HC Energie Karlovy Vary

Plzeň nedala Varům možnost k velké radosti

HC Energie - HC Plzeň 3:5 (1:1, 1:3, 1:1)
Další z utkání přípravy na nadcházející sezónu odehrály Karlovy Vary v úterý proti Plzni. Po první dvacetiminutovce ještě nebylo zcela jasné, kdo se stane vítězem v prvním předsezónním derby. V druhé třetině však Plzeň dokázala Energii výrazně odskočit a ani přes neutuchající snahu domácích se již do konce klání nepodařilo vývoj utkání zvrátit. Karlovy Vary s výrazně omlazenou sestavou nakonec podlehly nakonec Plzni 3:5. O branky Energie se podělili Kuběna, Roháč a Němec (na velkém snímku).
Příprava na sezonu, přát., út 12.8.2008, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Plzeň
3:5
1:1, 1:3, 1:1
Branky a nahrávky: 13. Kuběna, 33. Roháč (Procházka), 47. Němec (Kristek) - 11. Šindel (Vampola), 23. Benák (Fabuš), 25. Fabuš (Vlasák), 39. Šindel (Vampola), 50. Šindel (Vampola). Vyloučení: 5:5, navíc Košťál (KVA), Dvořák a Štich (oba PLZ) 5 a do konce utkání. Využití: 1:2. Rozhodčí: Florian - Belko, Gerát. Diváci: 1450.
Karlovy Vary: Sáblík (Mensator) - Dobroň, Duben, Grof, Mudroch, Hanzlík, Němec, Brňák, Prošek, Pech, Hluchý, Košťál, Dej, Kristek, Kuběna, Rumpel, Melenovský, Bílek, Procházka, Roháč, Zucker
Plzeň: Altrichter (Málek) - Benák, Pácal, Čakajík, Štich, Cartelli, Redlihs, Dobrovolný, Dresler, Fabuš, Straka, Vlasák, Důras, Vampola, Dvořák, Adamský, Kracík, Matějovský, Kubica, Šindel, Laš.

Komentář k utkání

Přestože karlovarská Energie nastoupila proti tradičnímu rivalovi z Plzně jen k přípravnému zápasu, na ledě se jiskřilo od první minuty. Úvodní tlak domácích Plzeň ustála i díky několika šťastnějším zákrokům Martina Altrichtera. Pak už ale byly více v akci mantinely a pěsti. Nejprve si poradil ostře a dle sudího i nedovoleně Dobroň s Důrasem. A když se po chvíli nešťastně srazil i Kracík s Rumpelem, vydal se na cestu pomsty Michal Dvořák. Několik ostřejších úderů musel ustát Jiří Hanzlík, udržel však nervy na uzdě. Do konce zápasu tak byl v den svých narozenin vyloučen jen Dvořák, Hanzlík si vysloužil dvě minuty.

A protože se vše událo v hostující přesilovce, přišla výhodná situace čtyř na tři. Ta nakonec vyústila v plzeňské vedení. Těsně po návratu Melenovského na led prostrčil puk za Sáblíkova záda Jakub Šindel. Jenže v nervózním úvodu se nedovolených zákroků nevyvarovali ani hosté, a tak si po chvilce mohli ve dvojnásobné přesilovce zakombinovat i energetici. Poslední dorážku do valné hromady na brankovišti vyslal Pavel Kuběna.

Vyrovnání domácí povzbudilo a také trochu uklidnilo planoucí vášně. Ty se na led karlovarské arény vrátily až po přestávce. A opět na to doplatila Energie. V další dvojnásobné přesilovce sehráli Plzeňáci dobrou kombinaci a od modré pálící Benák trefil horní růžek branky dokonale. A ještě hůř bylo Varů ve 25. minutě. Dělovkou od mantinelu zaskočil Sáblíka Fabuš.

Dvoubrankové manko nutilo do větší aktivity celek v bílých barvách. Zucker ještě v ideální pozici mezi kruhy trefil jen Altrichtera do hrudi. Další akce už ale skončila domácí radostí. V rychlém protiútoku vyslal mezi beky ideální přihrávku Procházka a Ivan Roháč měl cestu volnou. Slovenský mladík si efektním bekhendovým blafákem připsal první branku za Karlovy Vary.

A nahoře byli rázem domácí. Výborně hrající lajna mladíků vymyslela po ose Rumpel, Brňák, Dej lahodnou kombinaci, poslední jmenovaný ovšem po vyšachování plzeňské obrany na puk nedosáhl. V době vrcholícího tlaku energetiků udeřil na druhé straně soupeř. Šindel se protáhl obranou a sám proti Sáblíkovi zvolil, podobně jako předtím Roháč, stejně úspěšnou dlouhou bekhendovou kličku.

Zpět na dostřel se Karlovarští vrátili po druhé pauze. Vyhrané Kristkovo buly v útočné třetině napálil ze všech sil přímo do šibenice Němec. Jenže naděje žila jen chviličku. V 50. minutě dokončil své velké přestavení Šindel, jenž se výborně zorientoval před brankovištěm a švihem poslal přesný puk k tyči.

V závěru si už Plzeň hlídala cenné vítězství. To ještě podtrhnul vítěznou bitkou s Košťálem Štich. Letos si tedy jako první tým odvezl výhru z Karlových Varů výběr Plzně. Domácí nechali odpočívat před čtvrtečním pohárovým duelem několik zkušených hráčů včetně Kumstáta, Skuhravého a Řezníčka.

Ohlasy trenérů

Josef Paleček (HC Energie Karlovy Vary): Udělali jsme některé změny v sestavě, protože jsme si chtěli vyzkoušet mladší hráče. Myslím, že to nebylo špatné utkání, bylo dost tvrdé, plné osobních soubojů. V zápase jsme bohužel udělali hodně hrubých chyb, nezvládali jsme obrannou činost, pouštěli jsme soupeře do přečíslení a nabídli jsme mu i přesilové hry a on je využil. Jinak však tento přípravný zápas splnil naše očekávání.

Pavel Hynek (HC Lasselsberger Plzeň):Oboustranně to bylo kvalitní utkání. Sice se někdy hráči snažili vyhledávat souboje na úkor hokeje, ale to k přípravě patří. O naší výhře rozhodla větší efektivita v zakončení, protože domácí měli také spoustu šancí. Musíme a snažíme se pracovat na defenzivě. Dnes jsme se pokoušeli plnit obranné úkoly, ale chyb se samozřejmě vždycky nevyvarujete. Z pohledu herní disciplíny musíme ještě hodně přidat.

Fotogalerie

Související články