HC Energie Karlovy Vary
Extraliga juniorů, 6. kolo, so 20.9.2008, Zimní stadion Na Lapači
Vsetín
Karlovy Vary
3:7
1:5, 0:2, 2:0
Branky a nahrávky: 15. Plachtovič (Surovec), 48. Vítek (Gančařík), 51, Sýs (Fabián) - 1. Rohan (Topinka), 3. Jakuba (Hudák), 10. Hampl, 17. Rohan (Topinka), 18. Topinka (Rohan), 33. Majer (Rohan), 40. Topinka (Majer).
Vsetín: Zavadil (20. Hromada) - Jaškin, Fabián, Kocur, Šimurda, Kapr, Lukeš, Gančařík, Štindl - Vítek, Kubo, Červenka, Surovčík, Plachtovič, Surovec, Martyčák, Pořický, Vávra, Sýs, Valigura
Karlovy Vary: Hruška - Schusser, Dlapa, Ryžuk, Jemeljanov, Tomeček, Tollinfer, Rohan M. - Flieger, Jakubal, Chaljavin, Mistorel, Hudák, Topinka, Rohan T., Majer

Komentář k utkání

Souboj mezi domácím Vsetínem a úřadujícím mistrem ze západu Čech začal velice svižně. Do svých rukou to sebrali hosté a prostřednictvím Tomáše Rohana nastartovali svůj brankostroj už v první minutě (0:1). Valachy inkasovaná branka srazila do kolen a za svým soupeřem z lázeňského střediska zaostávali jak v bruslení, tak důrazu. Na skóre se to projevilo o necelé dvě minuty později, když musel brankář Zavadil čelit jedné dorážce za druhou. Šťastným střelcem se nakonec stal Jakubal (0:2). Vsetínští se osmělili v 6. minutě, jenže jak Červenka, tak Pořický s Vávrou na hosty nevyzráli a tak udeřilo opět na druhé straně. K vidění byl podobný scénář jako při druhé brance, jen s tím rozdílem, že za brankovou čáru se puk dostal z hole Hampla (0:3).

Vstřelená branka však Karlovarské příliš uspokojila a jejich hra na chvíli postrádala ten náboj, s jakým do utkání vstoupili. To nahrálo do karet svěřencům trenéra Halouzky a ti toho dokázali patřičně využít. Černá mračna nad Lapačem rozfoukal domácí Plachtovič, když z ostrého úhlu dorazil puk za Hruškovy záda (1:3). Ještě lépe to pro Vsetín mohlo vypadat v 17. minutě, když fauloval hostující Jakubal. Početní výhoda zelenožlutých ovšem neprobíhala tak, jak by si domácí publikum představovalo, spíše naopak. K útoku zavelil starší z bratrů Rohanových s Topinkou a to se Valachům stalo osudným. Prvně jmenovaný zpracoval nahrávku od svého kolegy, objel bránu a vrátil Energii tříbrankové vedení (1:4). O rychlou odpověď se pokusil Martyčák, jenže Hruška v bráně byl neomylný. Úspěšnou třetinu pak hosté završili v čase 19:00, kdy po další tlačenici před Zavadilem dopíchl puk do branky Topinka (1:5).

Do druhé části vstoupili Vsetínští s jednou změnou, Zavadila vystřídal v brance Hromada. Začátek třetiny se vydařil domácím, kteří si vynutili necelou minutu dvojnásobné přesilovky. Nejblíže ke kýženému úspěchu měl Sýs po střele Fabiána, ale teč vsetínského forvarda šla nad. Hosté měli blízko ke gólu o dvě minuty později, když obraně ujel Majer. Jeho pokus však zlikvidoval Hromada. Chvilku nato rozhodčí Hladil rozhněval ochozy Lapače, když bodyček Pořického na Jakubala posoudil jako faul kolenem. Ani Energetici však se svou výhodou jednoho hráče v poli nenaložili dle svých představ a Hromadu nechali spíše odpočívat.

Pěkným hokejovým kouskem se poté prezentoval domácí Červenka, který vyhrál buly a ukličkoval tři protihráče. Zakončit už ale nedokázal. Zato hosté se dočkali. Probíhala 33. minuta, když agilní Rohan prostřelil Hromadu, puk se ovšem zastavil u tyče a zůstal na brankové čáře. I přes to, že se zelenožlutí beci snažili pohotově kotouč vyhodit, nepovedlo se. Rychlým reflexem do něj totiž plácl Majer a bylo vymalováno (1:6). Do konce třetiny byla k vidění spousta šancí, na obou stranách ale střelce vynulovali gólmani a nebo jejich nepřesnost. Až na jednu výjimku. V poslední minutě druhé dvacetiminutovky se totiž obránci domácích nestihli vrátit a Karlovarští postupovali ve třech na jednoho. Po krásné souhře, kdy si úderná dvojice Topinka - Rohan vyměnila puk, zakončil centr Topinka do poloprázdné klece (1:7).

Do poslední třetiny vstoupili aktivněji junioři Valašského hokejového klubu. Velkou šanci si vytvořil v 42. minutě Pořický a po něm i Fabián, ale ani jeden si na gólmana Hrušku nepřišel. Domácí však nepolevovali a zejména Sýs nadělal obraně Energie značné problémy. Co se však nepovedlo mu, napravil v 48. minutě Vítek, který svou tečí po ráně Gančaříka nedal Hruškovi šanci (2:7). Hned nato rozhodčí poslal hosty do čtyř a Vsetín znovu zahrozil. Před brankou se zjevil osamocený Červenka, ten ale dostal puk na dlouhou hůl. Štěstí zkoušel i Šimurda od modré, ale ani tomu přáno nebylo. Do třetice může litovat i vsetínský Vávra, který před Hruškou zkusil kličku. Oklamat brankáře se mu sice povedlo, ale puk mu sjel a zakončit už nestihl.

V 51. minutě už se mohli Vsetínští přece jenom radovat. Hrušku překonal Sýs poté, co mu chytře namazal Fabián (3:7). Po obdržené brance si hosté vzali oddechový čas a slova trenéra Neubauera očividně zabrala. Po krátké přestávce totiž Energetici zařadili opět vyšší rychlostní stupeň. Po zaváhání obránce Jaškina se do rychlého protiútoku dostal Majer. Všechno ale zachránil svým včasným zákrokem Hromada. V závěru třetiny se ještě přiostřilo, ale žádné vyložené šance, natož branky, už se diváci na Lapači nedočkali. Domácí Vsetín tak podlehl obhájci titulu z Karlových Varů 3:7.