HC Energie Karlovy Vary
Extraliga žen, 5. kolo, ne 25.9.2005, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Plzeň
1:7
0:4, 1:0, 0:3
Branky a nahrávky: 38. Vlachová (Kuklová, Fričová) – 13., 14., 43., 51. Zahálková (Staňková, Kotousová), 14., 17. Jaklová (Nováková), 58. Fialová.
Rozhodčí: Procházka P. – Volánek M., Schöppf J..
Vyloučení: 4:3. Využití: 1:0.
V oslabení: 0:1.
Zásahy brankářek: 40 – 15.
Diváci: 30
Karlovy Vary: Lukešová – Hornová, Fričová, Kotrbáčková S., Šindelářová – Kuklová, Hajdová, Radostová – Kopecká, Pöpperlová, Vlachová – od 41. Pokorná
Plzeň: Urbanová – Mannová, Lipková, Sokolová, Timofijová – Fialová, Zahálková, Staňková – Šmejkalová, Nováková, Outlá – Jaklová, Kotousová

Komentář k utkání

Nejvyšší ženská soutěž dospěla do konce své první čtvrtiny a v rámci pátého kola se utkaly oba dva západočeské týmy. Úspěšnější byla nakonec Plzeň, která porazila domácí Karlovy Vary, tedy tým, kde v současnosti hostují dvě plzeňské útočnice, Zuzana Trampotová a Veronika Šindelářová. Plzeňanky tak pomstily své mužské protějšky, kteří v pátek prohráli právě v lázeňském městě. Utkání se vyvíjelo podle jasného scénáře a jen díky obětavé hře a famózní brankářce Lukešové nedostaly Karlovarští větší gólový příděl.

Plzeň začala bez respektu a Lukešová se musela hned v 1. minutě vytáhnout při střele Zahálkové. Karlovy Vary zahrozily v 6. minutě, kdy se Kuklová uvolnila přes Mannovou, ale tísněná Lipkovou z úhlu Urbanovou nevystrašila. O minutu později dvakrát zachraňovala Lukešová, nejprve při sjetí Timofijové z obrany na přihrávku Šmejkalové, která puk napálila do jejího betonu, a poté proti Novákové, jejíž střelu zastavila maskou. Plzeň pak hrála přesilovou hru, ale největší šanci, střelu Timofijové, uklidily z brankové čáry obránkyně. V rozmezí sedmdesáti vteřin však Plzeň získala dostatečný, a zřejmě nejpodstatnější, náskok tří branek: 12:33 – Zahálková napálí z první Staňkovou přihrávaný puk do branky – 0:1; 13:16 – Nováková ochrání vlastním tělem puk před Fričovou, ten si vyzvedne Jaklová a nadvakrát ho dostane do branky – 0:2; 13:43 – Zahálková dlouhou kličkou zasune puk pod beton Lukešové – 0:3! A aby toho nebylo málo, tak paralyzované domácí odpraví opět Jaklová, která v 17. minutě nikým nekrytá dorazí puk do sítě po přihrávce Novákové – 0:4! Šancí domácích byla v 18. minutě střela Šindelářové ze středního pásma.

V úvodu druhé části nejprve Fričová bekhendem přinutila Urbanovou k zákroku, poté Lukešová skvěle vychytá dorážku Outlé. Při následném úniku je zahákovaná Nováková Pöpperlovou a hraje se přesilovka, která však kromě chytrého vyjetí Staňkové zpoza branky nic nepřinesla. Dlouho se pak hrálo rozháraně, až ve 31. minutě po úniku dvou proti jedné střílela Fialová jen do padající brankářky domácích. Velikou šanci zazdila Lipková, která po střele Zahálkové vyslala z nulového úhlu svoji střelu jen rovnoběžně s brankovou čárou. Karlovarští pak začali hrát agresivněji a dostávali se i do šancí – Vlachová z levého křídla vypálila na Urbanovou, které puk sice vypadl, ale stihla ho přikrýt lapačkou. Výsledkem snažení pak byla přesilová hra při vyloučení Lipkové a stačilo jen šestnáct vteřin, aby se puk zatřepal v síti za zády Urbanové – úspěšnou dorážející střelkyní byla Vlachová – 1:4!

První větší šance ve třetí třetině byl gól Plzně – Zahálková využila dezorientovanosti domácí brankářky a zasunula puk do odkryté branky – 1:5! Další střelu Novákové však domácí kouzelnice ukryla do lapačky, při další střele Zahálkové jí vypomohlo břevno. Osamělou střelkyní domácích se ukázala plzeňská akvizice Šindelářová, která pěkným příklepem provětrala lapačku Urbanové. Přílišnou aktivitu Plzně zbrzdila Jaklová, která se nechala vyloučit, ale ani to neodradilo Plzeňanky od aktivní hry, kterou potvrdila svým čtvrtým gólem v zápase Zahálkové. Její branku však musel rozhodčí uznat po konzultaci s čárovými kolegy, neboť sám branku, jinak jasně viditelnou, neviděl – 1:6! Urbanová pak svými jistými zákroky znechutila myšlenky na gól Fričové i Kopecké, na druhé straně bravurní zákrok vyrážečkou vysekla Lukešová při střele Fialové. O pár minut později však opět kapitulovala – Fialová zvolila stejnou střelu na stejné místo a tentokrát se trefila přesně – 1:7! Poslední šanci měla při hře čtyři na čtyři hostující Nováková, která tečovala střelu Šmejkalové, ale Lukešová vytáhla své rameno do výše a puk vyrazila. Po siréně tak byly spokojenější Plzeňanky, Karlovy Vary však sehrály velice pěkné utkání.