HC Energie Karlovy Vary

Tři body za zvuku meluzíny

Junioři: Energie - Pardubice 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)
Dorost: Pardubice - Energie 4:3 pp

Zatímco se venku proháněl vichr o vysokých stupních Beaufortovy stupnice, na ledě karlovarského stadionu se proháněli junioři. Ti domácí hostili vrstevníky z Pardubic a podle papírových předpokladů byli favority. Dlouho otevřený zápas ale nakonec rozhodl až samotný závěr, ve kterém Energie odskočila na dvoubrankový rozdíl a Pardubice se vlastní nedisciplinovaností naopak připravily o možnost korekce stavu spojené s případným bodovým ziskem. Se stejným soupeřem, ovšem ve východních Čechách, se dnes utkali i dorostenci a za porážku 3:4 v prodloužení získali do boje o play-off alespoň jeden bod. Nadále ztrácejí čtyři body na šestou Spartu. Junioři jsou po dnešku druzí o bod za Slavií.
Extraliga juniorů, 35. kolo, čt 18.1.2007, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Pardubice
2:0
1:0, 0:0, 1:0
Branky a nahrávky: 20. Budínský (Kuběna), 52. Tomiš (Topinka, Rohan). Vyloučení: 3:12. Bez využití. Diváci: 70. Průběh utkání: 2:0.
Karlovy Vary: Benda - Mašek, Schmidt, Boguský, Tollinger, Satora, Zmeškal, Přindiš - Polák, Baran, Tomiš - Rohan, Bauer, Šnajdr - Kuběna, Budínský, Mareček - Topinka, Záhora, Smolík
Pardubice: Čaladi (53. - 54. Šimko) - Kučera, Salava, Rejzek, Nakládal, Šindler, Poskočil - Bláha, Janecký, Nykl, Kaut, Dobiáš, Jindřich, Kousal, Paučin, Semorád, Verner

Komentář k utkání

Karlovarským zimním stadionkem lomcovala ve čtvrtek večer větrná smršť, ale aktéři juniorského utkání mezi Energií a Pardubicemi řádění přírodních živlů příliš nenapodobili. Zápas odstartoval třemi pardubickými icingy v první minutě a jako by předznamenal ne úplně oslnivou formu obou soupeřů. Po úvodních rozpacích hostů se však domácí zachovali zdvořile a na dlouhé minuty propůjčili své obranné pásmo soupeři. Ten záhy odkryl svou taktiku střelby z každé pozice, občas dokonce i ze záporného úhlu. Karlovarský brankář Benda si připisoval jeden zákrok za druhým, v pozornosti ho udržely střely Paučina, Kousala, Nakládala i dalších pardubických hráčů. Žádný z pokusů ale nebyl tak překvapivý, aby doputoval až za brankovou čáru.

Prakticky až po deseti minutách se energetici vymanili z pardubického tlaku a poprvé vážně zahrozili. Čaladi v brance si oddychl, když Záhora před odkrytou polovinou promáchl Topinkovu přihrávku od zadního mantinelu. Oba celky jako by vzápětí chtěly demonstrovat, že dnes to nebude ono ani při početních výhodách. Při té první pardubické musel dvakrát zasahovat Čaladi, hned na to se převaha muže v poli obrátila a tentokrát to byl Benda, který musel stejně paradoxně odrazit útok oslabeného celku. Po nepovedených přesilovkách se hra opticky vyrovnala, ovšem brankáři nemuseli řešit žádnou zvlášť ošemetnou situaci. Už se zdálo, že třetina v poklidu doplyne do svého konce, když pardubická obrana zapomněla po průniku Kuběny za svou brankou Víta Budínského. Ten si vyjel před gólmana a v čase 19:17 bekhendem poděkoval za dálnici, vedoucí mezi Čaladiho betony k prvnímu gólu.

