HC Energie Karlovy Vary

Dorost: Výhra v Ostravě

Třiatřicáté kolo dorostenecké extraligy svedlo domácí Sarezu Ostrava s hosty z Karlových Varů. Přestože se domácí ujali vedení již ve 4. minutě Adamem Smondkem, přišli o něj ve 14. minutě, neboť srovnal Tomáš Rohan, a i následující branky dávali již pouze hosté. V polovině utkání Tomáš Polák strhl skóre na stranu energetiků a Jiří Novák s Janem Topinkou ještě opticky vylepšili výsledek. Sareza tedy podlehla Karlovým Varům 1:4.
Extraliga dorostu, 33. kolo, ne 8.1.2006
Poruba
Karlovy Vary
1:4
1:1, 0:1, 0:2
Branky a nahrávky: 4. Smondek (Žáček) – 15. Rohan T., 34. Polák (Mistoler), 41. Novák (Topinka), 60. Topinka. Rozhodčí: Malíř - Hanzlík, Brada. Vyloučení: 3:5. Využití: 0:1. Diváci: 80. Střely na branku: 26:38. Průběh utkání: 1:0, 1:4.
Poruba: Gleich – Lazecký, Zapletal, Rusek, Parma, Poláček, Šiška – Hanzl, Hlinka, Smondek, Uherek, Kalina, Žáček, Jelšík, Vajda, Rekem
Karlovy Vary: Zrza – Novák, Trollinger, Přindiš, Ryžuk, Tomeček, Rohan M. – Chocholáč, Mareček, Kellner, Hudák, Mistoler, Chaljavin, Vaněk, Rohan T., Topinka, Polák

Komentář k utkání

Sareza Ostrava hostila v dorostenecké extralize Karlovy Vary a rozhodně chtěla soupeři oplatit prohru 2:5 z ledu Energetiků ve 23. kole. Úvod utkání byl značně rozpačitý, s prvními spíše propagačními střelami neměli oba gólmani příliš práce. Již ve 4. minutě se po vyhraném buly natlačil na gólmana Zrzu ostravský Adam Smondek a střelou mezi betony otevřel skóre utkání. Následující minuty patřily především domácímu brankáři Gleichovi, který si poradil jak s duem Polák – Mareček, tak i s Novákem, jenž zpracoval křižnou přihrávku Chocholáče. V čase 14:00 byl ale již krátký na Tomáše Rohana - ten si neohroženě najel do útočného pásma, vyslal tvrdou ránu, které chyběla přesnost, ale puk se od zadního mantinelu odrazil přesně na jeho hůl a bylo srovnáno. Podruhé překonat domácí jedničku chtěli i Kellner s Hudákem, leč nepočítali, že Gleich na ně vytáhne své trumfy v podobě excelentních zákroků. Tři minuty před koncem první třetiny mohl v přesilové hře autor prvního ostravského gólu Smondek poslat domácí opět do vedení, jen by se nesměl příliš unáhlit. A když v samotném závěru zvedal Chaljavin ruce nad hlavu zbytečně, neboť si myslel, že jeho pas poslala ostravská obrana do vlastní sítě, šlo se do kabin s vyrovnaným účtem 1:1.

Druhou třetinu načal domácí Kalina technickou střelou, která nechala vyniknout karlovarského kasaře. Ostravští úvodní minuty svého soka přehrávali, ale jak akce dva na jednoho v podání Hlinka – Rekem, tak i tvrdé rány Jandy a Šišky nemířily do černého. Z mírné letargie vytrhl ostravský tým nejdříve Topinka únikem po nedorozumění obrany dlouhým únikem zakončeným nepřesným pokusem, aby si v čase 33:15 našlápl Tomáš Polák, objel bránu a bekhendem překvapil Gleicha. Karlovy Vary se ujaly jednobrankového vedení a byly, jak se říká, na koni.

Žádné drama nechtěl připustit Jiří Novák hned v úvodu poslední části zápasu. Po jeho bekhendové trefě z přesilové hry v čase 40:58 nebyl brankář Ostravy jistě rád, neboť jej kolegové z obrany nechali ve štychu a sám mimo brankoviště čelil několika pokusům, než inkasoval. Dlouhé minuty se bojovalo a nikdo nechtěl inkasovat, nejdříve chtěl toto změnit Šiška, jenž mířil do Zrzovy vyrážečky, poté Energetik Chaljavin vystrašil Gleicha vyrojením se před ním a následnou střelou, která i za pomoci gólmana skončila v ochranné síti. Pokus snížit a možná i srovnat nechtěli ostravští hráči vzdát. Vajda ideální pas zpoza brány neposlal do brány, Hanzl zase nezužitkoval střelu z bezprostřední vzdálenosti a když minutu před koncem v přesilové hře Uherek míjí, je jisté, že si Západočeši odvezou oba dva body. Navíc když Jan Topinka deset sekund před závěrečnou sirénou prostřelí Gleichovy betony a upraví skóre utkání na konečných 1:4.