HC Energie Karlovy Vary
Extraliga juniorů, 27. kolo, ne 4.12.2005, Zimní stadion Karlovy Vary
Brno
Karlovy Vary
3:4
2:1, 0:1, 1:2
Branky a nahrávky: 12. Andraščík (Kočan, Šišak), 13. Kočan (Staša), 48. Kočan (Andraščík, Šišak) - 4. Bušta (Sedláček), 33. Jan Bauer (Zucker, Satora), 51. Budínský (Schmidt), 52. Gasparik (Kuběna). Rozhodčí: Palášek - Poruba, Reich. Vyloučení: 5:5. Bez využití. Diváci: 60. Střely na branku: 42:38. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:4.
Brno: Hubačka - Dufek, Giba, Kudláček, Špelda, Vejvar, Tinka, Sommer - Kubica, Zábranský, Barták - Staša, Vincour, Kočan - Kundrátek, Andraščík, Šišak
Karlovy Vary: Jakubal - Kloz, Satora, Schmidt, Brňák, Mašek, Zmeškal, Karpíšek - Bauer, Sedláček, Zucker - Budínský, Hamerle, Bušta - Kuběna, Gasparik, Sláma

Komentář k utkání

Už v první minutě se mohlo měnit skóre. V přesilové hře měl po nahození Giby blízko k puku Zábranský, obránci soupeře ho ale bránili velmi důsledně. Bylo to za brněnskou brankou, kde se poprvé rozsvítilo červené světlo. Z prvního útoku šli hosté do vedení. Skóre po přihrávce Sedláčka otevřel Bušta0:1. Oslabení v 6. minutě Brno zvládlo, navíc mohlo při troše štěstí samo udeřit, když rychlík Barták dojel a vybojoval v útočném pásmu puk, který poslal před branku, kam přijížděl Vincour, ale v rychlosti netrefil. Velkou šanci měl za chvíli karlovarský Sedláček, proti Hubačkovi neuspěl. Kometa odpověděla hned trojicí střel. Nejprve Staša, po něm dvakrát Barták, ani jedna do sítě neprošla. Barták měl po chvíli další velkou šanci, kterou gólman vyrazil ramenem. Silný nápor Brna volal po vyrovnání. Došlo k němu ve 12. minutě, úspěšným střelcem byl Andraščík, přihrávku si připsali Kočan a Šišak1:1. Ani ne o minutu později už to bylo o gól pro Kometu. Kočan měl dostatek prostoru, najel si z levé strany až do bezprostřední blízkosti, ze které poslal skrz Jakubalovy betony puk do sítě – 2:1. Na druhé straně kluziště číhal u tyčky úplně volný Zucker, brněnský gólman se stačil včas přesunout. Ve vlastním oslabení pálil od modré Kudláček a jen těsně minul. Z protiútoku nebyl úspěšný Handrle. V 19. minutě předvedli skvělou spolupráci Zábranský s Andraščíkem, kterému chyběl jen kousek k tomu, aby zvýšil. Poslední slovo v této hodně pohledné třetině měli Karlovarští. Kloz střílel od modré, kotouč dorážel Sedláček, Hubačka proti oběma skvěle zasáhl.

Hosté načali i výčet šancí druhé třetiny. Gasparik přihrával před branku Slámovi, ten trefil Hubačky do masky. Hra byla více opatrná, oba týmy bránily a jakoby čekaly na chybu soupeře, ze který by mohli něco vytěžit. Těžit mohli hosté ve 26. minutě při přesilové hře, kdyby ovšem o dalších deset vteřin později nefauloval Kloz a poslal i Vary do čtyř. Tvrdou střelu Maška ukryl gólman ve výstroji. Vypořádal se i s pokusem Gasparika a následnou střelou Zmeškala. V přesilové hře Komety ujel domácím zadákům Budínský, Hubačka jeho pokus o kličku přečetl a udržel svůj tým ve vedení. Chvíli nato hrozil první útok Brna. Na konci celé akce byla Bartákova střela, která šla nad. Ve 33. minutě Karlovy Vary vyrovnaly. Zucker ještě branku netrefil, u odraženého puku byl první Bauer, který ho pohotově uklidil do branky – 2:2. Domácí chtěli jít do vedení, zavřeli soupeře v jejich pásmu, ale k nějakému vážnějšímu ohrožení se neprobili. To na druhé straně šance Kloze byla nebezpečnější, brněnský strážce svatyně tečoval puk ramenem, ten dopadl jen těsně vedle tyčky. V poslední minutě se za domácí brankou uvolnilo plexisklo, druhá třetina se tedy dohrála až po opravě a následné úpravě ledu.

Na ní hned navázala část závěrečná. Oba týmy znovu vycházely ze zabezpečené obrany, takže diváci se prvního náznaku šance dočkali až ve 46. minutě. Střelu Bartáka tečoval obránce nad. Po něm střílel z levého kruhu Staša, ale pouze do připraveného Jakubala. O dvě minuty později už se Kometa dočkala. Gólman se vydal za branku pro puk, u něj byl dříve Andraščík, který ho dal před branku, tam se ho snažili dostat do klece Šišak a po něm Kudláček, až se to nakonec podařilo Kočanovi a domácí byli znovu o krok napřed – 3:2. Jenže v 51. minutě už bylo znovu vyrovnáno. Hubačka vyrazil Schmidtovu střelu pouze před sebe, tam byl Budínský, který věděl, co dělat – 3:3. A za dalších pár vteřin, přesně 46, už bylo skóre obrácené. Domácí nevyhodili kotouč, Kuběna přihrál Gasparikovi a ten nadvakrát poslal hosty do vedení – 3:4. Jednu z posledních šancí alespoň na vyrovnání měla Kometa v 57. minutě při vyloučení Satory. Toho si byl dobře vědom i domácí kouč, který si vyžádal oddechový čas ke spřádání útočných plánů. Jenže dvě minuty utekly jako voda a Brněnští se výrazněji neprosadili. Nevyšel ani následný pokus o power – play. Karlovy Vary si odvezly oba body za vítězství 4:3.

Ohlasy trenérů

Jiří Rech (trenér HC Kometa Brno): Zápas jsme si prohráli vlastními individuálními chybami. Minimálně bod bychom si dnes určitě zasloužili. Za stavu 3:2 kdybychom proměnili dvě šance, co jsme měli, mohli jsme se utrhnout. Pak nevyhodíme puk, když ho máme na hokejce a dostaneme góly. Trochu štěstíčka chybělo, při přesilovkách se puk odrážel o kousek vedle, ale to k hokeji patří.

Mikuláš Antoník (trenér HC Energie Karlovy Vary): Brno hrálo dobře, agresivně, bylo těžké se s tím vyrovnat, ale zabojovali jsme, zlepšili se, vyvarovali jsme se individuálních chyb, kterých jsme se dopouštěli na začátku. Tohle vítězství je pro nás velmi cenné, protože Brno bylo opravdu nepříjemným soupeřem.