HC Energie Karlovy Vary

Náplast za semifinále! Dorost porazil Boleslav a je jediným stoprocentním týmem soutěže

Pikantní duel měl v sobotu na programu dorost Energie, který se poprvé od semifinálové série utkal s týmem Mladé Boleslavi. Ten mu v loňské sezoně stopl cestu k titulu, který si nakonec vybojovali právě Bruslaři. Ti se tentokrát dokázali dostat na dostřel jedné branky, ale energetici nakonec obrat nepřipustili a připisují si čtvrtou výhru v řadě a jsou jediným stoprocentním týmem v soutěži.
Extraliga dorostu, 4. kolo, so 14.9.2024, Mladá Boleslav, ŠKOENERGO Aréna
BK Mladá Boleslav
HC Energie Karlovy Vary
3:4
0:1, 2:3, 1:0
Branky a nahrávky: 24:45 Vrbata (Hora, Chabada; 5/4), 38:09 Vrbata (Matějka, Chabada; 5/4), 41:04 Vrbata (Matějka, Hora; 5/4) – 00:42 Sedláček (Tomek; 5/5), 26:31 Slavík (Michalov, Vrzal; 5/5), 32:00 Kyncl (Sedláček, Tomek; 5/5), 32:29 Slavík (Michalov, Kváš; 5/5). Rozhodčí: Raška – Brož, Boček. Diváci: 92. Vyloučení: 2:6. Využití: 3:0. Střely na branku: 30:27. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4, 3:4.
Rozhodčí: Raška – Brož, Boček
vyloučení2:6
využití3:0
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci92
BK Mladá Boleslav: Martínek (33. Beran) – Piskač, Hora, Čermák, Konvalinka, J. Dvořák, Kříž – Vasiak, T. Dvořák, Musil, Zhdanov, Bydžovský, Hrouda, Vrbata, Novotný, Matějka, Chaika, Chabada.
HC Energie Karlovy Vary: Psohlavec – Horáček, Hájek, Vrzal, Kubík, Kůrka, Gombár – Michalov, Kyncl, Kváš, Šedivec, Suchý, Švejcar, Sedláček, Slavík, Tomek.

Komentář k utkání

Úvod zápasu strávili energetici ve svém pásmu, kde se snažili vymyslet úvodní kombinaci. To se nakonec povedlo Petrovi Tomkovi, který se nejprve chtěl vydat do pásma, ale kvůli soupeřům nakonec zvolil dlouhou přihrávku. Ta skončila až u Davida Sedláčka, který sám před brankou nezaváhal a vystřelil Energii vedení - 0:1. Krátce na to mohl srovnat Sviatoslav Vasiak, jenomže jeho střela od vlastní střídačky nabrala směr mimo klec. V osmnácté minutě se k boleslavské brance vydal Vratislav Švejcar. Kousek od ní ho mezi sebe vzali dva soupeři a nasměrovali ho k mantinelu, takže karlovarský útočník mohl na zakončení zapomenout. Další pěknou šanci měl Petr Tomek. Tomu však do cesty vletěl nejspíš Tomáš Čermák a tak karlovarský kapitán zkusil alespoň střelu z úhlu, jenže Jaroslav Martínek mu u tyčky nenechal ani kousek místa.

Horko bylo vzápětí energetikům, kterým neposlušný puk kousek od jejich branky málem pěkně zavařil. Nakonec však celou situaci zvládli a tak Martin Psohlavec nemusel zasahovat. Zpozornět musel gólman Energie v další pasáži, kdy si na něj opět vyšlápl Sviatoslav Vasiak, ale ani tentokrát nebyla jeho střela přesná. To v šestnácté minutě napravil Jan Dvořák, který měl mušku výbornou, ale v cestě ke gólové radosti mu stál Martin Psohlavec, do jehož náruče puk zaplul. V patnácté minutě byl do hry vtažen Jaroslav Martínek, na kterého se energetici řítili v přečíslení dva na jednoho. Akci zakončoval Michal Kváš, který nakonec puk do mezery u tyčky nenapasoval. A do třetice Sviatoslav Vasiak. Tentokrát domácícho střelce odstavil kousek od branky Lukáš Slavík a hra se tak vrátila před domácí branku. V jedenácté minutě se v kruhu ke střele rozmáchl Filip Kříž. Jeho snahu mu překazil svou holí David Sedláček a zisk puku Energii dostal opět do akce. Přečíslení tři na jednoho nakonec ztroskotalo na závěrečné přihrávce.

Zatímco energetici docela často hrozili z přečíslení, tak Bruslaři se k brance vydávali z protiútoků, kdy díky napadáním přihrávek svých hostů, jim nejen brali šanci usadit se v pásmu, ale získávali puk pro své vlastní útočné akce. Jako byla třeba ta Tadeáše Dvořáka, kterou díky vypíchnutí puku kousek od branky spálil Jiří Gombár. Podobný obraz hry nabídl i závěr první části, který navíc vynesl energetikům početní výhodu. V podobné akci, ze které padl první gól se krátce před sirénou ocitl opět David Sedláček. Ten tentokrát tváří v tvář Martínkovi střelu moc přizvedl a tak puk proletěl na brankou. Tak kde přestal pokračoval David i po přestávce. K zakončení se však vůli bránícím hráčům nedostal. Z gólu se nakonec v této části jako první radovali Bruslaři. Ti nejprve poměrně dlouho hráli ve výhodě. Tu utnul svým zákrokem Martin Psohlavec. V následném oslabení se k boleslavské brance vydal Michal Kváš, ale svou prudkou střelou ji přestřelil.

