HC Energie Karlovy Vary

Dorost Hradci odplatu nepovolil. Čtvrtý hattrick v sezoně vstřelil Vlastimil Blažek

Dva zápasy před reprezentační pauzou měl na programu i náš dorost. V prvním duelu energetici přivítali tým Mountfield HK, který jim měl co vracet poté, co ho hned v prvním utkání nadstavby energetici obrali o body. Každopádně k vidění byl výborný hokej, kdy si oba týmy vytvářely poměrně dost šancí. Skóre sice otevřeli hradečtí mladíci, ale vedení si na svou stranu dorost Energie překlopil v polovině první třetiny a už se ho nevzdal. Výhru dorostu hattrickem režíroval Vlastimil Blažek. Skóre srovnal Viktor Wardas. Dvěma body přispěl David Sedláček. Vítěznou premiéru v dresu Energie si užil obránce Jiří Gombár, který přišel z Chomutova.
Extraliga dorostu, 11. kolo, pá 2.2.2024, Karlovy Vary, KV Arena, tréninková plocha
HC Energie Karlovy Vary
Mountfield HK
4:2
2:1, 1:1, 1:0
Branky a nahrávky: 04:54 Wardas (Slavík; 5/5), 10:10 Blažek (Sedláček, Gombár; 5/5), 32:55 Blažek (Kůrka; 5/5), 59:34 Blažek (Sedláček; 5/5) – 04:24 Páleník (Studnický; 5/5), 39:42 Páleník (Koklar, Forejtek; 4/5). Rozhodčí: Němec – Deja, Uhlík. Diváci: 77. Vyloučení: 3:5. Bez využití. V oslabení: 0:1. Střely na branku: 33:32. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 4:2.
Rozhodčí: Němec – Deja, Uhlík
vyloučení5:3
využití0:0
oslabení0:1
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci77
HC Energie Karlovy Vary: Kašpar – Čermák, Dyk, Gombár, Kůrka, Bauer, Postl – Kyncl, Blažek, Wardas, Šilhan, Poizl, Slavík, Michalov, Sedláček, Žalud.
Mountfield HK: Záruba – Pavlík, Vencl, Pánek, Wališ, Janeček, Studnický, Forejtek – Páleník, Koklar, Vítek, Šichan, Hornych, Klíma, Hendrych, Frolík, Vondruška.

Komentář k utkání

Už v prvních sekundách Petra Kašpara zaměstnal Tobiáš Vítek. Následně se do pásma vydali energetici, ale přes soupeře rozestavěné ve středu hřiště neprošli. Ve čtvrté minutě se kvůli hráčům před brankou nedostal k zakončení Pavel Kůrka a tak předal puk k modré čáře, kde se do něj opřel David Sedláček. Puk proletěl vedle tyčky, ale bohužel pro energetiky na špatné straně. Vzápětí se hra otočila a z prostoru nad kruhy pálil Karel Studnický. Puk se odrazil do klubka hráčů před brankou, kde se nejlépe zorientoval Ondřej Páleník a kolem tyčky poslal puk do branky. Třicet sekund na to vyhrál Vlastimil Blažek vhazování u hradecké branky. Jakub Kyncl předal puk Lukáši Slavíkovi, který ho zpoza branky poslal před ní na Viktora Wardase a ten okamžitě pálil do horní části branky - 1:1.

V šesté minutě jedovatou střelu na karlovarskou branku poslal Oliver Forejtek, kterému po odrazu puku od betonu chyběl parťák na dorážku. Vedení Energii v čase 10:10 vystřelil Vlastimil Blažek, který dostal nabito od Davida Sedláčka a kousek od mantinelu se proháčkoval k brance a střelou do vzdálenějšího rohu nedal hradeckému gólmanovi šanci. Srovnat mohl ve třinácté minutě Karel Studnický, který prosvištěl k brance, ale v té rychlosti nemířil přesně a puk minul branku. V šestnácté minutě měl Petr Kašpar napilno. Nejprve stopl střelu jednoho z hostů a následně musel zakročit i během oslabení. V čase 17:23 se na betony karlovarského gólmana podepsal Josef Janeček. Třetina tak skončila za stavu 2:1.

Rovněž ve druhé třetině se po úvodním vhazování k puku dostal Tobiáš Vítek, jenomže tentokrát se až před Petra Kašpara nedostal. V závěru první minuty šla do akce Zárubova lapačka a deset sekund na to před karlovarskou brankou střílel Karel Studnický, puk však projel před brankou. Další akci zahájili energetici na modré čáře, ale do přihrávky se jim snažil vpadnout Jaroslav Vondruška, a tak se Kryštof Dyk stáhl s pukem do svého pásma. Po otočení hry se ke karlovarské brance vydal Jakub Hornych. Vzhledem k tomu, že se na něj pověsili bránící hráči, tak zkusil nahození. Po zisku puku u své branky se do akce hnal jeden z hradeckých mladíků, jenomže nepřešel přes Filipa Žaluda.

