HC Energie Karlovy Vary

Další adrenalinový závěr! Juniorka porazila Kometu a z tripu se vrací stoprocentní

Víkendový trip zakončili naši junioři v Brně. Duel s Kometou byl od počátku velmi zajímavý, i když se na gól muselo čekat až do druhé třetiny, kdy skóre otevřel Samuel Šmajda. Jak čas ubíhal, tak se utkání dramatizovalo, protože se hráči Komety ve třetí třetině dostali na dostřel. Energetici však odmítli zbytečně prodlužovat svůj výjezd a tak si navzdory závěrečnému tlaku svých hostitelů vedení uhájili. Pod vítězný gól se podepsal Jasurbek Rustamkhonov, který poprvé skóroval za Energii. Junioři se z tripu vrací stoprocentní a poskočili na deváté místo skupiny.
DHL Extraliga juniorů, 12. kolo, ne 13.10.2024, Brno, Hokejové haly dětí a mládeže
HC Kometa Brno
HC Energie Karlovy Vary
2:3
0:0, 0:2, 2:1
Branky a nahrávky: 41:38 Veselský (Bošek, Sakmár; 5/4), 46:52 Boltvan (Moravec, Pospíšil; 5/4) – 21:50 Šmajda (Steklý; 5/5), 32:53 M. Váňa (Varvařovský, Janata; 5/5), 45:08 Rustamkhonov (Steklý, Postl; 5/5). Rozhodčí: Čunocka, Grygera – Otáhal, Smetková. Diváci: 62. Vyloučení: 1:3. Využití: 2:0. Střely na branku: 33:38. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3.
Rozhodčí: Čunocka, Grygera – Otáhal, Smetková
vyloučení1:3
využití2:0
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci62
HC Kometa Brno: Ondráček – Bůžek, Spanel, Zubíček, Antony, Jurný, Pospíšil, Sakmár – Brabenec, Rakus, Ekrt, Boltvan, Červenka, Moravec, Veselský, Halačka, Pavlík, Modl, Chludil, Bošek.
HC Energie Karlovy Vary: Oršulák – Holejšovský, Anton, Malý, Zachariáš, Dyk, Postl – Šilhan, Hájek, Pastor, Poizl, Rustamkhonov, Dobřemysl, V. Váňa, Steklý, Varvařovský, Šmajda, M. Váňa, Janata, Langmeier.

Komentář k utkání

Po úvodním vhazování Lukáš Bošek pozdravil Michala Oršuláka střelou od středové čáry. Karlovarský gólman puk vyrazil na zadní mantinel. První velkou šanci za Energii si v devatenácté minutě připsal Pepino Langmeier, který zkoušel puk propašovat kolem bližší tyčky, ale brněnský gólman odmítl spolupracovat a následně zastavil i dorážku. Další průniky energetiků do pásma byly zastaveny většinou kousek za jeho hranicí. Toto omezení překonal v sedmnácté minutě Radek Janata, ale také on si vzal na mušku bližší tyčku. Na té však byl Jan Ondráček doslova nalepený a puk, který se od něj odrazil pak raději schoval pod lapačkou.

Na domácího gólmana se pokusil vyzrát také Vojtěch Steklý, který měl před brankou malý manévrovací prostor a tak jeho střelu gólman Komety bez problémů zlikvidoval. V této části byly pasáže, kdy oba týmy měly v držení puk, ale celkem jim to k ničemu nebylo, protože neměly prostor k založení kombinace. Trochu dotěrnější byli brněnští mladíci, kteří se jak čas postupoval dokázali před karlovarskou brankou zaháčkovat, ale také jim chyběla gólová tečka. Šrouby maličko přitáhli v početní výhodě. Střela Lukáše Boška však nakonec namířila kousek mimo a výbornou střeleckou pozici nevyužil Danny Chludil, kterému do střely vletěl David Šilhan.

Po konci početní výhody dostal kousek od branky nabito Samuel Šmajda, který okamžitě pálil do odkryté části branky, tam se ale Jan Ondráček na poslední chvíli stihl přesunout. Jak se blížil konec třetiny, tak se zvyšoval počet šancí na obou stranách. Za Energii mohl udeřit Matyáš Váňa. Velmi zajímavá akce Jana Ekrta a Davida Moravce nakonec skončila na vnější straně branky Energie. V posledních minutách pak Ondřej Postl kousek od branky zastavil jednoho ze soupeřů. Závěrečný tlak ani na jedné straně gól nepřinesl a tak tato část skončila za stavu 0:0.

V úvodu prostřední části minul branku Radek Janata, ale energetici pak několikrát své soupeře zmáčkli i přes soupeře v zádech zakončoval Petr Holejšovský. Kolotoč střel energetiků nenechal domácí hráče vydechnout a nakonec přinesl odměnu v podobě gólu. V čase 21:50 dostal Samuel Šmajda u branky nahrávku od Petra Holejšovského a stihl puk poslat do branky před přesunem gólmana - 0:1. V osmnácté minutě další z útoků Energie zakončoval Matyáš Váňa a puk nakonec do branky ani dorážkou nedostal Pepino Langmeier. V této části se hra poměrně dost kouskovala. Ve své brance se rozhodně nenudil ani Michal Oršulák. Na toho si vyšlápl Jan Ekrt. Jeho střelu z mezikruží karlovarský gólman nakonec zkrotil.

