HC Energie Karlovy Vary

V záplavě vyloučených doplavala Energie ke třetí výhře

HC Energie Karlovy Vary - Vsetínská hokejová 4:2 (2:1, 1:0, 1:1)

K a r l o v y  V a r y - Karlovarští hokejisté zažívají pohádkový vstup do sezóny. Ani potřetí neprohráli, když splnili cíl a porazili snaživý Vsetín 4:2. Hosté narozdíl od Energie hrozili hlavně v přesilovkách, ale skórovat v neuvěřitelné přehlídce třiceti čtyř trestů dokázali jen dvakrát. Naopak Energie excelovala v méně tradiční disciplíně a dvakrát udeřila při vlastním oslabení. I vítězná branka Petra Kumstáta ze 27. minuty padla při nevýhodném počtu hráčů na ledě z pohledu domácích.

O2 extraliga, 3. kolo, út 12.9.2006, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Vsetín
4:2
2:1, 1:0, 1:1
Branky a nahrávky: 3. Pech (Tvrdek), 8. Skuhravý (Skladaný), 27. Kumstát (Ustrnul), 44. Košťál (Procházka) - 2. Sakrajda (Dubec), 47. Grill (Hrabal). Rozhodčí: Rejthar - Pešek, Rozlílek. Vyloučení: 16:18. Využití: 0:2. V oslabení: 2:0. Diváci: 2650. Průběh utkání: 0:1, 4:1, 4:2.
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Hanzlík, Němec, Řezníček, Mudroch, Duben, Kloz, Ustrnul - Kumstát, Skuhravý, Balázs - Machulda, Kraft, Skladaný - Dvořák, Procházka, Košťál - Tvrdek, Pech, Zaťovič
Vsetín: Štefl - Kučný, Hrabal, Horák, Galvinš, Bobček, Stříteský, Ostrčil, Štach - Demel, Hubáček, Škoda - Rob, Berzins, Dubec - Kraus, Sabo, Grill - Freiberg, Sakrajda, Davídek

Komentář k utkání

Vsetín přijel do Varů povzbuzen výhrou nad Spartou a hned v úvodu ukázal, že není možné ho podceňovat. V 1. minutě poprvé přerušil hru hlavní rozhodčí Rejthar a vyloučil domácího Němce. Jak se ukázalo záhy, byl díky novému trendu muž v pruhovaném hlavní postavou utkání. Ale popořádku. Valaši rozestavěli první přesilovkový zámek a hned se radovali z vedoucí branky. Petr Sakrajda zakončil hezkou souhru s Dubcem a poslal Energii varování. Ta jej vyslyšela bleskově. Za 32 sekund nadvakrát prostřelil Štefla ve vsetínské brance Lukáš Pech a vyrovnal.

Ještě více elánu musela vzít hostům 8. minuta, kdy na trestné lavici už podruhé seděl karlovarský hromotluk Ustrnul. Vsetín mocně zatlačil Energii před Mensatora, jenže zapomněl na zadní vrátka a těmi mu utekl Václav Skuhravý, který v oslabení zvrátil stav na 2:1. Gólman Štefl v tu chvíli asi neměl svědomí úplně čisté. Ačkoliv se utkání vůbec nevyvíjelo nečistým nebo dokonce brutálním směrem, stala se královnou ledové plochy na zbytek zápasu píšťalka hlavního rozhodčího. Ten plnil předsezónní instrukce opravdu precizně, a tak kromě občasného zvuku bruslí klouzajících po ledě do konce první třetiny vytrhávalo diváky z němého úžasu jen přibouchávání dveří na trestné lavici.

Nastolený trend pokračoval beze změny i po přestávce a jeden hráč za druhým odcházel na trestnou lavici. Ze záplavy vyloučených vysvitla karlovarská šance na konci 25. minuty, kdy za katrem seděl znovu Němec a Štefl neudržel Mudrochovu střelu v oslabení. Dorážející Procházka byl ale o setinu sekundy pomalejší než vsetínská obrana. Domácí však zahozená šance nemusela moc mrzet, protože ještě při končící vsetínské přesilovce Ustrnul přiťukl puk do středního pásma na Petra Kumstáta a jeho střela příklepem po krátkém rozjezdu skončila překvapivě za Šteflovými zády. Vsetín si mohl spravit chuť v dalších přesilovkách, které přicházely jako na běžícím pásu. Ačkoliv dostával domácí pod tlak, vyloženou šanci si nevypracoval a ty "nevyložené" s klidem likvidoval Mensator v brance. Klíčový moment přinesl závěr prostřední třetiny. Valaši dostali 2 minuty 38 sekund dvojnásobné početní výhody, ale jako by se jí zalekli. Ve srovnání s předchozími přesilovkami tuto odehráli bídně a skórovat nedokázali.

Třetí třetina přinesla v rámci možností asi nejlepší hokej. Hned po 17 sekundách se do samostatného nájezdu utrhl Skuhravý, nedokázal však zakončit. Energie vzápětí promarnila další z přesilových her, ve kterých se jí dnes vůbec nedařilo, ale krátce po návratu vyloučeného Galvinše překonal Štefla Jan Košťál počtvrté. Vsetín kontroval v polovině 47. minuty, kdy po devíti sekundách využil výhodu pět na tři a Marek Grill snížil na 4:2. To ještě netušil, že upekl konečný výsledek zápasu. V pokračující výhodě byli hosté blízko kontaktní brance, ale proti byl Mensator, jenž pokusům Sabola a Dubce překvapit jej u tyče odolal. Pak se pozornost sudího otočila znovu ke Vsetínu a Vary mohly když už ne dávat góly, tak alespoň šetřit čas v početní převaze. V 51. minutě dokonce pěkně střílel Hanzlík, na Štefla si však nepřišel, stejně jako o chvilku později Kraft, který vysunul svou hokejku zpoza branky.

O možnost zdramatizovat závěr Vsetín přišel jak jinak než díky vyloučeným. Ze strany Energie ale nebezpečí nehrozilo, a tak utkání dospělo do svého závěru. Počet dvouminutových trestů se zastavil na závratném čísle 34. Otázkou je, zda už se při takových podmínkách nejedná o jiný sport, než lední hokej. Karlovarští diváci kromě výsledku neodcházeli ze stadionu nikterak nadšeni.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (Karlovy Vary): "Jsem rád, že jsme utkání zvládli. Vsetín byl důrazný a dobře bruslil. Nešly nám přesilovky, ale naštěstí se nám podařilo dvakrát skórovat v oslabení. Se třemi body jsme spokojeni, vůbec to nebylo jednoduché utkání."

Břetislav Kopřiva (Vsetín): "Jsme zklamaní z výsledku, neboť mužstvo odvedlo dobrý výkon. Hráči dobře bruslili. Ve dvou našich přesilovkách jsme ale dostali góly, což rozhodlo. Na nový trend při rozhodování si musí zvyknout jak hráči, tak rozhodčí. Neměl by scházet cit a míra."

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | út 12.9.2006

Libor Ustrnul: Ať si uvědomí, že je to hokej!