HC Energie Karlovy Vary

Můj dům, můj hrad v utkáních s Oceláři stoprocentně funguje! Tři body zůstaly Energii

Závěrečnou čtvrtinu nadstavby extraligy juniorů zahájili energetici duelem s třineckými Oceláři. Na páteční utkání byla radost se dívat a diváci výkony mladých hokejistů často oceňovali potleskem. Oba týmy si nic nedarovaly a bojovaly o každý kousek ledu. Oceláři sice závěr utkání zdramatizovali, ale energetici si své vedení pohlídali a do poslední části nadstavby vstoupili vítězně. A to nejen díky výbornému týmovému výkonu, ale i pozornému Michalovi Oršulákovi, který při svém třetím startu v juniorce zastavil třicet osm střel.
DHL Extraliga juniorů, 22. kolo, pá 16.2.2024, Karlovy Vary, KV Arena
HC Energie Karlovy Vary
HC Oceláři Třinec
4:3
2:1, 2:1, 0:1
Branky a nahrávky: 11:36 Šlechta (Adámek, Vogel; 5/5), 14:38 Vogel (Zolnaj, Šlechta; 5/5), 33:54 Čihař (Záhejský, Beran; 5/4), 34:15 Varvařovský (Adámek, Šlechta; 5/5) – 10:11 Jobánek (Rybnikár, Pánek; 5/5), 29:51 Volas (Spěváček, Holinka; 5/5), 57:51 Gerych (Ošmera, Šutý; 5/5). Rozhodčí: Zubzanda, Glanc – Kokrment, Baxa. Diváci: 101. Vyloučení: 3:2. Využití: 1:0. Střely na branku: 32:41. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 4:2, 4:3.
Rozhodčí: Zubzanda, Glanc – Kokrment, Baxa
vyloučení2:3
využití1:0
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci101
HC Energie Karlovy Vary: Oršulák – Anton, Zolnaj, Postl, Beran, Vogel, Dorot – Záhejský, Adámek, Pastor, Šlechta, Čihař, Váňa, Vojáček, Zeman, Steklý, Varvařovský, Novotný, Šilhan.
HC Oceláři Třinec: Král – Horváth, Buják, Ošmera, Kurbaka, Mrtka, Volas, Holub – Spěváček, Gerych, Holinka, Bartoš, Jobánek, Mikula, Švančara, Rybnikár, Blaha, Pánek, Šutý.

Komentář k utkání

Okamžitě po vhazování pálil David Varvařovský, ale Jakub Král jeho střelu zastavil a puk vrátil do hry. Následně se ocitli pod tlakem svých hostů energetici. Po chvilce se jim u své střídačky podařilo vybojovat puk, ale přechod do útoku jim stopl ofsajd. V úvodu třetí minuty si Miroslav Holinka nad kruhy připravoval puk ke střele, ale k té se kvůli jednomu z bránících hráčů nedostal. Střelu Marcela Mikuly těsně u něj zastavil svou hokejkou Matyáš Beran. Krátce na to šli karlovarští mladíci do čtyři. Oceláři po chvíli zaujali přesilovkové postavení, ale než se Patrik Volas připravil ke střele vypíchl mu puk Vít Záhejský. Chvilku na to Karlovarským pěkně zatrnulo. Na modré se totiž rozmáchl jeden z Ocelářů. Puk se sice odrazil od betonů Michala Oršuláka, ale hned projel zpět mezi nimi a zastavil se těsně před brankovou čarou. Karlovarský gólman se spolu s jedním spoluhráčem rychle zorientoval a puk dostali do bezpečí před odrážejícími Oceláři.

V sedmé minutě se na třineckou branku postupně vypravili Matyáš Adámek a Vít Záhejský. Ani jeden však kvůli bránícím hráčů neměl šanci zaujmout střeleckou pozici. V deváté minutě se v mezikruží se střele chystal David Varvařovský, jenomže Viktors Kurbaka mu puk vypíchl. Jako první se z gólu radovali v čase 10:11 Oceláři, když puk do karlovarské branky dostal Jonáš Jobánek. V čase 11:36 však bylo srovnáno. Matyáš Adámek dostal nabito od Jakuba Vogela a pálil z mezikruží. Puk se odrazil před odkrytou část branky, kam se jako vítr přihnal Robert Šlechta a švihem ho poslal vzdálenějšího rohu branky. V patnácté minutě se Robert Šlechta rozmáchl na modré a napálil tyčku u třinecké branky. Robert si po pár sekundách všiml puku, který vyplaval u bočního mantinelu. Prošel s ním přes jednoho bránícího hráče a poslal ho k mantinelu Petrovi Zolnajovi. Od něj dostal přihrávku na modrou Jakub Vogel, který prostřelil hradbu před brankou - 2:1.

V závěru třetiny šli energetici do čtyř a měli se co ohánět. Hlavní slovo měl Patrik Volas, který v rozmezí asi čtyřiceti sekund ze dvou různých pozic orazítkoval betony Michala Oršuláka. I v úvodu druhé třetiny vyšlo vhazování lépe energetikům, ale hra se opět otáčela a tak se po chvíli hnal do akce Vojtěch Spěváček, který se ke střele z úhlu přes jednoho z karlovarských mladíků nedostal. Ostatně energetici se svým soupeřům celé utkání drželi za patami, a tak většinu akcí utnuli hned v zárodku. Ve dvacáté druhé minutě se do výborné šance dostal Adam Ošmera, jenomže Michal Oršulák jeho střelu vyrazil rukojetí hole. Ve dvacáté páté minutě zakončoval přesilovkovou kombinaci Vít Záhejský, puk však skončil v lapačce Jakuba Krále. Třinecký gólman si poradil i s dalšími střeleckými pokusy svých hostitelů a tak Oceláři přečkali početní výhodu bez úhony.

