HC Energie Karlovy Vary

Junioři otočili zápas se Zlínem a připomněli si loňské finále

Junioři: HC Energie - RI OKNA Zlín 5:3 (1:2, 1:1, 3:0)
Chtěli-li se hokejisté A týmu poučit, jak hrát v poslední třetině, měli dnes vyrazit na utkání svých mladších kolegů. Svěřenci Jiřího Neubauera v repríze loňského finále sice dvakrát prohrávali, dvěma brankami Miroslava Majera (na snímku) v závěrečném dějství ale duel se Zlínem otočili. Kompletní bodový zisk z tohoto víkendu pečetil do prázdné branky Tomáš Rohan.
Extraliga juniorů, 17. kolo, ne 2.11.2008, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Zlín
5:3
1:2, 1:1, 3:0
Branky a nahrávky: 17. Topinka (Mareček), 24. Mareček (Tollinger), 51. Majer (Přindiš), 58. Majer (T.Rohan), 60. T.Rohan (KVA) - 5. Okénka (Šenkeřík, Jurík), 8. Čech (Křemeček, Šoula), 30. Gois (Vodák).
Karlovy Vary: Hruška - Schmidt, Ryžuk, Přindiš, Dlapa, Tollinger, Rohan Martin- Jakubal, Záhora, Chaljavin, Vaněk, Vachovec, Topinka, Hudák, Rohan Tomáš, Mareček, Majer
Zlín: Zavadil - Matějíček, Šenkeřík, Zábojník, Řezníček, Vodák, Chocholáček, Bokroš, Horák - Okénka, Puna, Šlahař, Goiš, Finsterle, Honejsek, Šoula, Jurík, Vodný, Indrych, Čech, Křemeček

Komentář k utkání

V dnešním vyrovnaném utkání se první šance urodila hned v 1. minutě, po střele Miroslava Majera ale mířil Matěj Záhora pouze do boční konstrukce branky. Další šanci si domácí vytvořili ve 3. minutě zápasu, kdy se do nebezpečné zóny před brankou prodral Topinka, z otočky posunul puk na lépe postaveného Michala Vachovce, ten ale nemířil přesně. Jak to ale bývá, první se ze střeleckého úspěchu radovali hosté. V 5. minutě hráli při vyloučení Jiřího Ryzáka Zlínští přesilovku, Juraj Jurík přihrál obránci Petru Šenkeříkovi, ten od modré čáry tahem nahodil puk na bránu, kde jej výborně mezi betony karlovarského brankáře Hrušky tečoval Matěj Okénka - 0:1. V 8. minutě se hosté radovali podruhé, když Šoulovu přihrávku napálil Josef Křemeček do tyče, aby ji za záda Hrušky dorazil Michal Čech, a zvýšil tak na 2:0. Poté se hra přelévala ze strany na stranu, ale vážnější situace ani před jedním z brankářů nenastala. V 16. minutě hráli Varští přesilovku, ve které se dvakrát po sobě podařilo nebezpečně vypálit obránci Michalovi Tollingerovi, ale ani jedna ze střel si cestu za brankáře nenašla.

O minutu později, v 17. minutě, se po přihrávce zpoza branky od Jakuba Marečka prosadil z mezikruží krásnou střelou do levého horního růžku branky Jan Topinka a vrátil domácí opět do hry – 1:2. Ve dvacáté minutě šly Karlovy Vary do tří, ale jediným vyzněním této přesilové hry byla střela zlínského Tomáše Bokroše mezi betony domácího brankáře, ten si však střelu pohlídal a nedal jí šanci proniknout za svá záda.

I když si hosté přenesli svou početní výhodu i do druhé třetiny, nijak se jim nepodařilo toho využít, a tak se opět snažili prosadit domácí. Když ve 24. minutě vznikl závar před brankou Zlína po střele obránce Martina Rohana, která se poté toulala osamocená brankovištěm, žádný z hráčů neměl k puku natolik blízko, aby jej dorazil do odkryté branky. Po následujícím buly v téže 24. minutě ale vystřelil od modré Michal Tollinger, jeho nepřesná střela se vrátila zásluhou Michala Vachovce zpět před branku, kde ji do odkryté poloviny zlínské svatyně poslal Jakub Mareček, a vyrovnal tak na 2:2.

