HC Energie Karlovy Vary
Extraliga staršího dorostu, II.13, pá 1.3.2013
Jihlava
Karlovy Vary
4:3sn
2:1, 1:1, 0:1 - 0:0
Branky a nahrávky: 2. Mahút (Beran), 5. Jícha (Půža, Čermák), 36. Jícha (Půža, Anděl), rozhdující nájezd Anděl - 7. Rubeš (Veverka), 33. Janata (Trapl), 60. Vaněk (TS). Rozhodčí: Mech - Král, Toman. Vyloučení: 9:7, navíc Půža 10 minut OT za nesportovní chování. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 106. Střely na branku: 32:25. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3.
Jihlava: Svoboda - Půža, Čermák, Košař, Mandát M., Žuček, Port, Hotař - Anděl, Jícha, Mandát J. - Severa, Bambula, Balaštík - Mahút, Beran
Karlovy Vary: Frček (od 5. Kuchař) - Vaněk, Priškin, Bláha, Michálek, Novák, Veverka - Pfister, Osmík, Petrov - Dimitrov, Hroch, Rubeš - Molnár, Janata, Novák - Trapl

Komentář k utkání

Povedený vstup do utkání zajistil domácím vedení už v druhé minutě. Ján Mahút poslal s milimetrovou přesností odražený kotouč za brankovou čáru - 1:0. Z druhého gólu se domácí radovali v posledních sekundách přesilové hry, kdy se prosadil Lukáš Jícha - 2:0. V této situaci došlo ke změně gólmanů a karlovarskou branku od této chvíle střežil Ondřej Kuchař. V sedmé minutě se Karlovy Vary dostaly na rozdíl jediné branky. Tentokrát využili přesilovou hru hosté, kotouč do prázdné branky poslal Tomáš Rubeš - 2:1. Ani na jedné straně si hráči nevytvořili žádnou nebezpečnější situaci, se kterou by si gólmani nedokázali poradit.

Prostřední část hry byla poznamenána velkým počtem vyloučených hráčů, poměr za jedinou dvacetiminutovku byl čtyři ku třem z pohledu domácích. Vyrovnávacího gólu se hosté dočkali již po třech minutách od úvodního vhazování. Jiří Janata poslal kotouč pod víko domácí branky - 2:2. Průběh domácího oslabení napovídal překvapení, gól v přesilovce inkasovali hráči Karlových Varů zásluhou Lukáše Jíchy - 3:2. Díky nedisciplinovanosti se opět vylučovalo, ale rozhodčí u některých střetů soupeřů nechali přimhouřené oko, a do přerušení před třetí částí se vylučovalo pouze jednou na každé straně. Ani v oslabení se nezdálo, že by domácím jeden hráč scházel.

Do třetí třetiny vstupovali hráči s ježkem na prsou v početní nevýhodě, Ján Mahút seděl na trestné lavici ještě 47 sekund po úvodním vhazování. Po ataku Lukáše Jíchy byla hra asi na dvacet minut přerušena. Důvodem byla výměna jedné tabule plexiskla za domácí brankou. Dukla měla více příležitostí, ale nemohla přijít na to jako poslat černý kus gumy za záda Ondřeje Kuchaře. V poslední minutě po velmi nepřehledné situaci před Dominikem Svobodou, kdy na kotouči leželo několik hráčů najednou, bylo rozhodčími nařízeno trestné střílení hostů. Radomír Vaněk ošálil Svobodu a vyrovnal stav utkání - 3:3.

V pětiminutovém nastavení se neprosadil ani jeden z týmů. Na trestných lavicích se střídali hráči obou týmů jak „běžícím páse.“ Ani jedno z mužstev si v často přerušované hře nevytvořilo větší příležitost. Vypjaté utkání tak rozhodly až samostatné nájezdy. Domácí gólman Dominik Svoboda vychytal oba nájezdy hostů. Za domácí nejdříve nastoupil Alexandr Hotař, který neproměnil. Rozhodující nájezd proměnil Lukáš Anděl - 4:3 po samostatných nájezdech.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): Pro nás to bylo velice těžké utkání, protože jsme přijeli ve velmi okleštěné sestavě se spoustou absencí. Navíc nám v průběhu utkání odešli dva klíčoví útočníci, Hroch a Osmík z důvodu zranění. Bod, na který jsme dosáhli díky poměrně úspěšnému zahrání power-play a proměněné penaltě bereme dnes jako takové naše malé vítězství. Utkání mělo velkou kvalitu, ale my jsme byli v sestavě, kdy nějaká kompaktní hra pro nás byla složitá.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Dnes jsme viděli kvalitní utkání dramatické až do samého konce. Myslím si, že tento výsledek hodně ovlivnil rozhodčí. Padesát devět minut hráli naši hráči fantastický hokej a pan rozhodčí v situaci kdy pět zelených hráčů Karlových varů leželo v brankovišti s našimi hráči a on si pro mě vymyslel trestné střílení, které hosté proměnili. Tímto gólem z nájezdu dovedli utkání do prodloužení a defakto až k samostatným nájezdům. Oproti minulému zápasu jsme dnes byli v nájezdech úspěšnější. Musím smeknout před hráči za to, že nepodlehli tomu co zde rozhodčí předváděli.