HC Energie Karlovy Vary

Dorostenci padli v prodloužení, junioři vyhráli v Boleslavi

Dorost: HC Energie - BK Mladá Boleslav: 4:5 pp (0:1, 2:1, 2:2 - 0:1)
Junioři: BK Mladá Boleslav - HC Energie 3:4 (0:3, 3:1, 0:0)
Předposlední kolo základní části mládežnických soutěží svedlo výběry Energie proti Mladé Boleslavi. Dorostenci na domácím ledě třikrát prohrávali, vždy však dokázali skóre vyrovnat, a souboj o střed tabulky tak dovedli až do prodloužení. Zde již prostor na korekci dalšího soupeřova gólu samozřejmě nedostali. Junioři si pak díky třem bodům ze středních Čech udržují teoretickou naději na play off. Základ jejich vítězství položil čistý hattrick Valerije Chaljavina, kterého karlovarský útočník docílil během 15 minut.
Extraliga dorostu, 45. kolo, pá 20.2.2009, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Ml.Boleslav
4:5p
0:1, 2:1, 2:2 - 0:1
Branky a nahrávky: 29. Tomeček (Zadražil), 36. Winkler (Vrána), 54. Záhora (Zadražil, Urbančok), 59. Záhora (Tomeček) - 17. Jankovský (Lhotka, Koudela), 32. Lhoták (Jankovský), 49. Jankovský (Koudela, Vrba), 50. Koudela, 63. Koudela (Lhoták, Anděl) . Vyloučení: 7:8 . Využití: 0:4 . Diváci: 40 . Průběh utkání:0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:4, 4:4 - 4:5 .
Karlovy Vary: Honzík (Rauscher) - Hluchý, Lintemer, Urbančok, Valeš, Konečný, Liška, Gombár, Troška - Táborský, Csamango, Winkler, Sýkora, Zadražil, Vrána, Svoboda, Kubáč, Tomeček, Kverka, Záhora
Ml.Boleslav: Will (Vaňousek) - Příhoda, Vrba, Korim, Anděl, Holada, Mozík, Chalupa - Bičiště, Brandejský, Lhoták, Škop, Hrouda, Babický, Frolík, Jankovský, Štěpánek, Koudela, Hyka

Komentář k utkání

Páteční podvečer nabídl na Zimním stadionu v Karlových Varech, jak již tomu postavení obou celků v tabulce napovídalo, velice vyrovnaný a z obou stran útočně laděný hokej. Jako první se příležitosti chopili domácí a Vojtěch Tomeček sice z úhlu, ale přece jen nalezl mezeru mezi obránci a od modré poslal puk až na hostujícího brankáře, který se však nemýlil a hbitou lapačkou puk zachytil. Do další obrovské šance se domácí propracovali v 5. minutě, když na brankáře vypálil nejprve Pavel Valeš, poté dorážel Lukáš Vrána a do třetice mohl dorážet i Vojtěch Tomeček, ale ani jeden z ostrých úhlů gólmana nepřekonal. Iniciativy se tedy ujali hosté a náležitě s ní naložili. Od poloviny třetiny hosty postupně zamykali a brali jim energii a vše vyvrcholilo v 17. minutě. Václav Jankovský se v přesilové hře dostal jako poslední k puku a přesnou ranou ke vzdálenější tyčce nedal domácímu Davidu Honzíku sebemenší šanci. Po inkasované brance se domácí oklepali, ale ani v následující početní převaze, tentokrát na jejich straně, nedokázali odpovědět na inkasovanou branku.

Začátek následující dvacetiminutovky již tak vyrovnaný nebyl a oba celky často vynechávaly obranu a šly spíše za vidinou navýšení náskoku v případě hostů ze severu nebo za vidinou vyrovnání v případě domácí Energie. Jako první tato strategie vyšla domácím a proto se v čase 28:29 mohli zaslouženě radovat z vyrovnání, když Vojtěch Tomeček dostal puk za brankovou čáru, a stejně jako hosté se mu to povedlo při přesilové hře 5 na 4. Hosté však dali domácím najevo, že si dnes zkrátka přijeli do Karlových Varů pro tři body a o tři minuty později, přesněji v čase 31:17 se dostali znovu do vedení zásluhou střely Lukáše Lhotského. Hra šla poté na delší chvilku do útlumu a až ke konci posledních minut druhé třetiny se opět ozvali domácí ve 36. minutě vyrovnali. Filip Winkler ujel všem obráncům hostí a jeho střela zázračně prošla přes výstroj a skončila až za zády hostujícího brankáře Romana Willa. Poslední vteřiny zápasu se nesly ve znamení velice dusné atmosféry, což vyvrcholilo v sérii trestů, což pro domácí znamená výhodný nástup do poslední třetiny za stavu početní výhody o dva muže.

Třetí dějství by se bez nadsázky dalo přirovnat k hokejové přestřelce. Jako první se o slovo opět přihlásili hosté a zásluhou Václava Jankovského ve 49. minutě se opět dostali do vedení, konkrétně již potřetí. Podle statistických výpočtů se dalo předpokládat, že dalším skórujícím bude někdo hájící zeleno-bílé, ale ti na svoji chvilku v zápase stále čekali a proto se ozvali opět hosté. David Koudela v 50. minutě využil dezorientované obrany, a sotva se domácí oklepali z inkasované branky, už se měnilo skóre na straně hostů znova. Nikdo však netušil, co tato branka rozpoutá na straně domácích. Svůj tlak velice chytře navyšovali a po chvíli bez milosti využili svoje snažení. Daniel Záhora se dostal před osamoceného brankáře a ranou z první v 54. minutě dal domácím ještě naději k vyrovnání, které naštěstí pro domácí přišlo zavčasu. Konkrétně se to odehrálo v 59. minutě, když se znovu kapitán domácí Energie Daniel Záhora prosadil. Na stadionu v tu chvíli propukla obrovská euforie, která však byla zkažena následným rychlým brejkem hostí v prodloužení, kdy se po chybě domácí obrany na domácího Honzíka řítili celkem tři černí jezdci. David Koudela byl tedy tím pomyslným posledním exekutorem domácích.