Dvacet sekund před vypršením početní výhody udeřil Kryštof Vrbata, který srovnal skóre - 1:1. Poté co se oba týmy střídaly poměrně spravedlivě v držení puku, měl výbornou pozici v kruhu Josef Teplý, který nakonec zvolil přihrávku a tou celá akce Boleslavi skončila. Po dalším otočení hry si Marko Michalov získal puk, s nímž se jako had protáhl kolem mantinelu až na úroveň kruhu, kde nahrál Lukáši Slavíkovi. Ten mířil k brance pěkně středem a nasměroval svou střelu do mezery mezi gólmana a vzdálenější tyčku - 1:2. Krátce na to pálil nejprve Vratislav Švejcar a odražený puk přistál před Matyášem Šedivcem, jehož střelu skryl boleslavský gólman v náruči. Bruslaři nevyužili ani další hru ve výhodě a na ni navazující přesilovku. Naopak energetici po polovině třetiny svůj náskok navýšili dvěma slepenými góly.

Nejprve si sice Martin Psohlavec musel poradit s Maxem Chabadou, kvůli kterému si dokonce vyjel ke straně své branky a vzápětí zastavil i brejk Matěje Doležala. Po šermované mezi několika hráči do níž se za Energii zapojili David Sedláček a Petr Tomek, skončil puk u Jakuba Kyncla. Jeho první střelu Jaroslav Martínek vyrazil a puk skončil u tyčky. Tam ho jako první uviděl Jakub a na druhý pokus ho dostal na místo určení - 1:3. Následovalo déjá vu, kdy opět Marko Michalov vyrazil do pásma kolem mantinelu a parťáka mu ve středu hřiště dělal Lukáš Slavík, který i tentokrát zakončil na jedničku s hvězdičkou a rozjásal své spoluhráče - 1:4. Po této brance přenechal Jaroslav Martínek branku Denisovi Beranovi.

Šanci snížit gólové manko odmávl Martin Psohlavec svou lapačkou Filipovi Matějkovi. Po jednom ze zákroků nového strážce boleslavské branky se strhla menší strkanice, kdy jeden z energetiků skončil na ledě. Napilno však měl i Martin Psohlavec, který společně se svými spoluhráči ubránil necelých pět minut před koncem třetiny oslabení. Ke kapitulaci ho nakonec v další početní výhodě donutil opět Kryštof Vrbata - 2:4. A utkání se Bruslařům povedlo zdramatizovat v čase 41:04, kdy potřetí skórovali v početní výhodě - 3:4. Střelcem byl znovu Kryštof Vrbata, který před brankou tečoval střelu Filipa Matějky a zkompletoval si tak hattrick.

Kontaktní gól Bruslaře doslova nastartoval a byl jich najednou plný led. Vzápětí si však sami na sebe upletli bič, když jeden z nich stopl Michala Kváše těsně před brankou nedovoleným způsobem a putoval za katr. Po polovině oslabení se docela zapotil Denis Beran, který nejprve zastavil gólovku Lukáše Slavíka a následně měl plné ruce práce s dorážejícími energetiky. Melu před svou brankou nakonec utnul zakrytím puku. Krátce na to vyletěli energetikům ruce nahoru po střele Michala Kváše z úhlu, jenomže rozhodčí okamžitě rozpažoval, protože puk břinkl o tyčku a vypadl na špatnou stranu brankové čáry. Hra v následujících minutách chvílemi připomínala honbu psů za kostí, tedy v tomto případě hráčů za pukem, které ze svých svatyní přihlíželi oba gólmani.

Poté co si oba týmy přestaly hrát na honěnou se ke střele přímo proti karlovarské brance dostal Vojtěch Hora, do jehož tutovky vletěl Marko Michalov. Rána byla tak prudká, že karlovarského útočníka poslala k ledu. Marko se po chvíli zvedl a odkulhal na střídačku. Vzápětí pak měli u své branky napilno Bruslaři a to i přestože měli další početní výhodu. Energetikům zatrnulo ve čtyřicáté osmé minutě po střele Artema Chaiky. Jenže puk se zachoval úplně stejně jako předtím u Michala Kváše a od tyčky se odrazil před branku, tedy před její odkrytou část, odkud ho do bezpečí vymetl Tomáš Vrzal. Artem Chaika si na Martina Psohlavce vyšlápl ještě jednou, když dorážel střelu Tomáše Novotného. Karlovarský gólman puk vyrazil a tygřím skokem ho vedle své branky zakryl a zamezil tak dalším dorážkám.

Stejně snaživě, jako se Bruslaři hnali za srovnáním bránili svým hostů zvýšit gólový náskok. O tom se přesvědčil Vratislav Švejcar, kterého zastavilo před brankou několik soupeřů. Parádní obranný zákrok si připsal také Pavel Kůrka, který pokazil radost osamocenému Sviatoslavu Vasiakovi, jemuž v mezikruží vletěl v poslední chvíli do zakončení. Přes šance na obou stranách se skóre do konce zápasu neměnilo a tak energetici mohli slavit výhru 4:3.