HC Energie Karlovy Vary

Drama do posledních sekund! Junioři obrali dalšího favorita

I když do utkání s Duklou Jihlava nevstupovali energetici v roli favorita, byli to právě oni, kdo se začal po polovině hrací doby trefovat. Jihlavští své trápení s koncovkou prolomili až v závěru zápasu, ale naši mladíci si své vedení nenechali protéct mezi prsty a připsali si tak další důležitou výhru. Premiérovým střelcem tohoto duelu byl Jakub Hájek, který nejenže poprvé skóroval za Energii, ale zároveň byl i autorem vítězného gólu.
DHL Extraliga juniorů, 13. kolo, so 12.10.2024, Jihlava, Malá hala
HC Dukla Jihlava
HC Energie Karlovy Vary
2:3
0:0, 0:2, 2:1
Branky a nahrávky: 53:10 Peš (Chlubna, Černý; 5/5), 59:19 Burkov (Vildomec, Báťa; 5/5) – 32:47 Janata (Varvařovský, Postl; 5/5), 38:10 V. Váňa (Holejšovský; 5/5), 47:47 Hájek (Zachariáš, V. Váňa; 5/5). Rozhodčí: Vepřovský, Pilný – Polák, Obr. Diváci: 84. Vyloučení: 3:8. Bez využití. Střely na branku: 33:38. Průběh utkání: 0:3, 2:3.
Rozhodčí: Vepřovský, Pilný – Polák, Obr
vyloučení3:8
využití0:0
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci84
HC Dukla Jihlava: Frgál – Löffler, Vildomec, Jeletz, Suchánek, Pražák, Černý, Mrtka – Chvátal, Báťa, Nosek, Peš, Burkov, Fiala, Jungwirth, Kudrna, Chlubna, Niederhafner, Kupriianov, R. Váňa.
HC Energie Karlovy Vary: Oršulák – Holejšovský, Anton, Malý, Zachariáš, Dyk, Postl – Šilhan, Hájek, Poizl, Rustamkhonov, Dobřemysl, V. Váňa, Suchan, Steklý, Varvařovský, Šmajda, M. Váňa, Janata, Langmeier.

Komentář k utkání

Hned pár sekund po úvodním vhazování šli energetici do čtyř, ale přesilovka jejich hostitelů jim příliš vrásek nenadělala. Většina jihlavských střel končila na mantinelu za brankou, tedy pokud měli Jihlavští možnost usadit se před brankou. Pár sekund po tom, co byli energetici v plném počtu prohnal se kolem mantinelu do pásma Radek Janata. Před jeho střelou však na poslední chvíli Dominik Frgál zaklapl betony. O slovo se přihlásili i domácí střelci. Konkrétně Matěj Fiala, který si během tlaku v pásmu Energie sjel k hranici kruhu odkud si vzal na mušku karlovarskou branku. Puk proletěl nad ní a vypadalo to, že ji Michal Oršulák tečoval lapačkou nad brankou.

Další pobyt jihlavských juniorů v pásmu přinesl nebezpečnou střelu Dominika Löfflera, který pálil od modré. Kotouč skončil na Oršulákově hrudi a následně zpět ve hře. Dorážkám zabránil tygřím skokem David Poizl, který byl u puku první a poslal ho do bezpečí. V šesté minutě se rozhodčím nelíbilo prostřídání Energie a tak šli naši mladíci, i přes protesty kouče, opět do čtyř, ale i tentokrát se ubránili. Před polovinou třetiny došlo v pásmu Jihlavy k ostrému střetu mezi Davidem Šilhanem a jedním ze soupeřů, Rozhodčí přerušili hru až po nějaké době a nakonec poslali karlovarského útočníka do sprch. Energetici nejenže dlouhé oslabení zvládli, ale sami se dostali k brance.

V závěru čtrnácté minuty se v mezikruží rozpřáhl Maxim Burkov, ale jeho střelu společně zblokovali Vojtěch Váňa a Matyáš Malý a tak Michal Oršulák zůstal bez práce. Těsně před koncem dlouhé početní výhody si nad kruhy sjel Denis Jeletz, který poslal puk rovnou do Oršulákovy lapačky a stejně dopadl i další pokus jihlavského obránce. V závěru třetiny se do akce dostali i energetici, ale také jejich střely létaly spíše kolem branky. V osmnácté minutě nejdříve předvedli pěknou kombinaci Matyáš Váňa a Radek Janata. Ten však narazil na domácího gólmana. Na Frgálových betonech skončila i střela Ondřeje Postla. A tak se do kabin odcházelo za stavu 0:0.

