HC Energie Karlovy Vary

Vítězství dorostu vystřílel Kverka, junioři vyšli naprázdno

Dorost: HC Energie - HC Olomouc 6:3 (0:2, 3:1, 3:0)
Junioři: RI OKNA Zlín - HC Energie 2:0
Další moravské mužstvo, které zavítalo na led v Dolní Kamenné, bylo z Olomouce. Zprvu to pro domácí Energii nevypadalo moc lichotivě, hosté si vybojovali náskok hned dvou branek v krátkém čase. Ovšem od druhé třetiny se do toho energetici více vložili a výhra s jasným rozdílem byla na světě. A kdo se dnes prosadil nejvíce? Jaromír Kverka za vydatné spolupráce Michala Vachovce. Mužstvo juniorů se podobně jako A tým stále potýká se produktivitou a se svým loňským finálovým soupeřem ze Zlína prohrálo 0:2.
Extraliga dorostu, 5. kolo, pá 19.9.2008, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Olomouc
6:3
0:2, 3:1, 3:0
Branky a nahrávky: 5. Králík, 13. Konečný (Husák), 26. Vachovec (Valeš), 28. Kverka, 34. Machala (Jergl), 38. Kverka (Vachovec), 50. Kubáč (Lintemer), 57. Kverka (Vachovec), 60. Kverka (Tomeček, Vachovec).
Vyloučení: 5:8.
Diváci: 48.
Karlovy Vary: Nechvátal, Honzík, Hluchý, Lintemer, Urbančok, Valeš, Konečný, Liška, Gombár, Troška, Zadražil, Švec, Winkler, Sýkora, Formánek, Vrána, Vachovec, Táborský, Kubáč, Tomeček, Kverka, Záhora.
Olomouc: Motáň, Lukáš, Kreisel, Škůrek, Jergl, Hlídek, Dufka, Kvapil, Brandýs, Kebza, Kunce, Konečný, Husák, Zitka, Zona, Králík, Koutský, Boček, Koryčanský, Lehečka, Machala.

Komentář k utkání

Dorostenci neváhali hbitě vstoupit na led a zkoušeli se prosazovat. Hrál se rychlý hokej, který byl okořeněn vervou a skutečným odhodláním jít do soupeře. V tom byla o trochu lepší Olomouc a hned v 5. minutě toho Králík využil, když z pravého kruhu prostřelil varského Nechvátala. To nebylo energetikům samozřejmě moc příjemné, takže se snažili hrát tak dobře, jak jen to šlo. V krátké době po sobě mohli využít hned dvě přesilovky a šancí bylo skutečně bezpočet, ovšem v olomoucké brance vždy dobře zafungoval brankář Motáň. Přesilové hry Vary nevyužily, ale stejně se hoši snažili zkoušet to dále. Veškeré plány ale prozatím zhatil soupeř David Konečný, jenž ráznou střelou od modré upevnil vedení Olomouce.

Ve druhé třetině bylo úkolem energetiků něco s tímto stavem udělat. Samozřejmě se snažili situaci zvrátit. A snaha se vyplácí. V 26. minutě dokázal snížit Vachovec. Kotouč obloukem přepadl přes lapačku gólmana. To kluky povzbudilo a protože si byli mnohem jistější, do dvou minut bylo vyrováno. Kverka dokázal obehrát brankáře a pěkně za něj nasměroval puk. Mohlo se začít znovu a taky se začalo. Jenže netrvalo dlouho a Olomouc byla znovu ve vedení. Machala trošku zaskočil energetika v brance a ten včas nezareagoval. Moc dlouho si vůdčí postavení hoši z Moravy neužili, protože asi po čtyřech minutách podruhé vyrovnal Jaromír Kverka. Skoro v letu trefil horní partie olomoucké brány. Druhá třetina přinesla gólovou exhibici, dvakrát se podařilo Energii vyrovnat, a tudíž bylo rozluštění na třetině poslední.

V poslední části už byla na hráčích trochu patrná únava z předchozích výkonů. K výhře měly ale oba týmy nakročeno stále. A jestliže už Energie dvakrát Olomouc dohnala, tak nemohla polevit a nechat si výhru ujít. Proto přišla konečná dávka pro soupeře. Ve 49. minutě zakročil Kubáč. Olomoučtí se sice zdráhali a dělali nějaké pokusy, jenže potom se k dílu postavil Kverka a vše završil. Podařilo se mu vsítit ještě dvakrát, jednou v sedmapadesáté minutě a potom ještě v minutě šedesáté. Takže nakonec se Varským podařilo s jasnou brankovou převahou přehrát tým, který se zpočátku zdál být „o hlavu větší“.

Ohlasy trenérů

Jaromír Kverka, asistent trenéra HC Energie: Myslím si, že z našeho pohledu povinné tři body se rodily hrozně těžce, jelikož je podle mého rozdíl hrát v pátek doma nebo venku. Protože ráno musí kluci do školy, pak příjdou ze školy rovnou na zápas a to není pro ně jednoduché. Čímž je nechci omlouvat, ale první třetina rozhodně nebyla podle našich představ. Museli jsme trochu udělat vítr v kabině a nakonec se to zlomilo.