HC Energie Karlovy Vary

Vyrovnanou bitvu zvádli lépe Karlovarští

Dorost: Bílí Tygři Liberec - Energie Karlovy Vary 1:3. Dorostenci Energie Karlovy Vary zvládli těžký boj v Liberci a z ledu soupeře, který zatím nasbíral v dosavadním průběhu soutěže pouhé dva body, si odvážejí vítězství. Na branku libereckého Falty dokázali odpovědět Budínský a Schmidt. V závěru se Bílí Tygři snažili o vyrovnání, ovšem hráli v šesti a karlovarští mladíci v předposlední minutě Šnajdrem využili přesilovky a definitivně rozhodli i importu dvou bodů do lázeňského města.
Extraliga dorostu, 9. kolo, po 27.9.2004, Svijanská aréna
Liberec
Karlovy Vary
1:3
1:1, 0:1, 0:1
Branky a nahrávky: 8. Falta (Sládek , Peřina) - 17. Budínský (Polák), 25. Schmidt (Dudek), 59. Šnajdr (Dudek). Rozhodčí: Wagner - Hejl, Podrazil L. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 85. Střely na branku: 27:29.
Liberec: Vajner - Čejka, Zákoutský, Jaroměřský (od 40. Macaj), Seidl, Kajínek, Sládek - Hodač, Duda, Zeman - Smetaník (od. 40. Marnota), Ropický (od 30. Řehák), Novák - Kopic, Peřina, Falta. Trenéři: Petr Buben a Martin Knap. Vedoucí mužstva: Jiří Duda.
Karlovy Vary: Benda - Satora, Boguský, Zmeškal, Schmidt, Ozom, Děkan, Tollinger - Pfister, Sláma, Rohan - Topinka, Šnajdr, Dudek - Budínský, Smolík, Polák. Trenéři: Karel Mlejnek a Zdeněk Houdek.

Komentář k utkání

Úvodních deset minut zápasu patřilo domácím a svou převahu dokázali vyjádřit i gólově. Při vyloučení karlovarského útočníka Dudka pronikli domácí do útočného pásma. Prudká, nepřesná střela Peřiny šla mimo tyče. Na střelu reagoval Benda rozklekem, ale puk nezasáhl. Ten se od zadního mantinelu odrazil zpět před branku. Sládek ho přiklepl Faltovi, který umístěnou střelou rozvlnil síť v karlovarské brance.

Inkasovaná branka karlovarské vyburcovala a poměr sil se začal měnit v jejich prospěch. Od desáté do šestnácté minuty musel liberecký brankář Vajner zasahovat proti střelám Děkana, Topinky, Budínského a Pfistera. Dvakrát se od modré čáry nebezpečně zastřeloval Zmeškal. Poprvé Vajner jeho střelu vyrazil, podruhé mířil karlovarský bek mimo tyče. Za Bílé Tygry kontroval útočník Duda, ale jeho bekhendovou střelu po ledě Benda chytil.

Při následném protiútoku našla, v pravém rohu útočného pásma, Polákova přihrávka Budínského. Ten se kličkou zbavil obránce, vybruslil před branku a mezi levou tyčí a betonem prostřelil libereckého brankáře. Těsně před sirénou, ohlašující konec první třetiny, se do šance prosadil liberecký Kopic, ale Benda vyrazil puk daleko mimo branku.

Druhá třetina začala velkou příležitostí hostujícího Poláka. Sám se ocitl před libereckou brankou, ale jeho bekhendovou střelu po ledě Vajner vykryl. Stejně si počínal na druhé straně brankář Benda po dělovce Kajínka. Ve 24. minutě tečoval, těsně před brankou, Rohan Satorovu střelu od modré. Puk z jeho hole jen těsně minul pravou tyč liberecké branky. Při libereckém protiútoku musel Benda zalehnout puk před rozjetým Kopicem.

Ve 25. minutě zamkli hosté Tygry v jejich obranné třetině a na konci rychlé kombinační akce stál obránce Schmidt, který nechytatelnou střelou od modré přesně trefil levý horní růžek Vajnerovy branky. Asistence byla připsána Dudkovi. Domácí odpověděli střelami Peřiny a Dudy, ale brankář Benda byl vždy na správném místě. V těchto chvílích se hrál rychlý hokej s pohlednými kombinačními akcemi. Zásluhou obou obran však nebyly zakončovány střelbou. Narušení tohoto obrazu hry přinesla až 31. minuta, kdy při přesilovce vyzkoušel Bendovu pozornost liberecký Smetaník.

Ve 34. minutě byl vyloučen liberecký Kopic a za 49 vteřin jej na trestnou lavici následovali Sládek z mužstva domácích a hostující Topinka. Hostům se tím naskytla příležitost hrát 71 vteřin přesilovku čtyři na tři. Výsledkem byla jen Zmeškalova dělovka, kterou Vajner zlikvidoval. Libereckou bolest v zakončení prokázal domácí Peřina, když nedokázal odražený puk nasměrovat do odkryté karlovarské branky.

Stejně jako úvod druhé třetiny i třetí dějství hry začalo obrovskou šancí hostů. V samostatném úniku jel na libereckou branku Šnajdr. Brankáři naznačil blafák, ale Vajner se nenechal rozhodil, počkal si a následnou střelu karlovarského útočníka chytil. Domácí stupňovali tempo hry, ale jejich akce končily na pozorné obranné činnosti hostů. Ti svou obranu vysunuli na červenou čáru a Tygři měli problémy s jejím přechodem. Ve chvíli, kdy se to úspěšně podařilo dvojici Kopic - Falta, podržel své spoluhráče brankář Benda.

V 52. minutě zápasu mohl definitivně rozhodnout karlovarský Šnajdr. Už podruhé se ocitl sám před libereckým brankařem. Tentokrát míchal pukem tak dlouho, až vhodný čas ke střele promarnil a soupeřův bek jej odstavil ze střeleckého úhlu. Na straně druhé mohl alespoň bod domácím zajistit Marnota. Proti jeho střele Benda perfektně povyjel, zmenšil střelecký úhel a puk z hole domácího útočníka skulinu mezi Bendovými betony nenašel.

V době největší snahy o vyrovnání stavu utkání domácí špatně střídali a ocitli se na ledě v šesti. Rozhodčí ihned přerušil hru a domácí potrestal menším trestem. Hru v početní převaze hosté zužitkovali už za 12 vteřin. Do klasického přečíslení dva na jednoho se prosadila dvojice Dudek - Šnajdr. Dudek zleva přihrál na střed Šnajdrovi a ten svou třetí tutovku v zápase proměnil. Vajner se nestačil přesunout a karlovarský útočník střílel do odkryté branky.