HC Energie Karlovy Vary

Junioři vedení neudrželi, Podkrušnohorské derby ovládl Litvínov

Od úvodního vhazování byli junioři Litvínova hodně aktivní a Michal Oršulák měl plné ruce práce. I když se nakonec prvního gólu dočkali energetici, tak jejich soupeři neskládali hole a ze všech sil se snažili vývoj utkání zvrátit. To se jim postupem času dařilo a ve třetí části si pak přebrali otěže a nakonec se radovali z výhry. Energetici přes veškerou snahu nedokázali srovnat a získat tak nastavený čas, a tak z prvního utkání sezony odcházejí s prázdnou.
DHL Extraliga juniorů, 1. kolo, ne 1.9.2024, Karlovy Vary, KV Arena
HC Energie Karlovy Vary
HC VERVA Litvínov
3:6
2:0, 1:3, 0:3
Branky a nahrávky: 03:50 Poizl (M. Váňa, Šilhan; 5/5), 15:06 Varvařovský (Dorot; 5/5), 29:41 V. Váňa (Šilhan; 5/5) – 20:33 Hora (J. Bednařík, O. Postl; 4/5), 24:41 Scafari (Stasjuk, Bystřický; 5/5), 36:30 Čech (Vyhlídal, O. Postl; 5/4), 43:20 J. Bednařík (Scafari, Stasjuk; 5/5), 47:47 J. Bednařík (Tůma, O. Postl; 5/5), 58:45 Pospíšil (Čech, Soušek; 5/5). Rozhodčí: Zubzanda, Hucl – Gerát, Deja. Diváci: 134. Vyloučení: 2:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Střely na branku: 34:31. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:6.
Rozhodčí: Zubzanda, Hucl – Gerát, Deja
vyloučení2:4
využití0:1
oslabení0:1
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci134
HC Energie Karlovy Vary: Oršulák (48. Špírek) – Holejšovský, Anton, Pelikán, Zachariáš, O. Postl, Dorot, Dyk – Šilhan, Langmeier, Poizl, Pastor, V. Váňa, Suchan, Steklý, Adámek, Varvařovský, Šmajda, M. Váňa, Janata.
HC VERVA Litvínov: Stránský – Soušek, Kubíček, Bystřický, Prokeš, Hora, Vyhlídal – Grosskopf, O. Postl, Raichl, Scafari, Tůma, Čech, J. Bednařík, Topol, Stasjuk, J. Bednařík, Peroutka, Pospíšil.

Komentář k utkání

Už od úvodního vhazování měl napilno Michal Oršulák, který nastálo přešel z dorostu do juniorky. Litvínovští střelci se sice činili, ale na karlovarského strážce branky nevyzráli. Na uzdě je poměrně úspěšně drželi karlovarší obránci. Energetici se do pásma dostávali poměrně těžce a jejich první šance neměly úplně gólové parametry. První gól padl nakonec z holí energetiků, když v páté minutě prostřelil litvínovského gólmana David Poizl. Dalšího gólu se diváci dočkali až v šestnácté minutě, když svůj brejk parádně zakončil David Varvařovský. Z náskoku Energie litvínovští hráči začali ukrajovat hned v první minutě druhé třetiny, kdy kontaktní branku vstřelil ve vlastním oslabení Matěj Hora. A srovnáno bylo díky Antonínovi Scafarimu v čase 24:41.

V honbě za vedením byli nakonec úspěšnější energetici. Gól Vojtěcha Váni vyvolal, nejen v hledišti, velké emoce. To však bylo naposledy, co se karlovarští mladíci radovali z branky. Sice do konce utkání šance měli, ale buď nevyzráli na Štěpána Stránského nebo se halou rozléhalo drnčení tyček. Zato litvínovští hráči byli pěkně při chuti a srovnání svému týmu vystřelil po pár sekundách početní výhody Dominik Čech, čímž se Litvínovští využitím početních výhod dostali na padesát procent, protože proměnili jednu přesilovku ze dvou. Naopak stoprocentní byli Chemici v bránění oslabení, kdy všechna tři ubránili. Ve třicáté osmé minutě bylo za faul Chemiků nařízeno trestné střílení. Ujal se ho Vojtěch Steklý, jemuž se nepodařilo překonat litvínovského gólmana. Do třetí třetiny se tedy šlo za stavu 3:3 a hned po úvodním vhazování začala bitva kdo z koho. A junioři Litvínova stále víc a víc přebírali otěže utkání a trestali chyby svých hostitelů, kteří s nimi přes všechnu snahu pomalu ztráceli krok.

V čase 43:20 přesně ke vzdálenější tyčce namířil Jonáš Bednařík - 3:4. A v čase 47:47 do odkryté části branky z těsné blízkosti zametl puk Jakub Bednařík - 3:5. Po tomto gólu sáhli trenéři Energie k výměně gólmanů a mezi tři tyče se místo Michala Oršuláka postavil Ondřej Špírek. Hra s ubývajícím časem nabírala na obrátkách, ale přes veškerou snahu nedokázali energetici dostat puk do litvínovské branky. V závěru utkání si početní výhodu vylepšili odvoláním brankáře. Jenomže litvínovští si své vedení bránili zuby nehty. V čase 58:45 dostal ve středním pásmu puk Jaroslav Pospíšil, který ho zavezl do prázdné branky a tím bylo o vítězi prvního podkrušnohorského derby rozhodnuto - 3:6.

Premiéra v dresu Energie tak měla hořkosladkou příchuť pro pětici nováčků, kteří proti Litvínovu nastoupili. Podkrušnohorské derby bylo prvním zápasem nejen v Energii, ale i v extralize juniorů pro brankáře Ondřeje Špírka, který přišel z dorostu Vítkovic a dnes kryl záda Michalovi Oršulákovi a do branky se postavil krátce před polovinou třetí třetiny. Během loňské sezony oblékal dres Litvínova obránce Matěj Zachariáš, pro kterého tak toto utkání bylo o to víc zajímavější, protože se poprvé postavil proti bývalým spoluhráčům. Dalším debutantem v černobílém dresu byl Pepino Langmeier, který přišel z týmu Red Bull Salcburg. První start v Energii, ale i v juniorském hokeji si připsal útočník Adam Suchan. Ten do Karlových Varů přišel z Tábora. A posledním nováčkem byl útočník Radek Janata, který přišel z Liberce a v letošním ročníku soutěže bude asistentem kapitána.

Ohlasy trenérů

Pavel Arnošt (HC Energie Karlovy Vary):

Musíme pogratulovat soupeři, že hrál velmi dobře. Samozřejmě jsme chtěli v prvním utkání uspět a zvítězit. Jak jsme šli do vedení, tak jsme nehráli s takovou zarputilostí, jak bychom asi očekávali. Soupeř toho pak dokázal využít a zápas otočil a řekl bych, že zaslouženě vyhrál. Je to pro nás signál se herně zvednout.

Martin Tvrzník (HC Verva Litvínov):

Vezeme tři body, takže pro nás bylo utkání skvělé. Zápas byl určitě těžký. Vary jsou výborný soupeř, ale myslím si, že od první třetiny jsme byli minimálně vyrovnaní a postupně se nám povedlo utkání překlopit na naši stranu. Povedlo se nám dát góly, ubránit oslabení a ustát ke konci velký tlak Varů. Začátek sezony za tři body je pro nás důležitý.

Fotogalerie