HC Energie Karlovy Vary

Po prohře na nájezdy se elitní desítka vzdaluje

HC Energie - HC MOUNTFIELD 3:4 sn (1:0, 1:1, 1:2 - 0:0)
Velice slibně měli energetici rozehraný duel s Budějovicemi. Na vyrovnání bývalého energetika Pletky odpověděl svojí nedělní druhou trefou František Skladaný (na snímku). V posledním dějství se však hosté nadchli k vyrovnání po třech brankách na obou stranách a ke slovu se dostaly samostatné nájezdy. Po rekordně dlouhých jedenácti sériích nakonec druhý bod pro sebe urvali hosté.
O2 extraliga, 49. kolo, ne 7.2.2010, KV Arena
Karlovy Vary
České Budějovice
3:4sn
1:0, 1:1, 1:2 - 0:0
Branky a nahrávky: 18. Skladaný (Melenovský, Nosek), 33. Skladaný (Melenovský), 47. Němec (Skuhravý) - 29. Pletka (Ptáček, Gřegořek), 52. Ptáček (Gulaš), 55. Šimánek (Hudec), rozhodující nájezd Veselý . Rozhodčí: Souček, Šindler - Bádal, Kalivoda . Využití: 3:1 . Diváci: 3321 . Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 3:1, 3:4 .
Karlovy Vary: Mensator (od 6. do 9. sam. nájezdu Sáblík) - Němec, Loginov, Nosek, Dobroň, Mucha, Parýzek, Prošek - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Hřebejk, Melenovský, Skladaný - Dej, Balázs, Kuběna - Budínský, Zucker.
České Budějovice: Kovář - Ptáček, Macháček, Snopek, Gřegořek, Poživil, Melichar - Gulaš, Mikeska, Pletka - Veselý, Vak, Sailer - M. Hudec, Šimánek, Melichárek - Kuchejda, Štrba, Kotrla

Komentář k utkání

Počáteční minuty nabídly oku diváka velice vyrovananou hru. První pětiminutovku se nic důležitého neodehrálo a k vidění byl spíše defenzivně laděný hokej. První, hned dvě velké šance, měli na svých hokejkách domácí. Nejprve střela Košťála orazítkovala betony Kováře a o minutu později se do samostatného úniku dostal Balázs, ale i toho Kovář bez problémů vychytal. Hra se uklidnila v polovině třetiny. Domácí se sice dostali do oslabení a hosté si vytvořili několik šancí, ale celkově energetici početní nevýhodu zahráli bezchybně. Největší událost třetiny se odehrála v 18. minutě. Budějovice se vinou hrou v šesti dostali do oslabení a domácí nabídnutou šanci náležitě využili a v následném závaru před brankou se jako poslední dostal k puku František Skladaný a bleskurychle doklepl puk pod betony Kováře do branky.

Druhé dějství nabídlo hned od začátku úplně jiný hokej. Hned od počátku si hosté vytvořili tlak a dopřávali Mensatorovi horké chvilky. Za všechny lze jmenovat střelu Ptáčka z mezikruží do výstroje a Melicharovu dělovku od modré do betonů Mensatora. Svůj tlak zužitkoval Mountfield ve 28. minutě. Stalo se tak v dvojnásobné přesilové hře a katem domácích byl v ten moment bývalý energetik Václav Pletka. Energie se však nedala lacino a odpověděla na branku ve 32. minutě. František Skladaný dostal přesný pas do mezikruží a mezi betony přidal svoji druhou nedělní trefu. Ve zbytku třetiny se hosté marně snažili vyrovnat nepříznivý stav.

Poslední třetina se zprvu vyvíjela opět jako vyrovnaná partie s hlavním důrazem na defenzivní hru. Netrvalo však dlouho a domácí od této taktiky brzy ustoupili. Konkrétně to byl Ondřej Němec ve 47. minutě prudkým pukem od modré, který skončil až za zády Kováře. Mountfield se však nevzdával a svůj tlak proměnil ve snížení v 52. minutě. František Ptáček využil odrazu puku od betonu brankáře a po rychlém zpracování jej zasunul za Mensatora. Nabuzení hosté vstřelenou brankou dále dotírali na branku domácích a vytěžili vyrovnání. V 55. minutě tečoval Jiří Šimánek puk přesně za Mensatora. Ve zbývajícím čase se už ani jeden z obou celků i přes několik šancí neprosadil a následovalo tak prodloužení.

Ze šancí v prodloužení lze vyjmenovat například dělovku Skladaného, který šahal po hattricku, ale pohotový Kovář jeho pokus vyrazil lapačkou mimo. Na druhé straně se blýskl střelou od modré Pletka, ale ani Mensator se nenechal překvapit a schoval puk ve výstroji. I přesto se ani jeden celek v nastaveném čase neprosadil a na řadu tak přišly samostatné nájezdy. V těch nakonec druhý bod do extraligové tabulky hostům vystřelil až v desáté sérii Ondřej Veselý.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (Karlovy Vary): "Velice důležité utkání jsme měli výborně rozehrané. Nemůže se nám však stát, že fatálními chybami a nedisciplinovaností se o náskok připravíme. Druhý a třetí gól jsme soupeři nabídli naší nedůsledností. Ze tří bodů tak máme jeden, což je velice špatné. Padesát dva minut bojujeme a pak se sami srážíme do beznaděje."

Milan Kupka (České Budějovice): "V dnešním utkání bylo vidět, že obě mužstva si uvědomovala důležitost zápasu v boji o desáté místo. Vycházelo se ze zabezpečených obran a čekalo se na chybu soupeře. Domácí se dostali do vedení o dva góly, my jsme se pak pokoušeli s výsledkem hýbnout. Nakonec se nám to povedlo. Nájezdy již jsou pro trenéry infarkt."

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | ne 7.2.2010

David Nosek: Padl na nás totální kolaps