HC Energie Karlovy Vary

Slávisté vítězný křest arény nepřipustili

HC Energie - HC Slavia Praha 1:4 (1:0, 0:2, 0:2)
Ani dlouho dopředu připravovaný scénář nepomohl k tomu, aby si dominantní část publika z pátečního večera odnesla pocit spokojenosti. Samotný průběh duelu s tradičním soupeřem totiž naplánovat nešlo. Před vyprodanou arénou sice šli energetici zásluhou Václava Skuhravého (na snímku) brzy do vedení, pak už ale stříleli jen slávisté.
O2 extraliga, 2. kolo, pá 11.9.2009, KV Arena
Karlovy Vary
Slavia
1:4
1:0, 0:2, 0:2
Branky a nahrávky: 6. Skuhravý (Košťál) - 27. Sklenář (Čermák), 32. Vondrka (Endál, Červenka), 44. Beránek (Hruška), 47. Branda (Červenka). Rozhodčí: Souček, Kubeš - Kis, Prchal. Vyloučení: 4:8. Využití: 1:0. Diváci: 5755 (vyprodáno). Průběh utkání: 1:0, 1:4.
Karlovy Vary: Mensator - Němec, Mucha, Dobroň, Čutta, Prošek, Hájek, Parýzek, Brňák - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Melenovský, Kristek, Skladaný - Haščák, Pech, Pletka - Zucker, Dej, Zaťovič
Slavia: Neruda - Kadlec, Vašíček, Roth, Žižka, Kolařík, Drtina, Špelda - D. Hruška, Beránek, Vondrka - Branda, Červenka, Tomica - Micka, V. Růžička ml., Doležal - P. Jelínek, Sklenář, M. Čermák - Endál

Komentář k utkání

Na první ostré ligové utkání si do KV Areny našlo cestu necelých šest tisícovek diváků a turnikety hlásily vyprodáno. Nervozitu hokejistů však spíše než toto na Karlovy Vary neobvyklé číslo zvýšil nezbytný slavnostní ceremoniál. Možná i proto byla v úvodu k vidění opatrná hra s mírnou převahou Slavie. Jako první se ovšem zapotil brankář Neruda, který se u levé tyčky betonem přetlačoval se Skuhravým. Mensator pak na druhé straně na svou pernou chvilku nečekal dlouho a trochu se štěstím zlikvidoval střelu Doležala, který předchozí Mickovu ránu dorážel jen doprostřed branky.

Pak již se již ale o vzruch starala především první formace domácích. V šesté minutě v jednom z protiútoků nastřelil Košťál tyč, od které se puk odrazil před prázdnou branku přímo na hůl Václava Skuhravého a Energie šla do vedení.

Následující chvíle alespoň opticky patřily slávistům, na kterých se přece jen méně projevovala nerozehranost typická pro úvod sezony. Při vyloučení Skuhravého se Mensator ocitl doslova v ohni střel, domácí reprezentant nakonec ustál i situaci, kdy Vašíček dostal puk přímo před branku. Blýskl se ovšem i jeho protějšek Neruda, který v 17. minutě zákrokem na hranici vyločení zlikvidoval nájezd Skuhravého. U gólové situace stál domácí kapitán i o minutu později, jeho nahrávku od mantinelu ale Kumstát poslal pouze vysoko nad odkrytou branku.

Trest za tyto zmařené šance si červenobílí přichystali na začátek druhé části, kdy Čermák od tyčky předložil chytrou přihrávku napříč brankovištěm a Jakub Sklenář pohodlně zakončil do prázdné. Energie mohla vrátit režii utkání do svých rukou v následné přes minutu trvající přesilovce 5 na 3, spíše než úsměv ale na tvářích svých příznivců vykouzlila vrásky. Neuspěl totiž ani Kumstát, který dostal přihrávku k pravé tyči a zakončil do středu branky.

Průběh zápasu tak musela převrátit kuriózní situace z 32. minuty. Krenželok se přes domácího obránce tlačil před branku, v okamžiku střely ztratil hůl, ale pro svůj tým paradoxně zvolil nejlepší možné řešení. Puk totiž setrvačností doklouzal do mezikruží, odkud nekompromisně vypálil Michal Vondrka. S vedením v kapse se mohli Pražané mnohem intenzivněji věnovat defenzivní činnosti, a kromě Skuhravého teče Skladaného střílené přihrávky nemuseli čelit vážnějším komplikacím.

S podobnou strategií vstoupili svěřenci Vladimíra Růžičky i do třetí dvacetiminutovky a na domácí to stále zabíralo. Energetici ztráceli puk na útočné modré, odkud se na ně valily rychlé protiútoky. Domácí jakoby ve svůj velký den byli všude o krok pomaleji. Třeba ve 44. minutě si mohl Josef Beránek v klidu ujíždět na Mensatora a navýšit náskok svého týmu.

A Karlovarským mělo být ještě hůř. Hruška sice svůj bruslařský výlet podél zadního mantinelu do prázdné branky nezakončil, po minutě už ale ruce nad hlavu zvedal Daniel Branda, když za Mensatora dopravil předchozí Červenkovu střelu. Zmar úřadujících mistrů demonstrovala i další minutová přesilovka 5 na 3, ve které jedinou slušnou šanci zaznamenal Kristek. Neruda si za parádní zákrok betonem musel vysloužit oslavný popěvek slávistických fans. Těžkopádní domácí už jej ve zbytku zápasu neohrozili, a Slavia si tak došla pro tři body. Letos poprvé a zaslouženě.

Ohlasy trenérů

Josef Paleček (HC Energie Karlovy Vary): Premiéra doma se nám absolutně nepovedla. Neunesli jsme tíhu zodpovědnosti. Připadalo mi, že jsme všechny věci dělali opačně, než jsme si řekli a než jsme měli. Chybělo tam bruslení, nasazení, nebyla tam žádná agresivita. Dovolili jsme Slavii hodně moc a ona zaslouženě vyhrála.

Jiří Čelanský (HC Slavia Praha): Hráli jsme výborně ve středním pásmu. Byli jsme trpěliví, čekali jsme na soupeře, hráli disciplinovaně. Ubránili jsme dvě oslabení tři na pět, což nás psychicky povzbudilo. Výborně zachytal brankář Standa Neruda.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | pá 11.9.2009

David Zucker: Vedení jsme si nepohlídali

Preview k zápasu | út 8.9.2009

Arénu pokřtí připomínka finále!