HC Energie Karlovy Vary

Dorost: Rozhodla třetí třetina

HC Energie - HC Slavia Praha 4:6 (1:0, 1:1, 2:5)
KARLOVY VARY - I když si naše republika připomíná státním svátkem svůj vznik, neměli dnes mladí hokejisté HC Energie Karlovy Vary volno a přivítali v duelu 18. kola na svém ledě dorostence HC Slavie Praha. Od úvodních minut se hrál urputný hokej plný osobních soubojů a vyloučení. První dvě třetiny byli domácí o něco lepším týmem, ale svou převahu nedokázali přetavit v rozhodující náskok. V závěrečné části díky dvěma dlouhým vyloučením ztratila Energie vedení i celý zápas a po třetinách 1:0, 1:1 a 2:5 prohrála 4:6. Nejlepším mužem zápasu byl hostující Jan Česnek, který zaznamenal čtyři branky. Čtvrtou branku Karlových Varů vstřelil v 60. minutě Dominik Vaněk.
Extraliga dorostu, 18. kolo, so 28.10.2006, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Slavia
4:6
1:0 , 1:1, 2:5
Branky a nahrávky: 16. Fusek (Kellner, Mistoler), 38. Chaljavin (Chocholáč), 52 Kroupa (Mistoler), 60. Vaněk (Chaljavin) - 29. Česnek, 41. Česnek (Nestrašil), 43. Nestrašil (Gaisler), 47. Česnek (Nestrašil, Koudela), 48. Mavrojanidis (Petráň, Barák), 55. Česnek. Rozhodčí: Svoboda - Sentecký, Vyčichlo. Vyloučení: 9:11, navíc Ryžuk (KVA) 5 minut a do konce utkání. Využití: 2:4. V oslabení: 0:1. Diváci: 78. Střely na branku: 33:48. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:5, 3:5, 3:6, 4:6.
Karlovy Vary: Hrabal - Ryžuk, Dlápa, Tomeček, Jemeljanov, Rohan, Funk, Špila - Fusek, Chocholáč, Kellner, Chaljavin, Hudák, Mistoler, Flieger, Putyera, Šaling, Vaněk, Kroupa.
Slavia: Krch - Barák, Humpolíček, Kotek, Stejskal, Sedláček, Gaisler, Doležal Ondřej - Poletín, Sýkora, Uleščenko, Nestrašil, Koudela, Česnek, Doležal Tomáš, Petráň, Palička, Žejdl, Mavrojanidis, Palaščák.

Komentář k utkání

Karlovarští mládežníci podlehli v minulém kole Kladnu na jeho ledě vysoko 0:5, a tak dnes chtěli dát výkonem i výsledkem zapomenout na nepodařené střetnutí. Proti nim však stálo mužstvo Slavie, aktuálně třetího týmu tabulky, které v posledním duelu v prodloužení zdolalo městského rivala Spartu 4:3. Od úvodního vhazování se hrál svižný a bojovný hokej. Oba týmy si záhy vyzkoušely výhodu přesilové hry, s kterou o trochu lépe naložili domácí. Do nadějné pozice se po nahrávce Chaljavina dostal Chocholáč, leč skóre se neměnilo. Energetici si přenesli aktivitu i do rovnovážného stavu. Vyloženou šanci si však nevytvořili a s ojedinělými střelami si v pohodě chytající brankář Slavie Krch poradil. V deváté minutě se rozehřál i domácí strážce v svatyně Hrabal při pokusu Česneka. V protiútoku podrazil Gaisler domácího Fliegera. Karlovarští si v přesilovce vytvořili nebezpečné situace. Ale pokusy Kellnera ani Hudáka si nenašly cestu do sítě. Na druhé straně se v početní výhodě pražského celku zaskvěl domácí Hrabal, když v leže za vydatného přispění obránců zlikvidoval několik dorážek. Tempo hry poněkud opadlo, oba týmy se dopouštěly řady nepřesností. V 16. minutě slavila úspěch bojovnost domácích. V útočné třetině vybojoval puk Mistoler a přesnou nahrávku Kellnera už Adam Fusek nemohl nevyužít - 1:0. Energie mohla ještě do přestávky svůj náskok zvýšit, ale příležitosti Hudáka a Chocholáče zůstaly nevyužity.

Druhá část utkání se nesla ve znamení souboje domácích útočníků se skvělým Krchem. Slavia sice nepouštěla své protivníky do přímého ohrožení branky, ale sama byla v útoku neškodná. Ve 29. minutě však přišel první smolný okamžik obránce Varů s číslem 29 Jiřího Ryžuka, který hasil chybu spoluhráče v obranné dvojici a v samostaném průniku podrazil útočníka hostí. Jan Česnek z nařízeného trestného střílení procedil puk skrze Hrabalovy betony. Tento moment však paradoxně nabudil hokejisty Energie a zbytek prostřední části patřil jen jim. V šancích se postupně objevili dvakrát Vaněk, poté Mistoler a Funk. Až minutu a 15 vteřin trvající přesilovka pěti ku třem přinesla změnu stavu. Ve 38. minutě ujel po levém křídle Chocholáč a s jeho nahrávkou si před brankou věděl Valerij Chaljavin rady. Rozhodující okamžik utkání přišel o minutu později. Za dva fauly těsně po sobě vyfasoval zcela po zásluze domácí Hudák čtyřminutový trest. Slavia si vybrala oddechový čas. Využít dlouhou početní výhodu však do druhé sirény nestihla.

Co se hostům nepovedlo ve druhé třetině, podařilo se na začátku třetí. Ve 41. minutě se nad Hrabalovu lapačku trefil Jan Česnek Jeho efektní střela se ještě odrazila od horní tyčky. Na světelné tabuli svítil zbývající trest pro Hudáka 2:06. Slavii tak zbývala ještě jedna dvouminutovka. Vyrovnaný stav vydržel minutu a půl. Andrej Nestrašil se trefil do podobného místa jako Česnek. Ve 45. minutě přišel druhý smolný okamžik Jiřího Ryžuka. Za faul kolenem dostal od rozhodčích pět minut a osobní trest do konce utkání. Pražané nabízenou šanci využili beze zbytku. Neprve zkompletoval ve 47. minutě svůj hatrick Jan Česnek a o minutu později dorazil puk za bezmocného brankáře Karlových Varů Georg Mavrojanidis. V 52. minutě sice v přesilovce vykřesal naději po nahrávce Mistolera Patrik Kroupa. Jenže i ta pohasla, když o tři minuty později pláchl v oslabení nepolapitelný Jan Česnek a střelou mezi betony definitivně rozhodl. Trefa Dominika Vaňka už jen korigovala výsledek na konečných 4:6. Slavia tak potvrdila dobrou formu, domácí mohou mrzet první dvě třetiny, ve kterých mohli rozhodnout o osudu utkání.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek - HC Energie Karlovy Vary: I když je výsledek pro nás nepříznivý, jsem rád, že se mužstvo po debaklu na Kladně zvedlo a dvě třetiny bylo lepší. Rozhodovala produktivita druhého útoku hostí a čtyřminutové vyloučení, ve kterém soupeř otočil zápas.

Jan Česnek - útočník HC Slavia Praha: Jsme spokojení, že jsme dnešní utkání takhle zvládli. V prvních dvou třetinách nás podržel Pavel Krch. Škoda toho čtvrtého gólu na konci po závaru. Já sám za sebe jsem rád, že mi to tam konečně začalo padat. Navíc si v útoku výborně rozumíme s Davidem Koudelou a Andrejem Nestrašilem.