HC Energie Karlovy Vary

Dorostenci stvrdili úspěšný den karlovarské mládeže

K a r l o v y V a r y - HC Energie Karlovy Vary - HC Rabat Kladno 5:4 (2:1, 2:2, 1:1) Utkání s druhým týmem tabulky neprobíhalo tak jednoznačně jako zápas juniorů, nýbrž přineslo napínavou podívanou s dramatickým vyústěním. Happyend se však nakonec konal pro domácí, kteří mají svoji postupovou pozici o něco jistější, než jejich starší kolegové. Na výhře Energie se brankou podílel i Tomáš Polák, mladší bratr známějšího hokejisty Vojtěcha.
Extraliga dorostu, 43. kolo, po 21.2.2005, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Kladno
5:4
2:1, 2:2, 1:1
Branky: 1. Záhora (Smolík, Budínský), 8. Sláma (Dudek), 29. Tomáš Polák, 35. Budínský (Novák), 46. Majer (Dudek, Sláma) - 6. Steiler (Voráček), 22. Lhotský (Látal, Voráček), 25. Voráček (Látal), 60. Petr Procházka (Látal, Voráček). Rozhodčí: Uřídil - Šmíd, Jelínek. Vyloučení: 5:4, Sláma 10 min (naražení zezadu), Suchý 10 min (nesportovní chování). Využití: 0:2. Diváci: 79. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 5:3, 5:4.
Karlovy Vary: Benda - Novák, Tollinger, Přindiš, Schmidt, Ryžuk, Děkan, Boguský, Satora - Dudek, Smolík, Sláma, Majer, Záhora, Budínský, Topinka, Rohan, Klsco, Tomáš Polák
Kladno: Cikánek (od 46. Štěpánek) - Petráček, Gudas, Souček, Kružík, Suchý - Dalecký, Knotek, Látal, Hlusička, Voráček, Lhotský, Petr Procházka, Valský, Bláha, Steiler

Komentář k utkání

Jen několik desítek minut poté, co karlovarští junioři smetli mužstvo Plzně, nastoupili jejich mladší kolegové na zápas s týmem HC Rabat Kladno. V letošních vzájemných duelech zvítězil vždy domácí klub a energetici toužili tuto tradici určitě dodržet.

První třetina a potažmo celý zápas přinesl rychlý a dynamický hokej hodný souboje druhého a třetího celku tabulky. Hned po 21 vteřinách než se kdokoli stačil rozkoukat, vedli domácí 1:0 zásluhou pohotového Matěje Záhory. Zaskočené Kladno se ještě několik minut zmítalo pod náporem domácí ofenzivy a do první vážné šance se dostalo až ve čtvrté minutě. Nikým nehlídaný Voráček střílel z pozice mezi kruhy, ale jeho pokus prolétl jen několik čísel nad břevnem branky domácích. Ti měli příležitost na zvýšení skóre při Steilerově vyloučení, vůbec se však nedostali do útočného pásma. Naopak k nebezpečné střele se dostal kladenský Procházka. Jen co se David Steiler vrátil z trestné lavice, odčinil dokonale své vyloučení, když využil zaváhání brankáře Bendy za brankou, u mantinelu získal kotouč a ráznou střelou nedal domácímu gólmanovi šanci. Reakce Karlovarských na sebe nedala dlouho čekat a jejich zvýšené tempo vyvrcholilo brankou Tomáše Slámy, který vrátil Energii vedení. Výsledek mohl srovnat v deváté minutě kladenský Procházka, ale vkleče se mu kotouč do poloprázdné branky usměrnit nepodařilo. Jak je patrno, hrál se hokej nahoru dolů a hráči dávali před bráněním přednost svým útočným choutkám. To ocenila hlavně hrstka diváků, která neváhala odměnit oba týmy častým potleskem. Další dramatické události nastaly v jedenácté minutě, kdy sudí poslal hostujícího Voráčka k časoměřičům na dvě minuty za vražení. Kladno sehrálo oslabení opět velmi aktivně, dvě slibné střely vyslal na Bendu obránce Suchý. Když už se domácí dostali konečně do útočného pásma, byl z toho hned pořádný závar. Po četných dorážkách kotouč dokonce několik vteřin tancoval na brankové čáře, ale hokejový Bůh byl tentokrát k hostům milostivý. Ke konci třetiny se tempo začalo zklidňovat, poslední solidní šanci si vytvořil kladenský Voráček, místo u tyče, kam mířila jeho střela, však Benda bez problémů pokryl.

