HC Energie Karlovy Vary

Jaksova pomsta nestačila, Energie v nájezdech padla s Litvínovem

Energie svedla s Litvínovem vyrovnanou bitvu, která dospěla až k nájezdům. Domácí tým dokázal smazat dvoubrankové manko góly Salstena a ex-litvínovského Jakse. Přes několik šancí v závěru se Karlovým Varům nepodařilo strhnout vítězství na svou stranu. V dramatické loterii nájezdů rozhodl litvínovský Pekař, čímž připravil Energii druhou porážku po nájezdech v sezóně.
Příprava na sezonu, přát., út 13.8.2024, Zimní stadion Cheb
HC Energie Karlovy Vary
HC VERVA Litvínov
2:3sn
0:1, 1:1, 1:0 - 0:0
Branky a nahrávky: 40. Salsten (Sapoušek), 57. Jaks – 20. Čajkovič (Pekař), 28. Pekař (Zajíček), rozh. náj. Pekař.
vyloučení4:6
využití1:0
oslabení0:0
diváci1218
HC Energie Karlovy Vary: Frodl (Habal) – Reunanen, Moravec, Šalda, Jaks, Mamčics, Mikyska – Gríger, Ilomäki, Koffer, Jiskra, Salsten, Sapoušek, Kupčo, Černoch, Kružík, Redlich, Šír, Šik
HC VERVA Litvínov: Zajíček (Tomek) – McIsaac, Gajdoš, Baláž, Zeman, Baránek, Beran, Kubíček – Pekař, Jícha, Čajkovič, Maštalířský, Jurčík, Havelka, Koblasa, Gut, Všetečka, Bednařík, Čech, Postl

Komentář k utkání

V úvodní dvacetiminutovce měli více ze hry domácí, kteří nenechali brankáře Litvínova v klidu. Velkou šanci na vstřelení branky měl v 11. minutě Dávid Gríger, ale Zajíček zareagoval včas. Karlovarští měli ještě několik dalších solidních pokusů a navíc dvě přesilové hry, ale recept na maskovaného muže Vervy se hráčům za západu Čech nedařilo nalézt. Hráči se už připravovali do kabin, když v čase 19:59 Maxim Čejkovič střelou do šibenice vymetl pavučiny ve Frodlově svatyni - 0:1.

Srovnat manko ze závěru první třetiny se pokoušel znovu Dávid Gríger, od něhož se kotouč odrazil nepříznivým směrem. Šimon Zajíček si vzápětí vyčíhl volného Matěje Pekaře na útočné modré čáře, ten proskočil mezi dvojicí bránících hráčů Energie a pohotovou střelou poslal Litvínov do dvoubrankového vedení - 0:2. Po polovině utkání vybojovali energetici další přesilovou hru, kterou se pokusil proměnit Daniel Kružík ránou z pravého kruhu. V další početní převaze se domácí přeci jen dočkali. Sapoušek se napřáhl na kruhu, jeho střelu ještě Zajíček vyrazil, a však jen na Eirika Salstena, který doklepl kotouč do brány soupeře a snížil náskok chemiků v závěru druhé třetiny - 1:2.

Závěrečnou dvacetiminutovku odstartovali Karlovarští velice aktivně a brankář Litvínova byl pod neustálým tlakem. Největší šanci na srovnání měl Ilomäki, jehož ránu stačil se štěstím Zajíček vyrazit do rohu. Další nebezpečný pokus zapsal Jiří Černoch, ale ani neskočila v síti. O slovo se přihlásil také Moravec, jehož střela těsně minula svatyni Litvínova. Energetikům nepomohla sice přesilová hra, ale ihned po jejím konci se zapsal na listinu střelců bombou od modré čáry Janis Jaks, jenž se prosadil proti svému bývalému zaměstnavateli ihned při první možné příležitosti - 2:2. Domácí se pokoušeli otočit utkání na svou stranu a poprvé mohl poslat Energii do vedení Dávid Gríger, jemuž v zakončení sjel kotouč před odkrytou částí Zajíčkovy branky. Ihned z trestné lavice se na druhé straně dostal do protiútoku Maxim Čejkovič, jehož rána skončila v náručí Frodla. Vzápětí si litvínovský útočník ještě vyměnil názor s Jaksem, jenž se vzápětí přesunul na trestnou lavici za hrubost. Po šedesáti minutách nebyl znám vítěz, a tak bylo nastaveno pětiminutové prodloužení.

Rozhodnout mohl Jiří Černoch, který pelášil sám na hostujícího brankáře, a však zakončení nebylo ideální. O vítězi rozhodovaly až samostatné nájezdy, v nichž vítěznou trefu zapsal Matěj Pekař. Energie si připisuje druhou porážku v nájezdech. 

Ohlasy trenérů

David Moravec (HC Energie Karlovy Vary, asistent trenéra): „Spokojeni jsme byli hlavně s první a třetí třetinou, kde jsme měli dobrý pohyb a vyhrávali jsme osobní souboje, ať už to bylo při napadání nebo v našem obranném pásmu. Po celý zápas jsme měli hodně šancí, ale těch branek se zatím nedaří moc dávat. Na tom musíme zapracovat, stejně jako na nájezdech. Prohrávali jsme o dva góly, dokázali jsme vyrovnat, což tým někam posune, ale ještě to pořád není úplně ono.“

Související články