HC Energie Karlovy Vary

Poslední celek dorostence nepotrápil, junioři vezou z Kladna dva body

Dorost: Energie - PZ Kladno 7:3 (3:1, 1:1, 3:1)
Junioři: Rabat Kladno - Energie 1:2 pp

Chtěli-li energetici stále pomýšlet na postup do vyřazovacích bojů, byl pro ně zápas s posledním celkem tabulky povinným vítězstvím. Realizace tohoto plánu se domácí ujali hned od prvních momentů a po 13 minutách již vedli o 3 branky. Když se soupeři ve druhé části podařilo snížit, viditelně ožil a vypadalo to ještě na zajímavý zápas. Polemiky o výsledku však energetici v poslední dvacetiminutovce nepřipustili a jejich naděje tak může stále žít. První příčku si naopak upevnili junioři, kteří silný Rabat Kladno udolali na jeho hřišti v prodloužení 2:1.
Extraliga dorostu, 38. kolo, so 27.1.2007, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
PZ Kladno
7:3
3:1, 1:1, 3:1
Branky a nahrávky: 6. Hampl (Kellner), 8. Kellner (Mistoler), 13. Schusser (Vaněk, Putyera), 24. Funk (Rohan), 42. Hudák (Kroupa), 45. Kroupa (Fusek, Hudák), 53. Rohan (Hudák) - 15. Stahl (Slánský), 28. Matějka (Záleský, Kašák), 44. Záleský (Krejčík). Rozhodčí: Šín - Dvořáková, Ryba. Vyloučení: 13:9, navíc Dlapa (KVA) 10 min. nesp. Využití: 1:1. Diváci: 68. Střely na branku: 39:26. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:2, 5:2, 5:3, 7:3.
Karlovy Vary: Habal - Ryžuk, Schusser, Dlapa, Tomeček, Jemelyanov, Rohan, Funk, Špila - Hampl, Fusek, Kellner, Chaljavin, Hudák, Mistoler, Flieger, Putyera, Vaněk, Kroupa
PZ Kladno: Vokatý - Zázvorka, Tlustý, Slánský, Jupa, Krejčík, Šimek - Bušek, Drda, Stahl, Matějka, Záleský, Vrkota, Horák, Rektořík, Koubek, Kašák, Karfus, Vlček

Komentář k utkání

Od samého počátku nenechali energetici nikoho na pochybách, který celek třímá otěže zápasu ve svých rukách, a jali se dobývat svatyni Vojtěcha Vokatého. Hned první minuta přinesla nebezpečnou akci, kdy Mistoler přihrál před branku, Kellner dráhu kotouče jen jemně popravil šťouchnutím holí a kotouč zapadl do náruče kladenského gólmana. Úvodní šanci hostí si pak připsal Vrkota, když zblízka vyprášil Habalovy betony. Bezbrankový stav vzal za své v šesté minutě, sérii střel a dorážek zakončil ranou pod víko domácí Andreas Hampl. Druhá branka Energie padla v minutě osmé a velkým dílem se o ní zasloužil Tomáš Mistoler. Domácí útočník na obranné modré vypíchl puk nejistému obránci, čímž položil základ přečíslení dva na jednoho, na jehož konci stála střela Davida Kellnera nad vyrážečku. Podobná příležitost se v desáté minutě naskytla i Kladenským, Koubek ji řešil nepovedenou střelou.

Po kratší odmlce vyplněné četným vylučováním pokračovaly brankové hody v 13. minutě. Obránce Adam Schusser vypálil od modré, kladenský brankář toho moc neviděl a puk zapadl za jeho záda. Neutěšenou situaci z pohledu hostí do konce třetiny ještě alespoň zmírnil Martin Stahl, když využil nepřesnosti v domácí rozehrávce a z úhlu propálil Habala.

Druhá část příznivce dobrého hokeje rozhodně pobavit nemohla. Jasně technicky vyspělejší domácí se začali přizpůsobovat hře soupeře a lehkost s technickými finesami vystřídalo vylučování a individuální chyby. Hned v úvodu se Energii naskytla minutová výhoda dvou mužů v poli. Statický ráz této přesilovky dlouho ovoce nenesl, až vše uťala nekompromisní rána Martina Funka do horní poloviny branky. I druhý gól hostí padl v přesilové hře. Při vyloučení Jemelyanova předvedl největší důraz před brankou Tomáš Matějka a snížil na rozdíl dvou branek. Dílčí úspěch hráče v modrém psychicky nabudil a ti byli domácím rázem vyrovnaným soupeřem. Jejich útočné akce však většinou ztroskotávaly na vlastní technické nevyzrálosti a hokej trpěl. V 35. minutě se hostům naskytla 77 vteřin dlouhá přesilovka 5 na 3, ve které však paradoxně zazářil domácí kapitán Kellner. Aktivním napadáním nejprve vybojoval vyloučení a v klasické přesilové hře pak s pukem na holi ušetřil mnoho cenných vteřinek.

Rozladěné oko hokejového fanouška potěšila až akce ze začátku závěrečné dvacetiminutovky. Dvojice domácích útočníků Davida Kroupa a Miroslav Hudák dokonale vyšachovala kladenskou obranu včetně gólmana a druhý jmenovaný pohodlně doklepl do odkryté branky. Odpověď hostí na sebe nenechala dlouho čekat a na stav 5:3 upravil Ivan Záleský ze samostatného úniku. Myšlenky Kladna na zvrat záhy poslal k ledu Patrik Kroupa, když do poloprázdné klece doklepl vyraženou střelu Adama Fuska. Od tohoto okamžiku se prakticky již jen dohrávalo. Konečný stav 7:3 stanovila přesná rána Martina Rohana z mezikruží.

V souboji s posledním celkem tabulky se energetici nedokázali vyvarovat některých chyb a hluchých míst, přesto si po právu připsali tři body. Díky příznivým výsledkům ostatních mužstev se navíc vrátili do postupové šestky.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (trenér Karlových Varů): Dnes můžeme být spokojení s body, nikoliv ale s naším herním projevem. Úvod utkání se nám ale vydařil a k negativnímu obratu hry nás nastartovala inkasovaná branka na 3:1 společně s naší lehkomyslností. Netěší nás, že jsme náš herní výkon přizpůsobili soupeři, a je nám jasné, že s takovýmto výkonem bychom v závěru sezony těžko někde byli úspěšní. Takže to musíme změnit.