Ve 25. minutě se objevil před Hruškou osamocený zlínský útočník Michal Čech, ale jeho pokus o blafák domácí brankář vystihl. Ve 30. minutě ale bylo již všechno opět úplně jinak, Zlínští se dostali do přečíslení tří proti dvěma, po kombinaci vyslal křižnou přihrávku Tomáš Vodák na hokejku Jiřího Goiše, který ze špatného úhlu našel cestu pro kotouč nad betonem domácího brankáře a rázem to bylo opět 2:3. Poté se začalo na ledě postupně přitvrzovat, ale šanci přinesla až 34. minutě, kdy při přesilovce přihrával Majer Topinkovi, který se ocitl sám před brankářem, puk ale ideálně netrefil. Ve 39. minutě ještě po levém křídlu unikl zlínský Matěj Okénka, jeho střelu ale chytil připravený Hruška.

Třetí třetina pak přinesla hlavně bojovný hokej, tvrdé střety na obou stranách a emoce. Karlovy Vary se snažily výsledek zvrátit na svou stranu a tomu také začal odpovídat obraz hry. Ve 44. minutě se poté, co Tomáš Rohan vybojoval v útočném pásmu puk, dostal ke střele Miroslav Majer, zlínský brankář Zavadil byl ale na místě. Stejně jako o minutu později, kdy Dominik Vaněk přihrál Valeriji Chaljavinovi do pravého kruhu a jeho střele stál v cestě Zavadilův beton. Střelu Tomáše Rohana ze 46. minuty pak vyrazil mimo hřiště.

V 51. minutě přihrál ve středním pásmu Přindiš Miroslavu Majerovi, a ten střelou zápěstím od modré čáry trefil místo mezi betony zlínského brankáře – 3:3. V 53. minutě se po přihrávce Šlahaře objevil Martin Indrych sám před karlovarským brankářem, ten ale jeho pokus vyrážečkou zlikvidoval. Skóre se opět posunulo v 56. minutě po pohledné akci Energie, když Tomáš Rohan předvedl krásnou individuální akci přes celé pásmo a nakonec našel zpětnou přihrávkou Miroslava Majera, který akci zakončil přesnou střelou nad rameno zlínského brankáře. Tím otočil skóre zápasu na 4:3. Poté se na ledě opět přitvrdilo a hrál se velmi důrazný hokej s tvrdými zákroky na obou stranách. To vyvrcholilo vyloučením zlínského Jana Chocholáčka, který byl vyloučen na pět minut a do konce zápasu za bodnutí protihráče špičkou hole. Už to vypadalo, že jsou Zlínští odsouzeni k tomu, aby zápas dohráli v oslabení, ale emoce pracovaly, a tak šel ještě v 59. minutě domácí Petr Přindiš na dvě minuty za hrubost. To umožnilo Zlínu, aby se ještě pokusil o závěrečnou powerplay, ve které měl poslední vyloženou šanci zápasu, Tomáš Fisterle ale mířil z pravého kruhu pouze do tyče Hruškovy brány. A tak se o pár vteřin později, v již probíhající 60. minutě ujal puku na vlastní modré čáře domácí kapitán Tomáš Rohan a dovezl puk až do prázdné branky Zlína. Utkání tak domácí nakonec otočili a porazili Zlín 5:3.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Čech (trenér Zlína): V dnešním zápase jsem měl poprvé od začátku sezóny skutečné obavy o zdraví hráčů. Myslím, že s hokejem to mnoho společného nemělo. Dostali jsme zbytečné góly, hráli jsme spoustu oslabení.

Jiří Neubauer (trenér Karlových Varů): I když jsem do utkání nevstoupili dobře, tak náš tým dnes předvedl neuvěřitelnou vůli po vítezství. A to i přesto, že máme mnoho zraněných. Museli jsme kvůli tomu v průběhu druhé třetiny improvizovat. Ale myslím, že jsme zaslouženě vyhráli.

Fotogalerie