Kolem poloviny utkání skončila v Ondráčkově lapačce střela Matyáše Váni. Karlovarský kapitán si však pro svůj gól došel. Po vhazování u své branky se před karlovarskou branku hnali David Moravec a Robin Rakus. Jejich akci vypíchnutím puku zastavil Radek Janata. Získaný puk poslal přes mantinel na Davida Varvařovského, který střelou z mezikruží narazil na zaklapnuté betony. Puk se odrazil k tyčce, kde byl Matyáš Váňa a ten ho dokázal zvednout přes natažený beton a poslat do branky - 0:2. V závěru třetiny šli energetici do oslabení. A to pak v úvodu poslední části Kometa využila. Šestnáct sekund před vypršením početní výhody udeřil Adam Veselský, ten prostřelil bránící hráče a nejspíš mezi Oršulákovou bruslí a tyčkou poslal puk do branky - 1:2.

Energetici se snažili vzít si svůj dvougólový náskok zpět tak urputně, že po jedné jejich akci došlo k posunutí domácí branky a několikrát pak bylo po zákrocích obou gólmanů před jejich brankami poměrně živo, ale na zklidnění stačily domluvy rozhodčích. Ve čtyřicáté šesté minutě nejprve střílel Samuel Šmajda. Odražený puk na modré zastavil Ondřej Postl, který zároveň pěkným stromem sundal jednoho z domácích. Puk na hranici kruhu sebral Jasurbek Rustamkhonov, který ho na druhý pokus poslal nad Ondráčkem do branky a připsal si první gól v Energii - 1:3. Krátce na to šli energetici do čtyř. A i tuto početní výhodu Kometa využila. Nejprve od modré pálil Antonín Pospíšil. Jeho střelu před Oršulákem zblokoval Kryštov Dyk. Odražený puk skončil před osamoceným Adamem Boltvanem, který před odkrytou částí branky nezaváhal - 2:3.

Jak čas ubíhal, tak se oba týmy čím dál usilovněji hnaly za gólem. Energie proto, aby navýšila vedení a Kometa, aby srovnala. Oba gólmani měli plné ruce práce. Horkou chvilku zažili energetici krátce po polovině třetiny, kdy po jednom zákroku zůstal Michal Oršulák s bolestivou grimasou ležet na ledě. Karlovarská jednička nakonec v brance zůstala. Jak se krátil čas, tak byli hráči Komety stále dotěrnější a snažili dostat zápas do prodloužení. Klid na hokejky svých spoluhráčů mohl vrátit Radek Janata, kterého od úspěšného zakončení úniku dělilo pár centimetrů Ondráčkova betonu.

A podobně skončilo nahození Ondřeje Postla, který v poslední minutě pálil okamžitě po vhazování na útočné modré. Jakmile se puk dostal do pásma Energie, upaloval Jan Ondráček na střídačku. Karlovarským mladíkům se v jednu chvíli podařilo uvolnit stahující se smyčku vyhozením puku, ale jejich soupeři byli vzápětí zpět a energetici se ocitli pod takovým tlakem, že kolem nich skoro tál led. Pouhých šestnáct sekund před koncem od modré pálil Adam Boltvan. Do odraženého puku u bližší tyčky plácl hokejkou jako na tenise David Moravec, ale Michal Oršulák se bleskurychle přesunul a odkrytou část branky zakryl a zlikvidoval i další dorážku.

Za pukem, který nakonec z pásma poslal Radek Janata se hnali Adam Boltvan a Maxim Sakmár. Ten neztrácel čas a jakmile ho dojel, tak okamžitě pálil. Do konce zápasu v tuto chvíli chyběly pouhé tři sekundy. Michal Oršulák však střelu dobře viděl a zastavil ji a puk poslal k bočnímu mantinelu ve chvíli, kdy se halou rozlehla závěrečná siréna, a tak mohli naši mladíci oslavit výhru v dalším náročném duelu.

Ohlasy trenérů

Karel Beran (HC Kometa Brno):

Hodnocení je jednoduché. Nebyl to zápas, kdy bychom nevěděli, co chceme hrát, byla tam i obětavost. Největší rozdíl byl v tom, že jsme neměli hlad po gólech, vše jsme hráli po rozích. Měli jsme málo střel, a proto jsme dali jen dva góly. Soupeř dal o gól víc a vyhrál, takže mu gratuluji.

Pavel Arnošt (HC Energie Karlovy Vary):

Před utkáním jsme měli respekt k soupeři, který měl výborný vstup do soutěže. Myslím, že jsme koncentrovaným, bojovným výkonem a velmi dobrým brankářem zápas dotáhli do vítězného konce. Myslím, že jsme si to zasloužili, byli jsme celý zápas lepší. Proto dík do kabiny našim hráčům.