HC Energie Karlovy Vary

Energie lepší po všech stránkách

DOPLNĚNY FOTOGRAFIE

HC Energie - Norimberk Ice Tigers 5:2 (2:1, 2:0, 1:1)
Stát se diváckým hrdinou zápasu lze i během úvodních čtyř minut hry. Hromadná bitka všeho co bylo v tu chvíli v souboji Energie s Norimberkem na ledě vykrystalizovala ve férový pěstní duel Libora Ustrnula s hostujícím bijcem Carterem. Karlovarskému Drtičovi stačilo pár dobře mířených ran, soupeř byl na ledě a ovace diváků měly zaslouženého adresáta. Jenže následoval i trest do konce utkání. Energetici však mezeru v obraně umně zacelili i díky dalšímu kvalitnímu výkonu brankáře Lukáše Sáblíka a navíc opět skvěle zahráli také v útoku. Karlovarší svého německého soupeře po celý zbytek zápasu jasně převyšovali a díky trefám Dubna, Machuldy, Borovanského, Hanzlíka a Skuhravého zcela zaslouženě udrželi letní neporazitelnost.

Příprava, přát., čt 10.8.2006, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Norimberk
5:2
2:1, 2:0, 1:1
Branky a nahrávky: 6. Duben (Tvrdek), 19. Machulda (Kraft, Borovanský), 30. Borovanský, 35. Hanzlík (Němec), 59. Skuhravý (Kumstát) - 17. Leeb (Pollock), 51. Leeb (Schauer, Pollock). Rozhodčí: Florián. Vyloučení: 12:12, navíc Dvořák 5+OK, Ustrnul 5+OK (oba KVA), Pielmerier 5+OK, Carter 5+OK, Beardsmore 10 OT (všichni NRB). Využití: 3:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 1000. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1, 4:2, 5:2.
Karlovy Vary: Sáblík - Dobroň, Hanzlík, Duben, Brňák, Ustrnul, Němec - Kumstát, Skuhravý, Balázs - Dvořák, Kraft, Machulda - Brovovanský, Bauer Jakub, Tvrdek - Košťál, Procházka, Bauer Jan
Norimberk: Labbe - Brennan, Cespiva, Ondruschka, Periard, Pollock, Schauer, Acker, Beardsmore, Carter, Fical, Grygiel, Jiranek, King, Leeb, Maurer, Pielmerier, Polaczek

Komentář k utkání

Utkání s německým Norimberkem ještě ani pořádně nezačalo a už byly emoce na zimním stadionu na maximálních hodnotách. V úvodu páté minuty totiž Michal Dvořák trochu nešetrně atakoval u mantinelu jednoho z hostujících obránců, ten se rychle ohnal a spirála „násilí“ se rázem roztočila. Nejdříve se do hromadné bitky zapojili všichni hráči na ledě s výjimkou gólmana Sáblíka, který narozdíl od svého kolegy Labbeho zůstal ledově klidný na brankové čáře. Jen co se horké hlavy trochu zchladily a potrestaní hráči se začali stěhovat na lavici hanby, projel hostující Carter kolem otevřených vrátek na karlovarské straně a něco peprného zavolal na již sedícího Libora Ustrnula.

Jen co se karlovarský bijec dozvěděl, že si vysloužil trest do konce utkání, nabrusil před norimberskou střídačku a jasnými gesty vyzval Cartera na souboj. Ten se jako správný zámořský hráč příliš přemlouvat nenechal a ve středovém kruhu začal velký pěstní souboj. Jeho konec ovšem přišel velmi brzy. Pár ran padlo na obou stranách, pak už měl navrch Ustrnul a za chvíli ležel Carter na zádech. Celé představení ukončili čároví rozhodčí, kteří oba gladiátory roztrhli a doprovodili k šatnám.