Úvod druhé části pařil jednoznačně hokejistům Kladna, kteří vyšli z kabin řádně vyhecovaní. Zatímco karlovarská hráčská lavice pykala za příliš mnoho mužů na ledě, propasíroval Marek Lhotský střelou z levého kruhu kotouč za Bendova záda. Vyrovnání dravost hostí jen umocnilo a byli to oni, kdo v této fázi zápasu udával tempo hry. Hned o tři minuty později to zaskřípalo v karlovarské defenzivě, na samotného obránce se řítili Látal s Jakubem Voráčkem, který učebnicovým blafákem poslal svůj tým do vedení. A pro Energii mohlo být i hůře, další minelu její obrany však Lhotský nezužitkoval. I domácí se dostávali do šancí, avšak jejich hokejky v té chvíli ovládla paní Nervozita. Tak tomu bylo i v případě energetika Smolíka, který sám před Cikánkem poslal kotouč jen vedle jeho branky. Zlomovým se tak nejspíše stal čas 28:00, kdy Tomáš Polák střelou z úhlu a dost možná i o Cikánkova záda ukončil pro domácí nešťastnou fázi zápasu. 3:3. Jako další důležitý moment zápasu lze spatřovat následný tlak hostí, kteří však tentokrát vyšli naprázdno. Hlavně nevyužitá šance dva na jednoho je mohla mrzet. O minutu později totiž zaúřadoval domácí Vít Budínský, který se díky rychlé akceleraci zbavil svých strážců a střelou k tyči vrátil Energii ztracené vedení. V závěru třetiny vyloučil rozhodčí Uřídil kladenského Suchého za podražení a navrch mu přidal 10 minut za následné protesty. Přesilové hry však dnes nebyly silnou zbraní domácích, a Kladno si tak do posledních dvaceti minut uchovalo naději na korekci výsledku.

Tuto naději mu však mohl vzít hned po přestávce domácí Přindiš, ale nikým neatakován před Cikánkem mířil nad. Energetici vědomi si svého vedení začali hrát odpovědněji v obraně, a většina soubojů se proto odehrávala ve středním pásmu. Nejednalo se však o žádné betonování, ani útočné pokusy jim stále nebyly cizí. Obrovský nápor například vyvinuli v 46. minutě, kdy diváci jen žasli, co všechno lze neproměnit. Když už se zdálo, že obléhání kladenské branky vyjde vzmar, trefil se nečekaně Miroslav Majer a poslal svůj tým do dvoubrankového vedení 5:3. Mnohý soupeř by v této situaci už jen rezignovaně dohrával utkání, ne však Kladno. To sympaticky bojovalo dál, a nedalo Karlovarským ani chvíli oddechu. Při vyloučení domácího Satory stříleli nebezpečně Steiler s Látalem, jejich pokusy však zneškodnila Bendova lapačka respektive betony. Až do konce třetiny se hrálo pod taktovkou týmu Kladna, domácí v těchto chvílích držel nad vodou jen vynikající Marek Benda. Lapil i Steilerovu tvrdou střelu z 58. minuty a kladenský útočník jen bezmocně mávl rukama. O osudu utkání však stále nebylo rozhodnuto. V čase 58:40 byl za zbytečný faul vyloučen domácí Novák a hosté se odhodlali k odvolání brankáře. Šest kladenských hokejistů rozpoutalo v útočné třetině hotové peklo, Benda odolával až do chvíle, kdy na časomíře svítilo 19:44. V té chvíli snížil Petr Procházka na 5:4. Trenér hostí požádal o oddechový čas a se svými svěřenci vymýšlel, jak vstřelit za 16 sekund branku. Všechny jeho plány však ztroskotaly, když karlovarští obránci nepustili hosty vůbec do pásma a mohli se tak radovat z důležitého vítězství.