HC Energie Karlovy Vary

Gólman Panec vynuloval své bývalé spoluhráče, padli i dorostenci

Junioři: HC Energie - HC Znojemští orli 0:3 (0:0, 0:0, 0:3)
Dorost: HC Slezan Opava - HC Energie 5:3 (0:1, 3:2, 2:0)
Úvod dalšího zápasu juniorské extraligy nikterak nenasvědčoval jednoznačnému skóre, kterým utkání nakonec skončilo. Aktivnější domácí ovšem s každou promarněnou příležitostí stále více ztráceli na elánu a trpělivě bránící soupeř ve třetí třetině strhl skóre na svou stranu. Čisté konto v brance Znojma uhájil Michael Panec, který ještě v minulé sezoně hájil barvy Energie. Dorostenci podobně jako v předchozí den nedokázali dobře načatý zápas dotáhnout do vítězného konce a podlehli domácí Opavě. Branky Winklera, Trošky a Táborského tak žádný užitek nepřinesly.
Extraliga juniorů, 4. kolo, so 13.9.2008, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Znojmo
0:3
0:0, 0:0, 0:3
Branky a nahrávky: 42. Lattner (Bartoš), 50. Sajdl (Lattner, Stehlík), 58. Sajdl (Lattner). Rozhodčí: Florian. Vyloučení: 2:9, navíc Hampl (KVA) a Truhlář (ZNO) oba 10 min. za zásah do oblasti hlavy a krku. Využití: 0:1. Diváci: 63. Průběh utkání: 0:3.
Karlovy Vary: Habal - Schusser, Dlapa, Ryžuk, Jemeljanov, Tomeček, Tollinger, M. Rohan - Flieger, Chaljavin, Vaněk, Mistoler, Hampl, Fusek, Hudák, Topinka, T. Rohan, Kellner, Mareček, Majer
Znojmo: Panec - Pospíšil, Kusák, Kún, T. Latner, Pláněk, J. Lattner, Stehlík - Svatý, Truhlář, Koblížek, Havlík, Alexa, Bartoš, Horváth, Trojan, Sajdl, Kovalský

Komentář k utkání

Začátek utkání se nesl v opatrném ale bojovném duchu, v útočné aktivitě měli navrch domácí. Člen loňského zlatého kádru Energie Michael Panec se tentokrát postavil do branky Znojma a musel předvést několik kvalitních zákroků. V největší šanci domácích paradoxně zasahovat nemusel. V situaci, kdy Topinka s Tomečkem najížděli na samotného obránce hostí, se prvně jmenovaný rozhodl střílet, zamířil ovšem vysoko nad. Habal na opačné straně kluziště se poprvé řádně zahřál až v jedenácté minutě. To když se znojemský Truhlář po vyhraném vhazování protlačil až před brankoviště a vystřelil do protipohybu brankáře. Ten po akrobatickém zákroku ztlumil puk na své vyrážečce. Po nedovolených zákrocích Truhláře a Svatého se pak domácím naskytly dvě přesilové hry, ani v jedné však Pancovo čisté konto výrazněji neohrozili.

První minuty prostřední třetiny nabídly řadu nepřesností na obou stranách a ty se přenesly i do další přesilové hry domácích. Energetikům sice nečinil problém přechod do pásma, zde jim ale chybělo více trpělivosti v kombinaci. Zbrklé střely ze střední vzdálenosti nepředstavovaly pro Pance nebezpečí. S přibývajícím časem začala aktivita Karlovarských upadat, hosté vyrovnali hru a začali se dokonce tlačit do šancí. Ladislav Habal nejprve musel likvidovat Truhlářovu střelu z otočky, lapačkou pak zasahoval proti Svatého pokusu zpoza obránce a v oslabení mu při dělovce Lattnera pomohla levá tyč. Během vyloučení Schussera se ovšem urodila i šance na druhé straně, když Chaljavin ujel podél mantinelu a z úhlu zasáhl Pance do masky. Bez bázně hrající Orli nacházeli stále více skulinek v defenzivě domácích, i po 40 minutách přesto zůstalo skóre vyrovnané.

Na počátku třetího dějství dohrávali hosté svoji teprve druhou přesilovou hru v zápase a několik vteřin před jejím vypršením se konečně pohnulo skóre. To když na modré napřáhl znojemský kapitán Jan Lattner a puk poslal přesně do vzdálenějšího horního růžku. Habalova lapačka máchla naprázdno. Zřejmě rozhodujícím momentem se o několik minut později stala přesilová hra Energie, která vyústila v 54 vteřin hry 5 na 3. Domácí hokejisty povinnost vsítit v takové situaci branku vyloženě svazovala a kromě Topinkovy střely v pádu nevymysleli nic. I v plném počtu hráčů pak sice energetikům nešla upřít snaha o vyrovnání, většinu jejich výpadů však zastavila vlastní nepřesnost či červená hráz na modré čáře. Odpor domácích pak definitivně zlomila padesátá minuta, když se Lattnerova střela z dálky za brankou šťastně odrazila na hůl Jakuba Sajdla stojícího u druhé tyče. Znojemský útočník puk pohodlně uklidil do odkryté branky. Třešničkou na vítězství Orlů pak byla trefa stejného hráče přes celé kluziště do opuštěné karlovarské klece. Domácím se nevyplatil risk, kdy vlastní přesilovku umocnili odvoláním brankáře.

Ohlasy trenérů

Karel Vaněk (asistent trenéra HC Znojemští orli): Dnes určitě rozhodlo naše nasazení a bojovnost. Parta se stmelila včerejším vítězstvím na Kladně, které hráčům dalo sebedůvěru. Jeli jsme se sem pokusit urvat nějaký ten bod. Jsme samozřejmě spokojení, že jsme nakonec urvali všechny tři. K výsledku velmi přispěl i výkon našeho brankáře. Jsme rádi, že se mu podařilo vychytat nulu.

Vyjádření karlovarských trenérů se nepodařilo získat.

Související články