HC Energie Karlovy Vary

Dorostenci doma ještě neprohráli

K a r l o v y  V a r y - Karlovy Vary - Písek 5:1 (1:0, 1:1, 3:0). Karlovarští dorostenci odstartovali novou sezónu velice slibně a v sobotním odpoledni si připsali další plný bodový zisk z domácího ledu, už čtvrtý v pořadí. Soupeřem jim tentokrát byli vrstevníci z Písku, kteří však od počátku zaostávali a domů cestují s vysokou porážkou, o níž rozhodla třetí třetina. Dvěma zásahy zatížil konto Jihočechů Jindřich Smolík.
Extraliga dorostu, 6. kolo, so 18.9.2004, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Písek
5:1
1:0, 1:1, 3:0
Branky: 20. Tollinger (Sláma), 35. Smolík, 46. Satora (Záhora), 56. Smolík (Budínský, Dudek), 58. Zmeškal (Schmidt, Šnajdr) - 39. Formánek. Rozhodčí: Florián. Vyloučení: 8:11. Využití: 1:0. Diváci: 90. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 5:1.
Karlovy Vary: Benda - Tollinger, Schmidt, Ozom, Děkan, Boguský, Satora, Zmeškal - Šnajdr, Sláma, Smolík, Pfister, Dudek, Budínský, Záhora, Szakal, Klcso, Rohan, Topinka, Polák.
Písek: Jakub Kovář - Švácha, Járos, T. Kovář, Mazanec, Heindl, Šimoník, Kašpar, Maršík - Moucha, Silbernágl, Gába, Jan Kovář, O. Jiřík, Kouba, K. Jiřík, Fořt, Habart, Formánek.

Komentář k utkání

Čtyři domácí zápasy, čtyři výhry a pokaždé s jediným inkasovaným gólem. To je dosavadní bilance karlovarských dorosteneckých nadějí. Písečtí soupeři byli od úvodu pod tlakem a hrálo se prakticky na jednu branku. Do první příležitosti domácích se dostal ve 4. minutě Budínský, ale Jakub Kovář v brance hostů jeho kličkovanou přečetl. O dvě minuty později dorážel z blízkosti Schmidt, gólman odolal. Jihočeši poprvé vystřelili na začátku šesté minuty, jenže byla to po hříchu jediná vážnější chvilka v úvodní třetině, kdy musel karlovarský muž s maskou Benda zasahovat.

Jednostrannou partii ozdobili kombinací Rohan s Polákem, avšak když ani oni neuspěli, rozdrobila se hra v častém přerušování. Blizoučko vedoucímu zásahu byl v 19. minutě Smolík, ale neprotlačil do sítě Slámovu přihrávku zpoza branky. Nakonec se karlovarští mladíci přece radovali ze zaslouženého vedení, když 20 sekund před přestávkou uklidil Sláma mazácky puk do správného místa po vyražené Tollingerově střele.

Odehrávala-li se první třetina bez trestů, hned v úvodu té druhé nabídli Písečtí soupeři dlouhou početní výhodu dvěma špatnými střídáními. I když se mladým energetikům hra v početní výhodě moc nevyvedla, několikrát ohrozili Jakuba Kováře, který změnu skóre nepřipustil. Ani ve 27. minutě, když velké nedorozumění mezi brankářem a obráncem nepotrestal karlovarský křídelník Šnajdr.

Po dalším přestálém oslabení hosté zlepšili obranou hru a pokoušeli se ujíždět do nebezpečných brejků, jejich nepřítelem však byla nepřesná rozehrávka. Jediná vážnější střela byla tečována mimo Bendovy tyče, a tak udeřili znovu domácí. Sláma výborně vybojoval ve 35. minutě puk pro Smolíka a ten v samostatném nájezdu uspěl. Možná ztráta koncentrace z nabytého dvoubrankového náskoku byla příčinou, že hostující Fořt se objevil v první opravdu vážné šanci před Bendou, ale brankářský fantom odolal. Jinak tomu bylo v půli 39. minuty, kdy se Písku vydařil rychlý protiúok, Formánek i s trochou štěstí zakončil kličku podél roztaženého Bendy a snížil na 2:1.

Poslední dějství zahájila přestávkou přerušená přesilovka domácích, která zůstala podobně jako ty předchozí nevyužita. Naopak na druhé straně pronikl do sólového nájezdu Járos, který neproměnil díky faulu Tollingera. V přesilovkách však Písečtí nevynikali podobně jako Karlovarští, navíc se zbytečným vyloučením o výhodu připravili. Jen co se všichni hráči vrátili na led, třepal se puk v Kovářově síti potřetí. V končící 46. minutě propálil vše, co mu stálo v cestě, Satora a vnesl klid na karlovarské hokejky.

Bezstarostná hra se energetikům mohla nevyplatit v 53. minutě, ale ujíždějícího Mouchu zastavil Bendův semafor a Satorovo seknutí. Početní výhoda hostům znovu nevydržela dlouho a sami se o ni připravili zbytečným vyloučením. Od té chvíle se na ledě přitvrdilo a zbytek střetnutí se změnil ve festival trestů. Pohledná akce Rohana se Záhorou čtvrtou brankou neskončila, ale jen co utichla potyčka mezi Slámou a Járosem, mohli Karlovaráci slavit, když se prosadil necelých pět minut před koncem podruhé Smolík.

Místo aby se utkání dohrálo za rozhodnutého stavu v poklidu, udělil rozhodčí v posledních třech minutách ještě pět dvouminutových trestů. Rozháraná hra vyhovovala více domácím. V oslabení se blýskli dobrým forčekováním Dudek a Budínský, za malou chvíli při výhodě čtyř hráčů proti třem přidal pátou a poslední branku kapitán Energie Zmeškal. Výhra 5:1 byla dostatečným důvodem k oslavnému rituálu dorostenců ve středovém kruhu.