Na oplátku neuspěl se svou střelou Jonáš Jobánek, který si vzal karlovarskou branku na mušku ve dvacáté sedmé minutě. Před polovinou třetiny ustáli energetici další oslabení, jenomže Třinečtí svůj tlak z jeho závěru protáhli i poté, co bylo po přesilovce a jejich snaha jim v čase 29:51 vynesla vyrovnání, když Patrik Volas uspěl se svou dělovkou od modré - 2:2. Vedení mohl Energii vrátit Vojtěch Váňa. Jeho únik zastavily Královy betony. Nahození od modré zkusil Matyáš Adámek v čase 33:04. Tyčku, kterou si vzal na mušku si třinecký gólman pohlídal. Vedení si hráči Energie vzali zpět třicet jedna sekund po začátku početní výhody, když v čase 33:54 přesilovkovou kombinaci Matyáše Berana a Víta Záhejského zakončil z kruhu střelou k bližší tyčce Vojtěch Čihař - 3:2.

Za dvacet sekund se karlovarská střídačka znovu radovala. Po přihrávce Roberta Šlechty se puk za třineckou brankou odrazil do kruhu, kde si ho vyzvedl Matyáš Adámek a z mezikruží pálil na branku. Puk do ní tečoval David Varvařovský - 4:2. Do konce třetiny si karlovarskou branku vzali na mušku Robin Švančara a Patrik Šutý. V čase 39:32 měl David Varvařovský na mušce prostor u tyčky, ale Jakub Král se stihl přesunout a tak se hráči do kabin rozešli za stavu 4:2. Během první minuty závěrečné části zápasu čelil Michal Oršulák střelám Jana Bartoše. Jakuba Krále zaměstnal Vojtěch Čihař. Na třineckého gólmana se svou střelou z úhlu nevyzrál ani Ondřej Dorot v čtyřicáté třetí minutě.

Jak se hra otáčela, museli být oba gólmani ve střehu. Ve čtyřicáté páté minutě musel do akce Michal Oršulák, který zchladil útočné choutky Jonáše Jobánka a Robina Gerycha. V této části hry se třinečtí mladíci drželi poměrně často před karlovarskou brankou, ale bránící hráči a pozorný Michal Oršulák drželi puk mimo. Jak se krátil čas, začínalo to na ledě jiskřit, a docházelo k pošťuchování, to však nebylo takové, aby si vyžádalo potrestání. Rozhodčí vše vyřešili domluvou. Poté co byl trochu drsně obrán o puk Vojtěch Váňa se ke střele dostal Miroslav Holinka, ale i tentokrát byl karlovarský gólman připraven. Energetici si dávali na své soupeře pozor a snažili se je k ničemu nepouštět. Naději na zisk bodů Ocelářům vykřesal Robin Gerych, který střelou z kruhu vymetl pavučiny ve vzdálenějším rohu karlovarské branky - 4:3.

V padesáté deváté minutě v třinecké brance místo puku skončil Jakub Král a došlo k posunutí branky. V čase 58:44 si trenéři Ocelářů vyžádali oddechový čas, ala Jakub Král na střídačku uháněl až v čase 59:03. Třinečtí sevřeli své hostitele do kleští. Šance na pojistku v podobě gólu do prázdné branky nevyšla Robertovi Šlechtovi a v závěru utkání ani Vítu Záhejskému, ale energetici si i tak své vedení udrželi a vybojovali si plný počet bodů.

Ohlasy trenérů

Pavel Arnošt (HC Energie Karlovy Vary):

Samozřejmě jsme jak realizační tým, tak i hráči spokojeni. Měli jsme sérii nepodařených zápasů a tak jsme po reprezentační pauze chtěli ten zápas urvat a dotáhnout do vítězného konce a to se nám povedlo. Těší nás to o to víc, že to bylo proti Třinci, který patří ke špičce a utkání s ním je vždy prestižní.

René Mucha (HC Oceláři Třinec):

Myslím si, že utkání bylo bruslivé. Samozřejmě po pauze bylo na obou stranách, řekl bych, hodně nepřesností. V některých fázích zbytečné ztráty puku nebo špatně řešení gólových situací. Mrzí nás dvě pětiminutovky, kdy jsme v obou dostali dva slepené góly. Vedli jsme 1:0 a myslím si, že do tohoto stavu jsme byli lepším týmem. Nechali jsme domácí otočit výsledek. Ve druhé třetině jsme vyrovnali, ale bohužel jsme zase dostali dva slepené góly. Ačkoliv jsme byli ve třetí třetině aktivnější, podařilo se nám dát pouze jeden gól. Klukům jsme za výkon poděkovali, protože to utkání se, věřím tomu, divákům líbilo. Bohužel pro nás se smutným koncem, takže domácím gratuluji k vítězství.