HC Energie Karlovy Vary
Extraliga juniorů, 41. kolo, pá 30.1.2009, Zimní stadion Plzeň
Plzeň
Karlovy Vary
3:1
1:0, 1:1, 1:0
Branky a nahrávky: 19. Straka (Jonák), 30. Doležal (Lev), 53. Jonák (Lev) - 28. Rohan. Rozhodčí: Svoboda - Jelínek, Pešek. Vyloučení: 8:8. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0 . Diváci: 143 . Střely na branku: 33:27. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1.
Plzeň: Mazanec - Růžička, Doležal, Sullmann, Zeman, Ruprecht - Hucl, Polívka, Petruška, Matějka, Pitule, Trojan, Hošťálek, Baxa, Herm, Straka, Roušal, Špiler, Jonák, Lev
Karlovy Vary: Hruška - Schusser, Ryžuk, Funk, Tomeček, Tollinger, Dlapa - Rohan M., Chaljavin, Vaněk, Mistoler, Vachovec, Fusek, Topinka, Rohan T., Kellner, Mareček

Komentář k utkání

Plzeňáci na svého lázeňského soka vlétli a hned od začátku dali najevo, kdo je na jejich ledě pánem. Od prvních minut vzájemného střetnutí se Lasselsberger držel v útočném pásmu a zle zatápěl soupeři při četných brankových příležitostech. Jednu z největších si na své konto Hošťálek s Trojanem. Hruška jim však sebral gólové naděje. Další šanci vyrazil na brankové čáře mimo svatyni svého brankáře kapitán energetiků Rohan. V 10. minutě hráli domácí již třetí přesilovou hru, ovšem místo gólu skončila prvním plzeňským vyloučením. Při hře čtyři na čtyři byli, jak už bylo v první třetině zvykem, aktivnější domácí hokejisté. Petruškovi nechybělo mnoho, aby propasíroval puk mezi Hruškovy betony. První vážnější zákrok si připsal na druhé straně Mazanec až ve 13. minutě po střele Topinky. Petruška si vytvořil obrovskou příležitost znovu ve 14. minutě, když se zjevil zcela sám před Hruškou. Mířil však pouze do ramene hostujícího brankáře. Převahu Plzeňských demonstroval ve vlastním oslabení Sullmann, když po úniku nastřelil tyčku. Až v čase 18:03 dokázal Lasselsberger herní převahu přetavit v gól. Po krásné Jonákově přihrávce se prosadil Petr Straka – 1:0.

Prostřední část začala pro změnu karlovarským tlakem. Jistě to způsobila i přesilovka, kterou hosté sehráli. Téměř stoprocentní šanci si v ní připsal Martin Rohan, ale Mazanec se blýskl skluzem a na poslední chvíli stihl zasáhnout. Již při hře v plném počtu ujel domácí obraně Topinka. I tentokrát byl Mazanec úspěšnější. Netrvalo dlouho a Vary hrály další přesilovku. Závaru před Mazancem zkoušel využít Tomáš Rohan, skákavý puk trefil plzeňského brankáře do masky. Ani druhá třetina neubrala na atraktivitě. Ve 28. minutě ale přišel další samostatný únik energetiků a tentokrát se Tomáš Rohan nemýlil - 1:1. Neuběhly ani dvě minuty a Plzeň znovu vedla. Ondřej Doležal přibral na modré přihrávku z rohu a puk mezi betony Hrušky dojel až za brankovou čáru - 2:1. Další dobrou příležitost si ve 35. minutě vytvořil Petruška, ale puk z jeho hole minul vzdálenější tyčku. Minutu a půl před koncem druhé třetiny mohl náskok navýšit Hošťálek, ale z bezprostřední blízkosti ani on hostujícího brankáře nepřekonal.

Poslední dvacetiminutovku začal Lasselsberger početní převahou. Hned po jejím skončení se však do šance vrhly Karlovy Vary. Vachovec vyslal do šance Tollingera. Mazanec se musel hodně ohánět, aby jeho pokus vytěsnil mimo tři tyče. Obraz hry byl uzpůsoben skóre. Karlovy Vary se tlačily za vyrovnáním, Plzeň vyrážela do protiútoků, aby navýšila skóre. Ovšem energetici byli aktivnější a Mazanec se v bráně rozhodně nenudil. Závary před jeho brankou nabíraly na intenzitě. Útok pod vedením Jakuba Lva se dokázal vymanit a dokonce si vytvořit šanci. Poté se však hra opět vrátila do obranného pásma domácích. Jenže v čase 52:37 se k odraženému puku v útočném pásmu dostal Vít Jonák a dal Lasselsbergeru přece jen větší klid - 3:1. V 56. minutě se Mazanec vytáhl proti Topinkovi. Na břiše, téměř bezmocný, nastavil varskému střelci svůj beton. Závěrečné minuty se začalo poněkud přiostřovat, o drobné potyčky nebylo rozhodně nouze. Ale i přes tato intermezza Plzeň dvougólové vedení udržela a dotáhla zápas do vítězného konce.