HC Energie Karlovy Vary

Dorostenci v Budvar areně na body nedosáhli

HC České Budějovice - Energie Karlovy Vary 4:3. Ve 12. kole dorostenecké extraligy zajížděli hokejisté Karlových Varů do Budvar Arény. Tradičně velmi vyhecované utkání skončilo nakonec lépe pro Jihočechy. Svěřenci trenérů Stárka a Caldra udolali hosty bojovností a hlavně dvěma slepenými góly ve třetí třetině. Mladým energetikům se v závěru ještě z trestného střílení podařilo vyrovnat, ale o vyrovnání se již snažili marně.
Extraliga dorostu, 12. kolo, čt 7.10.2004, Budvar Aréna
České Budějovice
Karlovy Vary
4:3
0:0, 1:1, 3:2
Branky a nahrávky: 33. Polodna (Klement), 46. Rod (Stejskal), 47. Pankratz, 59. Stejskal (Rod) - 21. Sláma, 43. Šnajdr (Budínský), 59. Budínský z trestného střílení. Vyloučení: 3:2, Diváci: 89. Nejlepší hráči: Rod, Stejskal - Budínský.
České Budějovice: Klestil - Chrt, Hlavatý, Parýzek, Zourek, Zíb, Havran, Klement - Polodna, Pankratz, Nedvěd - Rod, Hájek, Stejskal - Dolina, Červený, Ferebauer - od 21. navíc Kadlec, Margoč, Bíza.
Karlovy Vary: Benda - Ozom, Satora, Tollinger, Boguský, Zmeškal, Schmodt, Děkan - Topinka, Dudek, Šnajdr - Budínský, Smolík, Polák - Szakal, Záhora, Klcso - Rohan, Sláma.

Komentář k utkání

Ve čtvrtek se v českobudějovické Budvar Aréně střetli domácí dorostenci s hokejisty Karlových Varů. V prvním letošním souboji těchto mužstev zvítězili západočeši na domácím ledě těsně 2:1, když deset minut před koncem vsítil kontaktní branku buějovický Stejskal. I přes velký nápor v závěru se však vyrovnat Jihočechům nepovedlo. Svěřenci trenéra Milana Stárka měli tedy "Energetikům" co oplácet.

I přesto, že první třetina začala oboustranně velmi svižně, si domácí vydobyli územní převahu a bývalá Becherovka tak musela čelit několika budějovickým příležitostem. Ta největší se zrodila v 7. minutě, kdy se do samostatného nájezdu dostal Polodna. Po přebrání nádherné kolmice, jež vstičil na obranné modré Petr Zíb, však svůj blafák nedotáhl do zdárného konce. Prakticky stejná příležitost, leč na druhé straně, se naskytla v 15. minutě. Ani Budínský však nedokázal pohnout ukazatelem skóre.
Jelikož žádná z mnoha střel Jihočechů se neujala a s gólovým účinkem se minuly i dva závary před Bendovou brankou, stal se nejzajímavějším momentem úvodní části výstavní "hit" Martina Nedvěda. Ten přišpendlil jednoho ze svých protihráčů na plexi s takovou vervou, že od skla odlétla spojka zaručující pevnost mantinelu. I přes tuto kanadskou vložku se šlo do šaten za stavu 0:0.

Velká převaha Jihočechů zůstala v první třetině pohříchu neviužita, a tak se do hry vložili také hosté. Než se "Stárkovci" stačili ve druhé třetině rozkoukat, už prohrávali. Jak nůž máslem projel nerušeně až před Klestila Tomáš Sláma. Po pěkném uvolnění následovalo neméně povedené zakončení - 0:1. Jestliže úvodní část byla v jasné režii domácích, o té druhé se to již říci nedalo. Hra se vyrovnala a domácí mohli mrzet neproměněné šance z prvního dějství.
Po obdržené brance roztáhli domácí trenéři hru na čtyři útočné formace. Tato změna dostala Jihočechy ve 33. minutě zpět do hry. Vyrovnání zařídil po přihrávce Klementa Martin Kadlec, který si letos moc času na ledě neužil. Brankou na 1:1 si řekl o větší pozornost trenérů. Po čtyřiceti minutách tedy svítili na ukazateli skóre dvě jedničky.

Borci zpod Černé věže se asi ještě viděli v šatně, když opět na začátku třetiny dokázali hosté udeřit. Tak jako přibližně o dvacet minut předtím, ztrhl vedení na stranu "Energetiků" uniknuvší hráč. Martin Šnajdr po příhře agilního Budínského dopravil puk za záda brankáře Tomáše Klestila - 1:2. Vedení hostů však mělo jepičí život. Českobudějovické nastalá situace vyburcovala k vyššímu nasazení a to přineslo posléze i své ovoce. Ve 43. minutě si doslova pochutnal na celé hostující defenzivě Tomáš Rod. Po brilantně provedeném úniku, kdy posadil na zem spolu s jedním z obránců i samotného gólmana Bendu, zasunul kotouč do odkryté sítě - 2:2.
Jihočechům se podařil husarský kousek. Minutu po vyrovnávací trefě dokázal vsítit vedoucí branku po rychlém útoku Petr Pankratz - 3:2. Domácí hokejisté se očividně uklidnili a na tahu byli opět Karlovarští. Jejich hra však upadla do stereotypu, jenž produkovali v první třetině. Za to jim jejich soupeř přichystal náležitý trest v podobě čtvrté branky. Minutu a půl před koncem utkání vlétl před Bendovu branku s nasazením vlastního zdraví nejlepší hráč domácích Vladimír Stejskal a rozhodl o osudu zápasu - 4:2. Na tom, že oba body zůstanou pod Černou věží, nic nezměnilo ani trestné střílení, které proměnil Vít Budínský. "Penalta" se dala označit za velmi diskutabilní. Nařízena totiž byla minutu před koncem zápasu za příliš mnoho domácích hráčů ne ledě. Moment výměny hráčů na kluzišti byl jen velmi těžko postřehnutelný. Zda by sudí nařídil trestné střílení třeba za nerozhodného stavu je nezodpovězenou otázkou. I přesto se HC ČB raduje ze dvou bodů za výhru 4:3.

Ohlasy trenérů

Milan Stárek, trenér HC ČB: "Podle mého názoru jsme měli rozhodnout již v první třetině, která měla skončit 4:0. Bylo by to asi spravedlivé, ale nestalo se tak. Zápas poté vypadal tak, jak vypadal. Naše největší bolest je koncovka. My neumíme dát branku ani z vyložených příležitostí. Ve druhé třetině jsme hosty díky dvěma přesilovkám pustili do hry a nakonec to bylo ještě drama. Mrzí mne to, co v závěru vymyslel rozhodčí. Vyloučil nás za příliš mnoho hráčů na ledě, což bylo podle mého názoru diskutabilní."

Karel Mlejnek, trenér Energie Karlovy Vary: "Myslím si, že domácí si vítězství zasloužili. Dali jsme sice gól na 2:1, který mohl být důležitý, ale krátce nato soupeř vyrovnal a následně vstřelil i vedoucí branku. Poté měli domácí otěže utkání ve svých rukách. Mrzí nás branka na 4:2, protože poté nám dal rozhodčí šanci na snížení. Nebudu říkat, že to rozhodčí měl písknout penaltu. Kdyby to neodpískal, rozhodně bychom za ním nešli žalovat."