Že ten, kdo ve čtvrtek přišel na hokej neprohloupil, potvrdily i následující minuty. Jelikož Karlovarští vyšli z celé šarvátky s jedním dvouminutovým trestem navíc, museli se bránit převaze soupeře. Toho ovšem zaskočil dravý Tvrdek, jenž projel až do útočního pásma, kde ideálně nabil Miroslavu Dubnovi. A důrazný bek svou dělovku poslal „po potrubí“ přesně k levé tyči.

Norimberští dokázali vyrovnat v 17. minutě. Při další přesilovce našlápl už ve středním pásmu Greg Leeb, natlačil se před posledního obránce a dokázal i protlačit puk za jinak výborného Sáblíka. Jenže časomíra se příliš neposunula a o krok napřed byli opět Západočeši. Rovněž v přesilové hře zabojoval u mantinelu Borovanský, předal Kraftovi, ani ten se neukvapil a posunul na volného Vladimíra Machuldu, jehož rána bekhedem pod horní tyčku znamenala karlovarskou gólovou premiéru tohoto ostříleného křídla.

Druhá třetina převahu Energie ještě zvýraznila. Už po její půl minutě parádně sklepl Skuhravý Hanzlíkovo vyhození přímo na hůl ujíždějícího Kumstáta. Vytáhlé křídlo získalo několika rychlými kroky náskok před smečkou pronásledovatelů, v koncovce jej však vyrušil faul soupeře. Z vytrvalého náporu domácích občas vynikla i šance Tygrů. Pěknou ránu vyslal přes clonícího Brňáka King, Sáblík byl svým betonem u tyče včas.

Přestože si Energie vytvářela jednu šanci za druhou, puky do sítě dlouho nepadaly. O to větší paradox přinesla 30. minuta. Michal Borovanský pouze pustil kotouč do útočného pásma a odjel v pohodě střídat. K puku se ovšem dostal jeden z obránců Norimberka, svůj plánovaný odpal o zadní mantinel ale úplně neodhadnul. Svou dělovku totiž namířil přímo do vlastní branky, na což zděšený gólman Labbe jen nevěřícně zakroutit hlavou – 3:1.

Rozhození hosté pak dále chybovali a když se najednou na trestnou lavici posadili hned dva němečtí hráči, začala karlovarská pětice stahovat přesilovkovou smyčku. Jen co se první vyloučený hráč vrátil na led, napřáhl od modré Dobroň a vyražený puk vrátil do sítě výborně hrající Jiří Hanzlík. I pro něj to byla střelecká premiéra v zeleném dresu.

Čtvrtfinalisté loňského ročníku německé ligy se mohli do zápasu ještě vrátit v závěrečné části. Nejlepší hráč Němců Leeb opět ztroskotal se svou střelou bez přípravy na pohotovém Sáblíkovi, King pak ve dvojnásobně přesilovce netrefil stejným typem zakončení branku vůbec. Snížení se přesto Norimberští dočkali. V pokračující vylepšené početní výhodě stál na konci rychlé kombinace opět Greg Leeb a tentokrát už střelou z první nedal přemísťujícímu se Sáblíkovi šanci.

Klidu v závěru si Energie dopřála díky nedisciplinovanosti hostí. Při další výhodě dvou mužů v poli se konečně prosadil dnes neskutečně nebezpečný, ale také střeleckým štěstím nepolíbený Skuhravého útok. Nechytatelnou tečí se mezi střelce zapsal Václav Skuhravý, jemuž ideálně šanci připravil Kumstát.

Konečný výsledek 5:2 tak celkem věrohodně odrážel rozložení sil na ledě. Energetici opět potvrdili solidní střeleckou formu a po čtyřech týdnech pobytu na ledě začínají ukazovat, že pohledný kombinační hokej by jim letos nemusel být cizí. Další měření sil čeká desátý tým loňské extraligy v úterý, kdy zamíří na led Plzně.

Další fotografie naleznete v článku.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | pá 11.8.2006

Michal Borovanský: Jsme na dobré cestě

Foto k zápasu | pá 11.8.2006

Vítězství nad Norimberkem ve fotografiích