V čase 25:10 došlo k posunutí hradecké branky a do akce museli ledaři, kteří si po chvíli museli vzít na pomoc i hasící přístroj. V čase 26:38 přítomným fanouškům mírně zatrnulo. Od modré pálil Josef Janeček. Puk se po jeho střele odrazil od betonu přímo před volného hráče Hradce, před kterým byla odkrytá branka. Při zakončení mu puk o kousek sjel a tak střela nakonec šla mimo. Pěknou kombinaci Energie zakončoval Jakub Kyncl, ale Marek Záruba si tyčku, kterou si Jakub vzal na mušku, dobře pokryl. V polovině třetiny se za hradeckou brankou k puku dostal Vlastimil Blažek. Poslal ho před branku na Davida Sedláčka, tomu však přihrávka úplně nesedla, takže střela neměla takovou razanci, aby prošla do branky.

Mantinel za karlovarskou brankou zaduněl po dělovce Filipa Frolíka. V čase 32:55 předal Pavel Kůrka puk Vlastimilu Blažkovi, který se v kruhu vyhnul soupeři, který mu chtěl kleknout do střely a před brankou chladnokrevně poslal puk pod víko. Tímto parádním gólem upravil skóre na 3:1. Blokem jednoho z energetiků následně skončila šance Tomáše Koklara. Hattrick měl o chvíli později na holi Vlastimil Blažek, který si vzal na mušku roh branky, ale Marek Záruba puk vyrazil ramenem. Ondřej Páleník měl před sebou volnou cestu k brance, ale i jeho střela skončila díky bloku jednoho z karlovarských mladíků. Ve třicáté osmé minutě v početní výhodě nasměroval Oliver Forejtek puk do horní části branky, ale puk po odrazu, nejspíše od břevna skončil znovu ve hře. V čase 39:37 sklapl Petr Kašpar betony před střelou Jaroslava Vondrušky. V čase 39:42 po buly vstřelil kontaktní branku Ondřej Páleník - 3:2.

Velkou šanci na srovnání měli Jakub Hornych a Tomáš Koklar, kteří se dostali ke karlovarské brance, kde si ještě vyměnili přihrávku, ale ta jim nevyšla, takže Petr Kašpar mohl zůstat v klidu. Parádní akci předvedlo trio Lukáš Slavík, Viktor Wardas a Jakub Kyncl, který orazítkoval Zárubův beton. Další pokus energetiků skončil blokem Karla Studnického. V čase 48:24 se po přihrávce jednoho z energetiků dostal před brankou k puku Patrik Hendrych, který na nic nečekal a vypravil se do pásma, až před odkrytou část branky. Jeden z energetiků ho však dostihl a vletěl do jeho střely puk tak pouze škrtl Kašparův beton a zamířil mimo branku. V čase 49:51 si Petr Kašpar poradil se střelou Tobiáše Vítka. V padesáté třetí minutě se opět opakovala situace s vysazenou hradeckou brankou, tentokrát na druhé straně kluziště a i tentokrát byl potřeba zásah ledaře.

Střela Tobiáše Vítka v padesáté čtvrté minutě jen těsně minula branku. A zákrokem Marka Záruby skončila gólová naděje Vlastimila Blažka. V padesáté sedmé minutě se ve středním pásmu činil obránce Jiří Gombár, který rozdával přihrávky svým spoluhráčům, jenomže snahy o přechod do pásma hradečtí hráči utnuli v zárodku. Ke konci utkání bylo před oběma brankami dost živo. Hráči Mountfieldu se hnali za srovnáním a energetici si naopak chtěli pojistit vedení. To se málem povedlo v čase 58:11 díky střele Kryštofa Dyka, jenomže Marek Záruba stihl své betony sklapnout včas. Střela z úhlu Tobiáše Vítka pro změnu zaměstnala Petra Kašpara. V čase 59:28 si hradečtí trenéři vyžádali oddechový čas a po něm zůstal Marek Záruba na střídačce. V čase 59:34 po vhazování na která se postavil David Sedláček, trefil prázdnou branku Vlastimil Blažek a zkompletoval si tak čtvrtý hattrick v sezoně.

Ohlasy trenérů

Tomáš Andrys (HC Energie Karlovy Vary):

Dnešní utkání bylo hodně nahoru a dolů. Poměrně slušně se nám dařilo otáčet hru směrem dopředu a vytvářet si šance. Za mě dobré rozvojové utkání pro oba týmy. Jsme rádi za tři body a zítra nás čeká další těžký zápas.

Jiří Janoušek ml. (Mountfield HK):

Od první do poslední minuty to bylo velmi divoké utkání, kdy obě mužstva dominovala hlavně v útočné fázi a obranná trochu pokulhávala. Myslím, že to v dorosteneckých utkáních někdy není na škodu. Má za to, že jsme měli dostatek šancí, abychom dokázali ze zápasu vytěžit nějaký bodový zisk, na druhou stranu Vary měly spoustu příležitostí, kdy nás podržel Marek Záruba. V závěru jsme měli tři tutovky, kdy jsme sahali po bodu, ale bohužel to nedopadlo. Musíme se připravit na další duel s Plzní.