HC Energie Karlovy Vary

Načne povedený výkon na Kladně novou sérii?

HC Rabat Kladno - HC Energie Karlovy Vary 2:4 (1:2, 1:1, 0:1)

K l a d n o - Energetici rychle hodili za hlavu těsnou páteční prohru se Spartou a na kladenském ledě opět naplno bodovali. Do karlovarské branky se po delší době vrátil Roman Čechmánek a podruhé v sezóně se mohl radovat přímo na ledě z plného bodového zisku. Na rychlou kladenskou trefu odpověděli v rozmezí necelé minuty Pavelek s Pechem. Domácím se sice ve druhé části hry podařilo vyrovnat, přesilovková rána Josefa Řezníčka už ale byla brankou rozdílovou. Vše ještě pojistil ve vlastním oslabení Skuhravý. Poklidný závěr znamenal pro energetiky tři body a veselou cestu domů.

Tipsport Extraliga, 17. kolo, ne 23.10.2005
Kladno
Karlovy Vary
2:4
1:1, 1:2, 0:1
Branky a nahrávky: 6. Huml (Ševc, Martin Procházka), 29. Tlustý (Kuchler, Horna) - 7. Pavelek (Alinč, J. Řezníček), 7. Pech (Milan Procházka, Bednařík), 35. J. Řezníček (Alinč, Selingr), 43. Skuhravý (Kumstát). Rozhodčí: Turčan - Křivský, Hejduk. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 3110. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:4.
Kladno: Orct - Ševc, Hájek, L. Procházka, Hořava (21. Evan), V. Čech, Špelda - Michael Frolík, Huml, Martin Procházka - Bílek, Gardoň, Kalla - Horna, Kuchler, Tlustý - Látal, M. Havel, Besser
Karlovy Vary: Čechmánek - Ptáček, Duben, Němec, J. Řezníček, J. Polák, Ustrnul - Dvořák, Hurtaj, A. Nedorost - Pavelek, Alinč, Selingr - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Milan Procházka, Pech, Bednařík

Komentář k utkání

Když karlovarský kouč Venera na tiskové konferenci po páteční prohře se Spartou neměl obavy o další výkony svých svěřenců, asi dobře věděl o čem mluví. Energetici totiž o dva dny později předvedli na Kladně velmi dobrý výkon a připsali si další tři body za vítězství 4:2.

Úvod střetnutí se zarputilým soupeřem ale nebyl vůbec snadný. Do branky Energie se po delší době vrátil Roman Čechmánek a už po šesti minutách inkasoval. Přesilovkovou ránu Ševce od modré nechytatelně tečoval Ivan Huml. Dobré karlovarské sebevědomí prezentoval už po minutě Zdeněk Pavelek profitující z výborné nabídky Josefa Řezníčka. Vysokého útočníka, který si z blízkosti připsal premiérovou trefu v novém dresu, vzápětí napodobil hráč patřící na ledě naopak k nejdrobnějším. Procházkovu příhru napálil za Orcta z druhé vlny najíždějící Lukáš Pech.

Divoké dvě minuty pak vystřídala delší pasáž klidnějšího hokeje ve středním pásmu. Za zmínku stojí jen dvě šance Petra Kumstáta. Varský smolař je ale opět nedokázal dokonale zužitkovat.

Že něco není s kladenskou obranou úplně v pořádku se ukazovalo především při přesilových hrách domácího týmu. Již druhé varování v oslabení vystavil Středočechům ujíždějící Pavelek, jehož na poslední chvíli zabrzdil až bývalý energetik David Hájek. O to překvapivější pak bylo vyrovnání z hole Jiřího Tlustého. Svou první trefu v extralize dospělých zaznamenal nadějný mladík přesnou střelou k bližší tyči.

Patrně rozhodující momenty přišly v polovině utkání. Série vyloučení na obou stranách vyústila v minutovou dvojnásobnou přesilovku Kladna. Čechmánek však i s trochou štěstí při Kallově tutovce obstál. Domácí posléze chybovali při střídání a rázem dostal šanci předvést své umění v početní výhodě soupeř. Puk doputoval po klasické přesilovkové ose Selingr – Alinč mezi kruhy k Řezníčkovi a radost v sektoru pro fanoušky Energie nebrala konců.

Středočeši si své šance na úspěch definitivně pohřbili na začátku třetí části. Čechmánek sice oslabil svůj tým faulem poslední záchrany, když se neohroženě vrhnul pod nohy Kallovi, kombinaci domácí pětice ale vystihl Kumstát. Ten vyslal do brejku Václava Skuhravého, jehož bekhendový blafák neměl podstatnější vadu na kráse.

Ke cti Karlovarských je nutné vyzvednout i aktivní hru ve zbytku utkání. Neprostupná obrana nedovolila nezvykle mdlému Kladnu proniknout před brankoviště, do rychlých protiútoků se naopak prosazovalo množství energetiků. Přestože Ptáček, Pech ani Dvořák osobní úspěch nezaznamenali, mohli se po závěrečné siréně pořádně radovat z velmi důležité výhry na ledě pomalu propadajícího se Rabatu. Vítězství si jistě bude dobře pamatovat i autor jedné brankové asistence Pavel Selingr, pro nějž mělo nedělní utkání pořadové číslo 400.

S ohledem na ostatní výsledky 17. kola, které jen na čestné výjimky skončily kuriózně remízami 1:1, zůstává Energie i nadále na desátém místě tabulky. Důležitější je ovšem stále se tenčící mezera dělící karlovarský tým od vyšších příček. Příští domácí soupeř Karlových Varů, druhé Vítkovice, už mají náskok pouhých sedmi bodů.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Müller (Kladno): "Zápas jsme nezvládli hlavně v defenzivě. Vyšel nám jen začátek druhé třetiny, když jsem z náporu dokázali vyrovnat, ale klíčová byla přesilovka pěti proti třem. Sehráli jsme jí špatně a navíc hned po jejím skončení jsme inkasovali branku. Čtvrtý gól hostů v oslabení znamenal definitivně porážku."

Václav Baďouček (Karlovy Vary): "Utkání mělo pro nás dva klíčové okamžiky. Ze stavu 0:1 jsme dokázali během jedné minuty obrátit na 2:1 a potom v polovině zápasu jsme ubránili oslabení o dva hráče. Brzy dokázal Řezníček zvýšit na 3:2 a Skuhravého pojistka byla jen výsledkem naší dobré hry. Musím pochválit vedle výkonu celého mužstva zvláště brankáře Čechmánka."