Do druhé třetiny si naši mladíci přenesli část početní výhody. Během ní zahrozil například Vojtěch Steklý, který však nenašel skulinku u bližší tyčky. I tentokrát snahy o skórování energetikům narušovala oslabení. Ale nakonec se přece jenom z gólu radovali. Nejprve si Maxim Burkov vyhlédl bližší tyčku karlovarské branky, ale pověsil se na něj Matěj Zachariáš a tak jeho střela neměla potřebnou razanci a skončila v moci Michala Oršuláka. Puk do do pásma pak vyvezl David Varvařovský a předal ho Ondřeji Postlovi. Celou kombinaci uzavřel Radek Janata, který probruslil pásmem a procpal puk do jihlavské branky - 0:1. Krátce po tomto gólu následovalo další oslabení Energie. Po něm pak oba týmy hrály ve čtyřech, protože Ondřej Postl dostal flastr za hákování a společně s ním za katr putoval Rostislav Nosek za nafilmovaný pád.

Necelou půl minutu před tím, než tato početní nevýhoda vypršela, vybojoval u své branky puk Petr Holejšovský a poslal ho do středového kruhu Vojtěchovi Váňovi. Ten prokličkoval do mezikruží a střelou pod víko rozjásal své spoluhráče - 0:2. Kontaktní gól měl na holi ve čtyřicáté páté minutě Tobias Chlubna, který tváří v tvář prostřelil Michala Oršuláka, ale po celé hale se rozlehlo břinknutí, po kterém se puk od břevna odrazil, naštěstí pro energetiky, zpět před branku. Po několika pokusech domácích ve čtyřicáté osmé minutě opět udeřili energetici. V rohu u své branky puk vybojoval Matěj Zachariáš a vyrazil směr pásmo. Cestou nahrál Vojtěchovi Váňovi, od kterého puk putoval k Jakubovi Hájkovi. Ten se stejně jako v první třetině prohnal kolem mantinelu a z mezikruží pálil přesně ke vzdálenější tyčce - 0:3.

Jen po pár sekundách letěly ruce energetiků znovu nahoru poté co z kruhu pálil Radek Janata. Puk se od Dominika Frgála odrazil a nakonec během závaru, v němž byl i Matyáš Váňa, skončil v brance. Rozhodčí však okamžitě rozpažili a gól neuznali. Energetikům se to samozřejmě nelíbilo. Rozhodčí vše jeli vysvětlit. Celá situace nakonec skončila trestem pro střídačku Energie za nesportovní chování. I v této početní výhodě se energetici ubránili.

O čisté konto Michal Oršulák přišel v padesáté čtvrté minutě, kdy tlak před brankou úspěšně zakončil Hynek Peš - 1:3. V čase 57:56 odvolali jihlavští trenéři gólmana a šli na led v šesti. Tento risk se jim vyplatil v čase 59:19, kdy Maxim Burkov poslal puk do branky střelou ke vzdálenější tyčce - 2:3. Energetici zkoušeli trefit prázdnou branku, ale puk ji minul. V poslední minutě si oba týmy vybraly oddechový čas, ale skóre se nakonec neměnilo a tak si energetici připsali další výhru v řadě.

Ohlasy trenérů

Michal Broš (HC Dukla Jihlava):

Podobný zápas jako v pátek. Velmi dobře organizovaný soupeř se spoustou šikovných individualit. My jsme si nedovedli poradit s přesilovými hrami. Měli jsme tam devět minut přesilovky v první třetině. Ve chvíli kdy se nám nepodařilo zápas otevřít nějakými góly, tak byla jen otázka času, kdy soupeř ze svých brejků, z výborně organizované obrany, promění. Dá se říct, že s ohledem na naše trápení v koncovce, tak zaslouženě soupeř o ten gól vyhrál.

Pavel Arnošt (HC Energie Karlovy Vary):

Samozřejmě jsme měli k Jihlavě velký respekt, má výborný start do sezony. Očekávali jsme těžké utkání, což si myslím se potvrdilo. Svojí kvalitu tým Jihlavy určitě má. Jsme rádi, že jsme zde zvítězili. Hráli jsme velice koncentrovaně a zápas jsme zvládli do vítězného konce. Našim hráčům gratuluji.