HC Energie Karlovy Vary

Skvělé vystoupení karlovarských juniorů

HC Energie – HC Ostrava 4:2 (0:1, 1:0, 3:1)
Vyhrocený, bolestivý, pohledný, napínavý. Těmito slovy by se dal shrnout zápas Energie s ostravským celkem. Zápas bohatý na vyloučení, tvrdé střety i pěkné akce, který ovšem tak jednoznačný zdaleka nebyl. Po první třetině vedla Ostrava o jedinou branku, druhá část přinesla vyrovnání, ovšem necelou minutu před koncem celého utkání, kdy Energie vedla již o dvě branky, zahrála Ostrava powerplay, která přinesla ještě jiskřičku naděje pro hosty v podobě snížení na 3:2. Ovšem Tomáš Sláma nehodlal nic ponechat náhodě a zařídil poslední trefu do prázdné klece. Karlovy Vary si tedy připisují tak potřebné tři body do extraligové tabulky.
Extraliga juniorů, 20. kolo, so 3.11.2007, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Poruba
4:2
0:1, 1:0, 3:1
Branky a nahrávky: 30. Dej (Mareček), 42. Mareček (Přindiš , Dej), 49. Kellner (Dej), 60. Sláma - 11. Řezáč (Hanke), 60. Kopáč. Vyloučení: 9:13. Využití:1:1. Diváci: 78. Střely na branku: 48:35. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 3:1, 3:2, 4:2.
Karlovy Vary: Panec, Hruška, Schmidt, Přindiš, Novák, Tomeček, Boguský, Tollinger, Zmeškal, Rohan, Šnajdr, Topinka, Hudák, Záhora, Chaljavin, Mareček, Sláma, Mistoler, Dej, Majer, Kroupa, Rohan.
Poruba: Gleich – Měkýš, Pindur, Parma, Poláček, Mikulík, Lyčka, Šofer, Balanec, Barčák, Adámek, Hanke, Kopáč, Jelšík, Vajda, Široký, Ciupa, Řezáč.

Komentář k utkání

Souboj s ostravským celkem začal velice rychle s mírnou převahou Karlovarských. V 6. minutě byl blízko otevření skore Tomáš Sláma, ale ani napodruhé nepřekonal brankáře Gleicha. První vyloučení v utkání, přišlo v deváté minutě a to na straně domácích. Tomáš Schmidt opustil hřiště na dvě minuty za podražení a po půlce trestu byl na rozjetém kolotoči ve správný čas na správném místě Martin Hanke, který se trefil nad ležícího brankáře Pance. Jedna nula pro hosty. To však nemuselo trvat dlouho, pověnadž byl za hákování vyloučen i jeden z hostí a Energie sehrála drtivou přesilovku, ve které se ozvalo i cinknutí ostravské branky po střele z hole Petra Přindiše. V závěru prvního dějství stačil ještě karlovarský Tomáš Sláma zrovna nevybíravým způsobem „přizdít“ jednoho z protivníků na hrazení, za což dostal dvouminutový trest a protože na světelné tabuli svítilo už číslo jednoho z domácích hříšníků, zahrála si Sareza na počátku druhé třetiny minutovou početní výhodu 5 proti 3.

Na začátku druhého dějství v již avizovaném oslabení mohl nečekaně vyrovnat Rastislav Dej, kdy v takovém polobrejku zamýšlel hostujícího brankáře překvapit žabičkou, ten se ovšem zaskočit nenechal a pohodlně střelu uschoval ve své lapačce. Vzápětí z protiútoku mohli vytěžit hosté navýšení vedení, ovšem závar před brankou v leže vyřešil Panec zalehnutím kotouče. Poté byla vidět na karlovarských převeliká snaha o vyrovnání, jenže chyběla přesnost v koncovce. To ovšem neplatilo pro čas 29:34, ve kterém se poprvé radovali domácí. Jakub Mareček nahrál přes šíři kluziště na modrou čáru, kde stál Rastislav Dej který se svou pumelicí nemýlil a zajistil tak Energii vyrovnání. Ovšem radost nemusela trvat dlouho. Po chybě domácí obrany se do vyloženého brejku dostal Michal Belanec, avšak jeho jmenovec v brance jeho pokus bezvadně vykryl. Vyrovnávací brankou hra dostala větší obrátky a povedné akce byly vidět na obou stranách. Jednu z nich například nachystal jeden z karlovarských útočníků, když se dostal z pravé strany do brejku. Na levou stranu nahrál právě najíždějícímu Miroslavu Majerovi, který vypálil bez přípravy, ovšem ostravský brankář se vytáhl pohotovým pravým betonem. Hráči Ostravy velmi přitvrdili na své hře, což dokládají i čtyři vyloučení během dvou minut, v němž padl i jeden trest 2 + 10 minut za vražení na hrazení. Karlovy Vary tedy hrály více než tří minutovou přesilovku na 3 hráče, která se ovšem zdaleka nemusela vyplatit. Po další hrubé individuální chybě jednoho z karlovarských hokejistů se do brejku dostal Ivo Jelšík a domácí brankář Michael Panec již podruhé v tomto utkání v souboji dvou mužů vyhrál! Druhá část přinesla vyhrocený, až divoký, ale za to velice atraktivní hokej.

Poslední část začala početní výhodou domácích. Nejprve čtyři na tři, a po uplynutí trestu domácího Přindiše za sekání již pět na tři ostravské hráče. Energie rozjela velký tlak, na jehož konci byla gólová radost. Právě Petr Prindiš, který posílil svůj tým po návratu z trestné lavice, po uvolnění jednoho z obránců nahrál před bránu přesně na hůl Jakuba Marečka, který umístil kotouč za Gleichova záda. Opravdu pěkná a zasloužená trefa. Sareza, jak už v tomto zápase několikrát, se na záda nepoložila a opět vážně zahrozila! Zanedlouho po inkasované brance se hosté dostali do početní výhody a Michal Poláček v rozjeté přesilovce nastřelil levou tyč Pancovy branky. Karlovy Vary hrály ale uvolněně, což přineslo své ovoce v čase 48:33. David Kellner se trefil zblízka k levé tyči po chytré nahrávce Deje. Moravané se snažili ještě o zvrat, avšak to jim domácí brankář i celý tým odmítal dovolit. Necelou minutu před koncem si hosté vzali oddechový čas, po jehož skončení se už Michal Gleich nevrátil do své klece a tak začala poslední šance pro hosty. Ta Vyšla jen na půl. Proměnil ji, v čase 59:31 Jaroslav Kopáč. Energie však nesložila zbraně a v čase 59:46 Tomáš Sláma definitvně a pohodlně vyryl poslední zářez do ostravského sebevědomí. Divoký a pohledný zápas tedy skončil 4:2 pro domácí a Energie si připisuje tolik potřebné tři body do extraligové tabulky.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik, trenér Karlových Varů: Příkladně jsme bojovali, dodržovali jsme co jsme si řekli, občas byly menší chybičky, ale ty byly zřejmě způsobené z přemíry snahy. Určitě chci klukům poděkovat, protože makali perfektně. Utkání bylo rovněž důrazné, někdy i na hranici únosnosti, ale hlavně že to dopadlo pro nás dobře.

Vladimír Stránský, trenér Ostravy: Utkání jsme měli dobře rozehrané, dokonce bylo i několik samostatných nájezdů, které jsme neproměnili a také jsme hráli zhruba šest minut ve třech a to si myslím že rozhodlo.

Související články