HC Energie Karlovy Vary
Extraliga dorostu, 30. kolo, so 15.12.2007, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Liberec
3:2sn
1:1, 1:1, 0:0 - 0:0
Branky a nahrávky: 1. Sýkora (Hampl, Fusek), 39. Schusser (Frk), rozhodující nájezd Vaněk - 10. Vašek (Maďar, Bulíř), 23. Skalický (Sobotka, Rohal). Rozhodčí: Petružálek. Vyloučení: 6:7, navíc Hampl (KVA) 10 min. za úder do oblasti hlavy a krku. Bez využití. Diváci: 79. Střely na branku: 30:31. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2.
Karlovy Vary: Habal - Hluchý, Škrdle, Šik, Valeš, Schusser, Dlapa, Liška, Funk - Frk, Švec, Putyera, Sýkora, Vaněk, Baar, Vachovec, Hampl, Kubáč, Kverka, Fusek, Záhora
Liberec: Pyrochta - Jurčák, Příkazský, Lacek, Sobotka, Vašek, F.Jánošík, Bulíř, A.Jánošík, Skalický, Maďar, Rohal, Mulač, Miškovský, Vlach

Komentář k utkání

Na start utkání nebudou hosté z Liberce vzpomínat v dobrém. Nejenže jej téměř propásli a se štěstím unikli dvěma minutám za pozdní příchod, ale hned z prvního útoku inkasovali. Nejdříve se v obrovské šanci ocitl Hampl, když z mezikruží trefil pouze brankáře. O několik vteřin později tentýž hráč přihrál Tomáši Sýkorovi, jehož pokus přinesl první změnu skóre. Tygři si mohli spravit náladu při vyloučení Lišky, zřejmě však zapomněli, že ke skórování je třeba nejprve vystřelit. V deváté minutě pak mohli děkovat gólmanu Pyrochtovi. Nebýt toho, že nadvakrát vychytal zcela volného Záhoru, nemohla by vzniknout protiakce, na jejímž konci Martin Vašek střelou nad vyrážečku vyrovnal. Do konce první části se již skóre nepohnulo, přestože si oba celky zahrály po jedné přesilové hře.

Branku přinesl až začátek druhého dějství a Bílí Tygři se díky ní ujali vedení. Daniel Skalický si podél mantinelu nabruslil do útočného pásma, v souboji s domácím obráncem ukázal svoji sílu, natlačil se před bránu a bekhendem našel skulinu mezi Habalem a tyčkou. V této fázi utkání působili hosté živějším dojmem a svým rychlým pohybem znesnadňovali energetikům přechod do pásma. Naopak sami zahrozili, když při Vachovcově vyloučení Jánošík z pravého kruhu nastřelil břevno. Další pěknou individuální akci předvedl liberecký kapitán ve vlastním oslabení, když kotouč vyvezl až do útočného pásma a schován za obráncem zamířil do protipohybu Habala. Karlovarský gólman v poslední chvíli stačil vystřelit svůj levý beton. Ani energetik s céčkem na prsou se však nenechal zahanbit. Adam Fusek ukořistil puk na vlastní modré, parádně prokličkoval až před Pyrochtu, ale koncovka byla nejslabším článkem této akce. Závěr utkání přesto patřil Energii. Po paralelním vyloučení dvou libereckých hráčů se domácím naskytla 93 vteřin dlouhá dvojnásobná přesilovka. Karlovarští si uvědomovali důležitost této šance, z jejich hry byla cítit nervozita, ale nakonec se jim trojici bránících hráčů podařilo unavit a Adam Schusser v samém závěru této výhody vyrovnal.

Třetí dvacetiminutovka nabídla asi nejméně záživnou podívanou. Hrálo se především ve středním pásmu. Z ojedinělých brankových příležitosti jmenujme alespoň akci hostů, při níž Vašek napříč brankovištěm našel volného Bulíře. Karlovarský gólman Ladislav Habal se však na brankovou čáru stačil přesunout rychleji, než puk vyslaný z hole libereckého forvarda. Mírnou převahu si Severočeši udržovali i nadále, v třiapadesáté minutě zahrozil tvrdou ranou z mezikruží Jánošík. Závěr utkání však nakonec patřil domácím. Minutu před koncem základní hrací doby měl na holi rozhodnutí Jaromír Kverka, před ležícím gólmanem však zaváhal a přestřelil.

Aktivita domácích ze závěru třetí třetiny se přenesla i do prodloužení. V přečíslení dva na jednoho zvolil Funk přihrávku na Vaňka, tomu však znemožnil skórovat Pyrochta, který si povyjel, a zmenšil tak střelecký úhel na minimum. O chvilku později zneškodnil liberecký gólman i Frkovu ránu z pravého kruhu a následnou dorážku Záhory. Oba celky tam musela rozsoudit až čtvrtá série trestných střílení. V té svůj druhý nájezd proměnil domácí Dominik Vaněk, zatímco Sobotka proti Habalovi neuspěl. Proti silnému soupeři si tak Energie připsala cenné dva body.

Ohlasy trenérů

Luboš Bouchner (Liberec): Myslím, že jsme dnes viděli pěkné utkání, šťastnější byli nakonec domácí. Paradoxně jsem si myslel, že na nájezdy máme techničtější hráče my. Přijeli jsme sem v 16 lidech, takže jsme spokojení i s tím bodem. Tři hráči základní sestavy včera hráli za juniory, navíc jsme poslali 5 hráčů do sousedního Jablonce, aby tam zachránili první ligu.

Karel Mlejnek (Karlovy Vary): Věděli jsme, že Liberec zkouší tři hráče v juniorech, přesto je to cenné vítězství. Utkání bylo vyrovnané, chvíli jsme měli navrch my, chvíli byl lepší soupeř. Rozhodujícím momentem k získání alespoň jednoho bodu pro nás bylo využití dlouhé přesilovky pět na tři. Škoda pak neproměněné šance v závěru základní hrací doby. Za herní projev v prodlozužení jsme si však ten bod navíc zasloužili.