry příliš nepoštěli. Oťukávání soupeřů opadlo již po pěti minutách, kdy Skuhravého zahákoval Jakub Langahammer a po chvíli za ním na trestnou putoval Ondřej Kratěna. Sudí tím nabídli Energii přesilovou hru pět na tři, kterou Energie sice strávila v útočné třetině a na Cháberu vyslala několik nebezpečných střel, ale branku nevstřelila. Jediná tutovka bylo Kristkovo tečování Němcovy střely, se kterou si Chábera skvěle poradil. Zatímco Energie nedokázala využít svou početní výhodu, sparťané si s ní poradili více než dobře. Martin Ručinský se probojoval do útočného pásma, kde v prostoru mezi kruhy vystřelil Sáblíkovi nad rameno.

Sparta vedla o branku, a to jí značně nabudilo. Sáblík předváděl všechno možné, poradil si i s Netíkovu tečí od tyče a vyplatilo se mu to, protože další branku už nedostal. Naopak útočníci, kteří se do té doby snad báli zaútočit konečně ožili, ale většina střel končila v ochranné síti.

Během přesilových her se domácí značně trápili, nevycházela jim žádná kombinace a většina připravených akcí skončila u špatné přihrávky. Zato Pražané při početních výhodách dávali karlovarské obraně co pro to, zvláště po vyloučení Skuhravého, kdy se Sáblík pořádně zapotil.

Přes všechny trable však dokázala Energie zabojovat a vstřelit ten vyrovnávací gól, na který všichni dlouho čekali. Velikou zásluhu na něm má Jaroslav Kristek, který sice mohl vystřelit, ale rozhodl se přihrát k druhé tyči Milanu Hluchému, který poslal kotouč do odkryté brány.

Obdržený gól však Spartu nepoložil. Spíše naopak. Od té doby se zaměřili hlavně na ofenzivní část hry, čehož se snažili využít domácí při brejkových situací. Sparta si však dokázala pohlídat i tyto situace. Největší šance si dokázal vytvořit Atvars Tribuncovs. Ve třicáté šesté minutě dokázali domácí zavařit Cháberovi, před jeho brankou. Tribuncovs se zmatku snažil využít a odražený kotouč chtěl zasunout v nepřehledné situaci za Cháberu. Rozhodčí se v nepřehledné situaci nevyznali, a tak se šli raději poradit s video rozhodčím, který uznal, že branka nepadla.

V posledním dějství si domácí, po faulu Macholdy, zahráli dokonce přesilovou hru trvající čtyři minuty, ale za tu dobu nedokázali nějak zvlášť Cháberu ohrozit. Dlouho to vypadalo, že se hra přesune do prodloužení. Výkony hráčů tomu i napovídaly, ale po trestu Skuhravého se dostal Petr Ton přes karlovarského obránce a svou přesnou střelou k tyči rozhodl o dnešním vítězi. Energie už nedostala žádnou šanci k vyrovnání. Sparta zablokovala své zadní řady a k Cháberovi nepustila žádného karlovarského útočníka. Po právu si tedy tři body odváží hráči z Prahy.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik (HC Energie Karlovy Vary): Nebyl to žádný krásný zápas. Bojovalo se ve všech pásmech. Prohrávali jsme 0:1, podařilo se nám to srovnat, ale myslím si, že jsme možnost na tři body promarnili hlavně v dlouhé čtyřminutové přesilovce. Mohli jsme výsledek strhnout na svou stranu, Sparta pak využila poslední přesilovku. My už jsme pak nenašli sílu na to, abychom zápas alespoň srovnali.

Miloš Holaň (HC Sparta Praha): Chtěl bych hráčům hrozně poděkovat za dnešní výkon a vítězství, protože nejsou v lehké situaci. Začátek utkání tomu trošku nasvědčoval, ale vydali jsme v celém zápase strašný kus práce a obětavosti. Bylo to už v první třetině, kdy jsme šli do oslabení do tří. Šli jsme do vedení 1:0, což mužstvo trošku uklidnilo. Ve druhé třetině jsme měli tlak, spoustu šancí, ale neproměnili jsme je a dostali jsme gól na 1:1, což s námi trošku zamávalo. Na střídačce ale bylo vidět, že hráči chtějí vyhrát, chtějí to zlomit. Čekaly nás krušné chvíle ve třetí třetině, kdy jsme hráli ze začátku čtyři minuty oslabení. Výborným výkonem nás podpořil také Honza Chábera a v závěru jsme podali velice disciplinovaný a zodpovědný výkon, který nás dovedl ke třem bodům.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | st 28.10.2009

Energie přivítá obměněnou Spartu