HC Energie Karlovy Vary

Medvědi opět silnější v koncovce, junioři končí v semifinále

Zlín – Energie 4:2, konečný stav série 2:0
Konečnou stanicí ve vyřazovacích bojích je letos karlovarským juniorům semifinále. S vrstevníky se Zlína sehráli dva maximálně vyrovnané duely, ve kterých rozhodovaly maličkosti. První utkání na karlovarském ledě pro sebe Valaši získali až v poslední minutě a podobný průběh měl i duel ve Zlíně. Domácí se sice rychle dostali do dvoubrankového vedení, to ovšem Kuběna s Marečkem ještě do pauzy vymazali. Vítěznou a zároveň postupovou branku Hamé zaznamenal opět kanonýr Korčák, tentokrát v 57. minutě při dvojnásobné přesilovce. Naděje energetiků pak úplně zchladil o minutu později Vlach. I přes porážku je nakonec semifinálová účast pro juniory HC Energie historickým úspěchem.
Extraliga juniorů, SF2, so 17.3.2007, Zimní stadion Luďka Čajky
Zlín
Karlovy Vary
4:2
2:2, 0:0, 2:0
Branky a nahrávky: 2. Brunec, 6. Bula (Korčák ), 57. Korčák (Ondráček, Bula), 58. Vlach (Goiš) - 13. Kuběna (Budínský), 20. Mareček (Schmidt, Budínský). .
Zlín: Sedlář - Matula, Bořuta, Jordán, Záhorovský, Karlíček, Šimurda, Magušin - Vaněk, Bula, Korčák, Jurík, Goiš, Okénka, Ondráček, Vlach, Čech, Suk, Brunec
Karlovy Vary: Benda (od 6. Závorka) - Brnák, Mašek, Schmidt, Bogurský, Tollinger, Satora, Zmeškal, Přindiš - Šnajdr, Bauer, Zucker, Kuběna, Baran, Sláma, Polák, Tomiš, Mareček, Rohan, Budínský, Topinka

Komentář k utkání

Karlovarští junioři měli před druhým utkáním semifinálové série úkol jasný – zvítězit a vrátit tak boj o finále na západ Čech. Úvod se ale energetikům vůbec nevydařil. Už ve druhé minutě si s obranou soupeře pohrál Brunec a také zakončení přes bezmocného Bendu patřilo k těm bezvadným. A i nadále byli medvědi odvážnější, hosté se takřka k Sedlářovi nedostávali. Nebylo tedy divu, když v šesté minutě nabil Korčák do ideální pozice Bulovi a zlínské publiku podruhé sledovalo radost svých mladíků.

Karlovarští trenéři sáhli k výměně brankářů a tento impuls se mimořádně vyvedl. Náhradník Závorka tak mohl sledovat hru z pořádné vzdálenosti. Velmi aktivní Zucker honil po brankové čáře puk, ale ujal se až únik v oslabení. Přečíslení vyřešil Pavel Kuběna rychlou střelou nad Sedlářovo rameno.

Snížení Energii ještě více nabudilo a k vidění byl opravdu hokej nejvyšší kvality. Hra se stěhovala ze strany na stranu, brankáři se překonávali. Neodolal až v závěru třetiny zlínský maskovaný borec. Parádní přihrávku nejprve správně neumístil Budínský, v zápětí ale hbitou otočku vykouzlil Jakub Mareček a do šatny zajistit Západočechům nerozhodný stav.

Druhá třetina byla z diváckého hlediska slabší partií jinak nesmírně atraktivního souboje. Taktická připravenost obou soupeřů odpovídala jejich umístění v tabulce základní části a tak dominovaly především obrany. O něco více šancí si připsali asi medvědi. Tu největší prováhal ve 22. minutě Suk, když neproměnil přísně nařízené trestné střílení. Na druhé straně kontroval obránce Mašek, jehož střelu mezi betony Sedlář včas odhalil.

Závěrečné dějství a boj o vše. Hned v jeho úvodu selhal v zakončení Brunec, když minul odkrytý kout branky. Jeden z rozhodujících momentů celé série přišel ve 48. minutě. Při dvojnásobné přesilovce Energie vypíchnul Sedlář Kuběnovu přihrávku na úplně volného spoluhráče a zabránil tak pravděpodobně jistému gólu.

Po chvíli dostali dvojnásobnou přesilovku i domácí. A naložili s ní dokonale. Po minutě totálního obléhání dosunul puk za brankovou čáru karlovarský kat Jiří Korčák. Karlovy Vary nic nevzdaly, dále bojovaly, ale obrana již tolik pozornosti dostávat nemohla. A proto se ke slovu dostal další zlínský trest v podobě dorážky Romana Vlacha. Bylo rozhodnuto, Zlín se těší na finále se sousedem ze Vsetína. Karlovy Vary zase svou semifinálovou účastí zaznamenaly největší úspěch v historii mládežnického hokeje v lázeňském městě.