Druhou třetinu načali důraznými, leč neúspěšnými dorážkami pardubičtí útočníci Semorád s Dobiášem. Za Vary odpověděl Budínský, který se ocitl sám mezi kruhy a dlouho připravovaným švihem orazítkoval Čaladiho tyčku. Následně oba týmy opět ukázaly, jak se nemají hrát přesilové hry a zápas se zlomil do druhé poloviny. Ačkoliv nelze hovořit o výrazné převaze, zůstávaly puky pomalu, ale jistě déle a déle na domácích hokejkách. Ve 36. minutě se Rohan rozjížděl k sólovému nájezdu, proti kterému však zasáhl skvělou obrannou rybičkou Drtina. V početní převaze zas po Satorově příklepu nedokázal doklepnout kotouč do zívající klece Tomiš.

Hosté procitli ze spánku a 39. minutu získali jednoznačně pro sebe. Benda vychytal Kousala i dorážejícího Janeckého, jehož sportovní omluvu po zásahu hokejkou do gólmanovy masky nelze než ocenit. Jen co si Benda upravil chránič hlavy, reflexivně se zaskvěl lapačkou proti Paučinově dorážce u levé tyče. Jenže o převahu se Pardubice připravily netakticky samy. Půl minuty před druhou sirénou faulovali v útočném (!) pásmu naráz Dobiáš a Semorád, čímž nabídli Energii celé dvě minuty varianty pět na tři. Na led se začaly snášet první hlasité protesty trenéra Šejby.

Protože Karlovaráci přesilu dvou mužů v poli do přestávky nevyužili i díky neuznané brance, jejíž dosažení posoudil hlavní arbitr jako sekundu po dvanácté, začala v nezměněném počtu hráčů na ledě i třetí třetina. Prakticky celou možnou dobu strávili domácí před Čaladim, jenže ten pohříchu nemusel ani jednou zasáhnout. Paradoxně až za plného stavu se po pravém křídle prohnal Budínský a jeho technická střela zpoza obránce propadla Čaladiho postojem, cinkla o tyč a před dorážejícím Šnajdrem zmizela pod tělem padajícího brankáře. Vary se zakously do Pardubic a vytvořily si v utkání dosud největší tlak. Po Budínského pokusech z ostrého úhlu, Polákově dorážce a Boguského tvrdé ráně se hosté osvobodili až pomocí zakázaného uvolnění. Hlavně však postupně začali projevovat rostoucí nervozitu, která stěží mohla mít pozitivní účinky.

Naopak. Po několika zbytečných, ale ještě tolerovaných atacích na protihráče, Energie mocně zaútočila. Rychlý nájezd z 52. minuty skončil po Topinkově pokusu třetí trefou do pardubické tyče, kterou tentokrát dokázal ve skrumáži jednou rukou přetavit ve zvýšení na 2:0 Norbert Tomiš. To bylo evidentně moc na horkokrevného Bláhu, který už poněkolikáté vyrazil proti o hlavu menšímu Budínskému. Na delší dobu byla hra dokonce přerušena, poněvadž pardubický lodivod přeměnil svou střídačku v protestní shromáždění a neutuchajícím slovním přívalem přenesl do Karlových Varů atmosféru známého řečnického koutku v Londýně. Po ukončení hodiny rétoriky zkusil lepší recept na zvrat v utkání Kousal, jenomže Benda si proti jeho vyjížďce zpoza branky své hájemství pokryl. Stejně si počínal i proti tvrdému příklepu Dobiáše. To už ale hosté dohrávali zápas v oslabení po zbytečných nedovolených zákrocích, ve kterých nedokázal krotit své emoce zejména nervózní Bláha. Připravili se tak definitivně o možnost závěrečného náporu. Energie i za snížené intenzity osvětlení, způsobené meteorologickou slotou, dovedla v takřka tréninkovém nácviku přesilovkových kombinací utkání do konečného vítězství.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik (Karlovy Vary): Dnes jsem spokojen akorát se třemi body. Hra se mi vůbec nelíbila, ale pramení to i z toho, že jsme teď měli hodně zraněných a nemocných hráčů. Pár lidí také bylo v áčku, takže se sestava pořád různě míchala. Teprve den před zápasem jsme se na tréninku trochu sešli, ale jak je vidět, není to úplně v pohodě. Určitě je dobré, že jsme bojovali a zápas jsme odmakali, bylo to spíš vítězství vůle. V závěru jsme udrželi nervy na uzdě, což byla naše výhoda.