HC Energie Karlovy Vary

Junioři si spravili chuť a první Třinec oloupili o tři body!

Po sobotním nepodařeném zápasu s Vítkovicemi čekal dnes juniory na ledě souboj s Třincem, který měl za sebou pouze jeden prohraný zápas. Oceláři i v tomto utkání sice šli do vedení jako první, ale energetici dokázali nejen srovnat, ale soupeři odskočit hned o dvě branky. Diváci tak mohli dnes vidět velmi rychlý a zajímavý zápas, který přinesl ovoce domácímu celku.
DHL Extraliga juniorů, 10. kolo, ne 6.10.2024, Karlovy Vary, KV Arena
HC Energie Karlovy Vary
HC Oceláři Třinec
4:2
0:1, 3:0, 1:1
Branky a nahrávky: 21:16 Janata (Steklý; 5/4), 31:15 Steklý (5/5), 37:28 Dorot (P. Vojáček, Krajčík; 5/5), 58:43 Váňa (Janata; 5/5) – 04:34 Kurbaka (Zduba, Kubiesa; 5/4), 49:52 Rybnikár (Spěváček, Gerych; 5/5). Rozhodčí: Petružálek, Hlinka – Tichý, Baxa. Diváci: 108. Vyloučení: 5:3. Využití: 1:1. Střely na branku: 39:37. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 4:2.
Rozhodčí: Petružálek, Hlinka – Tichý, Baxa
vyloučení5:3
využití2:1
oslabení0:0
střely na branku39:37
zblokované střely35:35
hity0:0
vhazování0:0
diváci108
HC Energie Karlovy Vary: Oršulák – Krajčík, Anton, Pelikán, Zachariáš, Postl, Dorot, Dyk – Váňa, Hájek, Rustamkhonov, Dobřemysl, Pastor, Suchan, P. Vojáček, Steklý, Varvařovský, Šilhan, Janata, Langmeier.
HC Oceláři Třinec: Skácel – Horváth, Pospíšil, Ošmera, Kurbaka, Byrtus, Volas, Sedláček – M. Vojáček, Gerych, Hladoník, Makula, Mikula, Karas, Kubiesa, Hebar, Rybnikár, Zduba, Spěváček, Dohnal.

Komentář k utkání

Úvodních minut hry se chopili Oceláři, kteří se dostali hned před karlovarskou branku. Tam se sice energetici bránili a snažili se dostat puk z tohoto pásma pryč, ale neúspěšně. Ve třetí minutě se ještě oslabili, když na trestnou lavici usedl za sekání Matěj Zachariáš. Nejprve se pokusil zakončit Robin Gerych, ale střela jen rozduněla o betony. Po chvilce se však Třinečtí již radovali. V páté minutě stačili ještě využít přesilovou hru a skóre otevřel Viktors Kurbaka čistou střelou do sítě. Na druhé straně o zakončení pokusil Radek Janata, ale před střelu mu byl kotouč vypíchnut. V dalších minutách si kotouč více hlídali Oceláři. V půlce třetiny se však energetici vzchopili a začali se více probojovávat do útoku. K větší šanci se nejprve dostal Adam Suchan, který vypálil dělovku z levého kruhu, ale puk branku minul. Hned za ním se pokusil dorazit kotouč za brankovou čáru Vojtěch Steklý, ale gólman David Skácel ubránil puk i v leže. Poté se do konce první části hrálo na obou stranách aktivně, ale další gól nepadl.

Do druhé dvacetiminutovky vyrazili energetici jako vyměnění, když se do šance dostali již sedmnáct vteřin po úvodním vhazování této části. Přes celou plochu se vydal Matyáš Váňa, který ale nakonec Steklého nepřekonal. V čase 20:33 se otevřela trestná lavice i na straně Třince. Za hákování si šel odsedět trest Marcel Mikula a v čase 21:16 se ze srovnávacího gólu radovala Energie. Útočnou kombinaci zakončil pod víko Radek Janata. Poté se hra velice rychle přesouvala ze strany na stranu a ani jednomu celku se nedařilo usadit se v útočném pásmu. Na straně Ocelářů se naskytly větší šance, ale Michal Oršulák dokázal zneškodnit střelu Matěje Kubiesy či Vojtěcha Spěváčka. Z další branky se však radovali Karlovarští, když je ve 32. minutě poslal do vedení Vojtěch Steklý. Ten předvedl parádní sólo akci, když vyhrál na buly kotouč, hbitě s ním prokličkoval a nečekaně vypálil na Skácela. Energetici dál útočili na třineckou branku a ve 38. minutě odskočili soupeři o další gól. Po úniku a přihrávce zpoza branky Petra Vojáčka zakončil do horní části branky z mezikruží Ondřej Dorot.

Poslední třetina patřila více Ocelářům, kteří chtěli výsledek ještě upravit. Ve 45. minutě se dostali do přesilové hry, kterou se pokusil využít Jakub Zduba či Matěj Kubiesa, ale ani jednomu se nepodařilo překonat domácího brankáře. Energetici ze všech sil mařili soupeři šance, ale v 50. minutě nakonec Třinečtí snížili. Ve správný čas na správném místě byl Michal Rybnikár, který po přihrávce zpoza branky od Spěváčka prostřelil Michala Oršuláka. V další minutě se do přesilové hry dostala Energie, kterou chtěl využít Ondřej Dorot či Rustamkhonov, ale oba střelci míjeli branku. Kotouče se poté zmocnili Oceláři, kteří chtěli stav srovnat. Pod betony se pokusil dostat puk Matěj Vojáček, ale neúspěšně. V čase 58:19 Třinec zariskoval a poslal na střídačku svého gólmana. Po 24 vteřinách se ze čtvrtého gólu radovali energetici, když do prázdné brány poslal kotouč Matyáš Váňa. Pár vteřin před koncem se pokusil ještě snížit Jakub Zduba, ale jeho střela mířila vysoko.

Ohlasy trenérů

Pavel Arnošt (HC Energie Karlovy Vary): Jsme rádi za vítězství. Myslím si, že kvalita soupeře byla obrovská a bojovným a koncentrovaným výkonem jsme zápas zvládli a dotáhli do vítězného konce.

René Mucha (HC Oceláři Třinec): Myslím si, že ten, kdo si našel čas a přišel se podívat na tento mládežnický hokej, tak se mu musel líbit. Utkání jsme začali dobře, šli jsme poměrně rychle do vedení. Byť v závěru první třetiny se domácí pomalu dostávali do hry, tak ta první třetina patřila nám. Bohužel ve druhé části jsme malinko upustili od naší hry. Soupeři jsme nabídli přesilovou hru, kterou proměnil a rázem se hra trochu otočila. Musím říct, že ve druhé půlce druhé třetiny dominovali domácí. S utkáním jsme samozřejmě chtěli něco udělat, hráči k tomu ve třetí části fantasticky přistoupili. Na srovnání skóre to však nestačilo, ale myslím si, že jsme tady nechali velmi kvalitní výkon a klukům do kabiny za tento výkon ohromně děkujeme.