HC Energie Karlovy Vary

Energie první kolo nenapodobila, padla v nájezdech

HC Energie - HC Pardubice 4:5sn (1:1, 3:2, 0:1 - 0:0)
Karlovarské Energii nevyšel vstup do závěrečné čtvrtiny, když potřetí v sezoně podlehla Moelleru Pardubice. Soupeř měl k úspěchu nakročeno již ve druhé třetině, dvoubrankové manko však v excelentní desetiminutovce energetici smazali a sami se ujali vedení. Ani tento obrat jim však více než jeden bod nezajistil, po bezbrankovém prodloužení selhali domácí v samostatných nájezdech, které jsou jinak jejich silnou zbraní. Branku a dvě asistence zaznamenal Marek Melenovský (na snímku).
O2 extraliga, 40. kolo, pá 11.1.2008, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Pardubice
4:5sn
1:1, 3:2, 0:1 - 0:0
Branky a nahrávky: 3. Grof (Dej), 29. Mudroch (Melenovský), 33. Melenovský (Kristek), 40. Procházka (Melenovský) - 7. Starý (Kolář I), 22. Cetkovský (Pucher), 28. Somík (Cetkovský), 50. Pucher (Kolář I), rozhodující nájezd Pucher. Rozhodčí: Fraňo - Bejček, Kabourek. Vyloučení: 3:7. Bez využití. Diváci: 3230. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 4:3, 4:5.
Karlovy Vary: Sáblík - Dobroň, Jiří Hanzlík, Němec, Řezníček, Mudroch, Duben, Grof, Ustrnul - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Bílek, Pech, Hluchý - Melenovský, Kristek, Milan Procházka - Dej, Kraft, Skladaný
Pardubice: Lašák - Snopek, Šeda, Nakládal, Linhart, Posmyk, Nikolov, Koma, Kolář II - Tvrdík, Blažek, Rolinek - Cetkovský, Pucher, Somík - Kolář I, Koukal, Starý - Ondřej, Zohorna

Komentář k utkání

Žádné laciné oťukávání, ale pěkně rychle na věc! Tak s takovou taktikou vstoupily do utkání oba celky a po dvou minutách už měla obsluha světelné tabule práci. Dej odvážně zavezl puk do pásma, protlačil jej až do prostoru brankoviště, kde si dostatečně důrazně počínal střílející Grof. Hosté trochu znejistěli a po pár vteřinách se už na jejich branku řítil úplně osamocený Kumstát. Jenže trefil jen Lašáka, dorážející Skuhravý také nebyl úspěšný, navíc po chvíli fauloval a vše se začalo poprvé v zápase otáčet.

Přestože Východočeši přesilovku nevyužili, zůstali i po návratu potrestaného hráče v tlaku, který po několika dorážkách přetavil ve vyrovnání Jan Starý. Pardubicím narostla křídla a mohl to být Somík, který z otočky tlačil kotouč přes Sáblíkův beton za čáru, kdo by dostal hosty do vedení. Jenže nestalo se a když se na druhé straně neprosadil ani aktivní Melenovský, jehož rána skončila na Lašákově rameni, ani tečující Hluchý, postaral se o poslední zajímavý moment úvodního dějství bek Grof. Svou neskutečnou pumelicí ze středního pásma dokonale vysypal jeden dílec plexisklového části hrazení za brankou.

Předlouhá první třetina patrně dovolila ušetřit více sil perníkářům. Ti hned po návratu ze šaten zamířili do útočného pásma a Pucherovu sraženou přihrávku trefil přesně ze vzduchu Cetkovský. Zvýšená aktivita domácích k vyrovnání nevedla a co víc, ve 28. minutě už byli Pardubičtí o dva góly vepředu. Po dalším oslabení energetici nevyhodili a Somík za výrazné pomoci Cetkovského dotlačil puk za ležícího Sáblíka.

Pak ovšem přišly velké okamžiky třetí karlovarské formace. Desetiminutovka v jejich podání byla skutečně parádní. Nejprve půl minuty po Somíkově trefě bleskově zakombinoval Melenovský a Mudroch vyčkával u tyče na snadné zakončení. Podobná situace ve 33. minutě. Tentokrát měl to správné hokejové cítění pro přihrávku Kristek, který po předchozí souhře svých spoluhráčů sice zakončit nedokázal, Melenovskému ale přistrčil kotouč skutečně prozřetelně. Přestože Energie dostávala dostatek příležitostí k přesilovým hrám, vedoucí trefa přišla až v plném počtu. Řezníček zavezl do útočného pásma, Dobroň nahodil do závaru a Procházka dorážel dostatečně důrazně. Přihrávku si nakonec připsal karlovarský muž večera Melenovský.

Jenže ani toto nebyl poslední obrat večera. Do třetí části totiž nastoupili výrazně aktivnější Východočeši. Vyrovnání dlouho viselo ve vzduchu a asi nebylo divu, že v 50. minutě skutečně přišlo. Pucher ujel obráncům a přehodil i Sáblíka. V závěru si sice velký tlak vytvořila především velmi dobře hrající Kraftova čtvrtá formace Energie, Lašák ale vše ustál a protože byl bezchybný i v prodloužení, šlo se na nájezdy.

V nich dominovali ve třech základních sériích oba brankáři. V rozhodující čtvrté lapil Lašák do rukavice Bílkův bekhendový blafák, zatímco Pucher stejnou fintu provedl bezchybně. Pardubice si tak v divokém zápase připsaly dva body.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Vyšel nám úvod, podařilo se nám brzo skórovat, pak však byly Pardubice aktivnější a za stavu 1:3 to vypadalo špatně. Ale zápas se nám podařilo otočit na 4:3. Pardubice hrály dobře, ale měli jsme si vedení už pohlídat. V obraně jsme dnes udělali dost chyb. Remíza po 60 minutách byla asi spravedlivá, nájezdy nám tentokrát nevyšly."

Ladislav Lubina (Pardubice): "Začali jsme tak, jak jsme nechtěli a brzy inkasovali. Ale pak jsme produkovali hru podle představ, což nás dovedlo k dvoubrankovému vedení. Naše mužstvo se poté zbytečně přizpůsobilo hře soupeře a doplatilo na to - třikrát jsme inkasovali. Jsem rád, že ve třetí třetině mužstvo nesložilo zbraně, dotáhlo utkání k remíze a po té i k výhře na nájezdy."

Fotogalerie

Související články