HC Energie Karlovy Vary

Juniorský bod navíc trefil v penaltě Budínský, dorostenecký pak Vaněk

Junioři: HC Energie - HC Olomouc 3:2 sn (2:1, 0:0, 0:1 - 0:0)
Dorost: HC Šumperk - HC Energie 2:3 sn (2:0, 0:0, 0:2 - 0:0)
Přestože karlovarští junioři vletěli na svého sobotního soupeře z Olomouce velmi aktivně, po první třetině měli na svém kontě jen jednobrankový náskok. Výborný brankář Slovák ve svatyni hostí několikrát svůj tým zázračně zachránil a v dalším průběhu sledoval nadšenou cestu svých kamarádů za vyrovnáním. A to také ve třetí dvacetiminutovce přišlo. Hráčská kvalita a odhodlání na domácí straně ale nakonec přineslo Západočechům bod navíc. Zasloužil se o to především bezvadně provedenou penaltou Vít Budínský (na snímku) a v rozstřelu bezchybný brankář Panec. Dva body získali i dorostenci, když ve třetí třetině stáhli dvoubrankové vedení domácího Šumperka a v penaltovém rozstřelu vybojovali díky Vaňkovi bod navíc.
Extraliga juniorů, 24. kolo, so 24.11.2007, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Olomouc
3:2sn
2:1, 0:0, 0:1 - 0:0
Branky a nahrávky: 5. Martin Rohan (Topinka, Sláma), 8. Matěj Záhora (Tomáš Rohan), rozhodující nájezd Budínský – 6. Koktan (Venkrbec), 48. Venkrbec (Frieb).
Karlovy Vary: Panec – Schmidt, Přindiš, Novák, Tomeček, Boguský, Tollinger, Martin Rohan, Topinka, Hudák, Záhora, Chaljavin, Mareček, Sláma, Mistoler, Dej, Majer, Budínský, Kroupa, Tomáš Rohan
Olomouc: Slovák – Švajda, Jedlička, Ustrnul, Prinke, Musil, Tomáš Jurdič, Koktan, Ryšánek, Spurný, Dostál, Frieb, Skácel, Jan Jurdič, Coufal, Mališka, Prášek, Pánek, Venkrbec

Komentář k utkání

Oba soupeři nedokázali v pátečním kole bodovat a tak bylo o den později na karlovarském ledě o motivaci postaráno. A nasazení obou týmu bylo skutečně enormní. Domácí snahy zpočátku brzdily nepřesnosti v rozehrávce, z čehož těžil olomoucký Prášek a Frieb. Jejich bekhendové pokusy zkrotil pozorný Panec. Energie se do první vážné šance dostala až v přesilovce v páté minutě a hned z toho bylo vedení. Před brankoviště si pěkně najel Martin Rohan a pohotově tečoval prudkou přihrávku Topinky nad rameno bezmocného Slováka.

Odpověď Hanáků byla ale rychlá a rázná. Po minutě se rovněž v přesilové hře napřáhnul mezi kruhy Koktan a přesnou dělovkou k tyčce srovnal. Karlovarští si ovšem náskok vzít nenechali a na úvod 8. minuty připravili pro hrstku diváků hokejovou lahůdku. Tomáš Rohan zabojoval v útočném pásmu, zavážel puk za branku a nečekanou přihrávkou kolem bližší tyče našel najetého Matěje Záhoru. A ten se přesnou ranou po zemi nemýlil.

Energetici se dostali do pohody a olomoucký brankář rázem nevěděl kam dřív skočit. Jenže dnes se Slovák vyspal do úžasné formy. Marečkovu dorážku z bezprostřední blízkosti odrazil neskutečně rychlou lapačkou, pohlednou souhru Kroupy s Budínským zneškodnil skvělým přemístěním se k tyči a rozesmutněl i Deje, do jehož dorážky krásně doklouzal. Kvality musel ovšem prokázat i Panec. Pohotově vyrazil další dělovku Koktana a při dorážce mu pomohla i branková konstrukce. Skutečně pohledný mládežnický hokej okořenil také bodyček ze staré školy v podání domácího Přindiše.

Jednogólová ztráta nutila do druhé dvacetiminutovky k větším útočným snahám olomoucké kohouty. Dlouho jim však v cestě stál mimořádně obětavý kolektivní výkon Západočechů, kteří většinu útoků bořili již na modré čáře. I tak si ale Panec pořádně zachytal a často mu pomohl i neklid v koncovce soupeře. Volný kout branky tak například minul osamocený Pánek, aktivní obránce Koktan zase rozezvučel od modré tyčku. Proti příklepu Coufala a švihu Skácela v přesilovce už musel varský gólman vytáhnout zákroky z nejobtížnějších.

Podobné problémy měl na druhé straně i Slovák. Odvážný průnik Schmidta mezi několika soupeři zastavil dobrým povyjetím, únik Slámy zase překazil přesně nastavený beton. Celkově měli ale blíže k vyrovnání Olomoučtí. Energetici se možná až příliš často pouštěli do individuálních akcí, které pak končily na konzolidované obraně hostí.

Olomoucká snaha se nakonec dočkala naplnění ve třetí části. Po levé straně proniknul do útočného pásma Venkrbec a příklepem našel skulinu nad brankářovým ramenem. Přestože pak energetici v útoku mimořádně ožili, byli nakonec rádi za prodloužení. Šest minut před koncem jim totiž pláchnul Jedlička a tvrdou ranou opět rozezvučel tyčku. Rozhodnout ale mohl i domácí Dej, pěknou Budínského přihrávku křížem ale nad beton nezvedl.

Prodloužení bylo spíše nervózní a opatrné, a tak na řadu přišly nájezdy. V nich se trefil až ve druhé sérii Vít Budínský, který svůj blafák do bekhendu provedl parádně. A protože Coufal už tak úspěšný nebyl, radovali se nakonec z dvoubodového zisku Západočeši. Hostům ovšem za podaný výkon jeden bod také sluší.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik (trenér Energie): Dnešní dva body jsou hodně vydřené. Byl to pro nás třetí zápas ve čtyřech dnech, z toho druhý na nájezdy. Program je tedy fyzicky náročný, navíc komplikovaný naší marodkou. Oproti včerejšku jsme předvedli mnohem zodpovědnější výkon. Možná jsme nebyli tak živí v pohybu jako obvykle. Všichni kluci ale bojovali a ten bod navíc jsme si určitě zasloužili.