HC Energie Karlovy Vary

Dorost vyrval Tygrům z drápů výhru! Hrdiny nájezdů se stali Psohlavec a Tomek

Sedmnáctka Energie zřejmě během své vítězné šňůry začala trpět nedostatkem adrenalinu, nebo jak jinak si vysvětlil průběh utkání s Bílými Tygry. Po první třetině energetici odcházeli z ledu s úsměvem a pohodlným tří gólovým vedením. Během druhé třetiny jim s postupujícím časem a snižujícím se náskokem asi nebylo úplně nejlépe. Nervozita se pak projevila ve třetí třetině, v níž nakonec žádný gól nepadl a stejně tak v prodloužení. Napínavý duel rozsekly až nájezdy. V těch Martin Psohlavec zůstal nepřekonán a jediným úspěšným střelcem Energie byl Petr Tomek.
Extraliga dorostu, 5. kolo, pá 20.9.2024, Karlovy Vary, KV Arena, tréninková plocha
HC Energie Karlovy Vary
Bílí Tygři Liberec
5:4sn
3:0, 1:4, 0:0 – 0:0 – 1:0
Branky a nahrávky: 03:50 Jäger (Vrzal, Gombár; 5/4), 12:00 Vaníček (Kyncl, Suchý; 5/5), 16:31 Tomek (Kůrka; 5/4), 25:05 Sedláček (Tomek, Švejcar; 5/5) – 23:12 Kinter (Čančík; 5/5), 27:35 Tureček (Vaněček, Krajdl; 5/4), 29:32 Kinter (Čančík; 5/5), 37:55 Šejc (Němec, Čančík; 5/4), rozh. náj. Tomek. Rozhodčí: Domský – Stacho, Kubas. Diváci: 49. Vyloučení: 6:5. Využití: 2:2. Střely na branku: 40:34. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:4.
Rozhodčí: Domský – Stacho, Kubas
vyloučení6:5
využití2:2
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci49
HC Energie Karlovy Vary: Psohlavec – Horáček, Hájek, Gombár, Vrzal, Kůrka – Šedivec, Suchý, Švejcar, Sedláček, Jäger, Vaníček, Slavík, Tomek, Kyncl.
Bílí Tygři Liberec: Charvát – Vaněček, Fiala, Pacovský, Srnský, Tureček, Kachlíř – Filo, Čančík, Kinter, Šejc, Krajdl, Němec, Beneš, Choma, Fadrhonc, Kučera.

Komentář k utkání

V úvodní části hra poměrně rychle odsýpala a oba týmy předváděly svižný útočný hokej. Útočné snahy energetiků podpořila početní výhoda. Tu sice nevyužili, ale skórovali jenom pár sekund po jejím vypršení. Po přihrávce Jiřího Gombára z kruhu pálil Tomáš Vrzal, jeho střelu pohotově kolem tyčky nasměroval do branky Jan Jäger - 1:0. Z dalších minut si Martin Psohlavec odnesl na památku na svých betonech podpisy Dominika Beneše a Matyáše Čančíka. Zahanbit se nenechali ani energetici a tak se i Sebastián Charvát rozhodně nenudil. Své o tom ví například David Sedláček nebo Petr Tomek. Mimochodem na Martina Psohlavce se celé utkání snažil vyzrát jeho spoluhráč z reprezentace Lukáš Kachlíř, ale pokaždé od karlovarské branky odjížděl s prázdnou.

Druhý gól Energie padl v čase 12:00 a gólovou radost spustila kombinace tria, které řádilo už v deváté třídě Josefa Suchého, Jakuba Kyncla a Jonáše Vaníčka, který namířil přesně do vzdálenějšího rohu branky. Za ocenění stojí perfektní výskok Josefa Suchého, díky kterému puk zaplul přesně tam, kam měl - 2:0. V šestnácté minutě zatrnulo Martinovi Psohlavcovi. Ten sice před střelou Dominika Krajdla sklapl betony, ale chvilku si nebyl jistý, že pod nimi puk je. Byl! Jen dvacet šest sekund po jejím začátku, využil početní výhodu Petr Tomek, který vymetl pavučiny v rohu liberecké branky. Parťáka mu při tom dělal Pavel Kůrka. V závěru třetiny se energetici pěkně zapotili protože se téměř minutu museli bránit ve třech.

Jak už bylo řečeno, z hrušky naši mladíci spadli ve druhé třetině. Nejprve v čase 23:15 v přečíslení dva na jednoho smázl Martinovi Psohlavcovi čisté konto Filip Kinter - 3:1. O necelé dvě minuty později měli energetici tří gólové vedení zpět. Pěkný kombinační trojúhelník začal rýsovat Vratislav Švejcar, pokračoval Petr Tomek a vrcholem akce byl David Sedláček, který poté co poslal puk nad Charvátovým ramenem, ještě předvedl akrobatický kousek, když přeskočil natažený beton a elegantní doskok by mu záviděl leckterý krasobruslař - 4:1. No ale pak už začalo jít do tuhého. V čase 27:20 sice Jiří Gombár nedovolil zakončit Jakubovi Vaněčkovi, ale ten stihl poslat puk Matyáši Turečkovi, který přímo proti karlovarské brance nezaváhal - 4:2. Na dostřel dostal Tygry před polovinou utkání Filip Kinter, který pálil kolem jednoho z bránících hráčů - 4:3. No a srovnání vystřelil jedenáct sekund před koncem přesilovky Šimon Šejc - 4:4.

Ve třetí třetině se ukázalo, jak je čas opravdu relativní a dvacet minut se najednou smrsklo do pár okamžiků. Ty se jeden i druhý tým snažil využít k zisku vedení, ale neúspěšně. Více v pásmu pobývali sice energetici, ale jejich snaha vstřelit gól byla tak urputná, že se jim puk na hokejkách hodně plašil a díky tomu přišli o několik šancí, k nimž se jim přes bránící hráče povedlo dostat. Musím říct, že čím se blížil závěr utkání, tím větší jsem měla pocit jako bych to někde viděla. A opravdu viděla, den předtím v utkání juniorky. I dorost stupňoval svůj tlak a odolával výpadům soupeře a v poslední minutě mohl tři body vystřelit kapitán týmu. Ale Petr Tomek, stejně jako den předtím Matyáš Váňa, narazil na hostujícího gólmana.

Podobný průběh mělo také prodloužení, v němž postupem času oba týmy zvolňovaly, protože nikdo nechtěl udělat chybu, která by ho stála zápas. V poslední minutě měl opět rozhodnutí na holi jeden z energetiků. Tentokrát to byl David Sedláček.

A pak přišly na řadu nájezdy. Vzhledem k tomu, že proti sobě stáli Martin Psohlavec a Sebastian Charvát, kteří patří k nejlepším gólmanům nejen na klubové úrovni, ale i na té reprezentační, to vybízelo k myšlence zkusit sehnat někde popcorn. Což by rozhodně nebylo od věci i v souvislosti se střelci obou týmů, z nichž jich spousta rovněž obléká reprezentační dres. Popcorn nakonec nebyl třeba, protože nájezdy překvapivě skončily v páté sérii poté, co Martin Psohlavec s ledovým klidem, alespoň tak to vypadalo, vychytal všechny střelce Liberce. A na reprezentačního gólmana Liberce nepřekvapivě vyzrál pouze Petr Tomek, nejproduktivnější extraligový a reprezentační útočník. Kapitán týmu tak zabránil tomu, aby se jeho vítězná šňůra přetrhla.