HC Energie Karlovy Vary

Na úvod prohra s Omskem

V prvním přátelském zápase podlehla Energie ruskému soupeři, vedenému dvojicí Hlinka-Rulík, jen těsně 3-4, přesto odcházelo půldruhého tisíce diváků domů spokojeno.
Tipsport Cup & příprava léto, 0. kolo, st 31.7.2002
Karlovy Vary
Omsk
2:3
7. Bacul, 2:1, 12. Opatovský (Košťál, Bacul), 32. Košťál (Opatovský), - 10. Prokopjev (Zatonski), 29. Rjabikin (Soubotin), 33. Jakubov, 43. Vlasák (Taratučin, Patera). Rozhodčí: Florián - Liška, Merc. Vyloučení 5:4, navíc Kolcov (Omsk) OT 10 min. Diváků 1500. Nejlepší hráči utkání: Bacul, Franěk - Sušinskij
Karlovy Vary: Franěk (31. Kučera) - Mádl (41. Švarda), Bauer, Hlavačka, Rodine, Topoli, Němeček, Punčochář - Balázs, Kverka, Svoboda - Opatovský, Bacul, Košťál - Skuhravý, Pavliš, Kraus - Polák, Pech, Soukup - od 41. min. Tvrdek.
Omsk: Sokolov - Rjabikin, Panov, Chalnov, Šargorockij, Kolcov, Nikitin, Pokrovskij, Jakušev - Zatonski, Sušinski, Prokopjev - Pavlov, Jakubov, Soubotin - Vlasák, Patera, Procházka - Golovin, Taratučin, Perejogin.

Komentář k utkání

V prvním přípravném zápasu letošní sezony prohrála karlovarská Energie po vyrovnaném průběhu s Avangardem Omsk těsně 3:4.

Hned od začátku se hrál svižný hokej. V prvních minutách zápasu sice bylo znát, že Rusové jsou daleko rozehranější, ale šance se střídaly na obou stranách. Prvních pět minut utkání ovládl Omsk, jehož hráči několikrát ohrozili Fraňka, ale domácí brankář si se všemi pokusy poradil. Hráči Energie zkoušeli zpočátku své štěstí pouze z dálky, ale postupem času vyrovnali hru a v 7. min. poprvé udeřili. To totiž na útočné modré čáře zachytil Robin Bacul rozehrávku sibiřského týmu a svůj nájezd z úhlu bezpečně proměnil - 1:0. Za tři minuty ale bylo vyrovnáno. Po vhazování se k puku dostal obránce Zatonskij, přihrál nekrytému Prokopjevovi, pro kterého už nebylo problémem trefit - 1:1. Za další dvě minuty už ale Vary opět vedli. Při vyloučení Chalkova se nejprve do šance po neočekávaném odrazu od zbrusu nových mantinelů dostal Košťál, puku se následně zmocnil Martin Opatovský a bekhendovým blafákem překonal brankáře Sokolova. Hráči Energie pokračovali v aktivitě a několikrát uzamkli Omsk v jeho třetině, ale žádná z šancí se neujala. V 15. min. hrála Energie poprvé v oslabení, Avangard sehrál svou přesilovku výborně, ale Franěk se několikrát vyznamenal. Vzápětí byl za hrubý faul vyloučen na 2+2 Panov a šance si vytvořili především domácí hráči, kteří neproměnili dokonce sólový nájezd! Pár vteřin před koncem 1.třetiny ještě spálil obrovskou šanci Polák a šlo se do kabin.

Druhá třetina začla v poklidném tempu, což se ale brzy změnilo. Ve 24.min. zamkli Rusové Energii v obraném pásmu, z čehož resultovalo vyloučení kapitána Mádla. Přesilovky si ale Avangard moc neužil, protože na trestnou lavici šel Šargulovskij, který si za protesty vykoledoval ještě desetiminutový osobní trest. Sotva se začalo hrát, chytil Franěk sólo Martinu Procházkovi. V 28.min. byl za hákování vyloučen Martin Hlavačka a tentokrát již přesilovka Rusům vyšla. Od modré se trefil Rjabykin. Za necelé dvě minuty šli ale Varští znovu do vedení zásluhou Jana Košťála, který po závaru před brankou Omsku doklepl puk do sítě a zvýšil na 3:2. Brzy však bylo opět srovnáno. Na vlastní modré předvedl jeden z domácích obránců kiks a Jakubov svůj nájezd zvládl. Rušno bylo i v 36.min., když trefil Libor Pavliš tyč, puku se ujali Rusové a protiútok zmařil fantastickým zákrokem až brankář Kučera, který po polovině utkání vystřídal v brance domácích Fraňka.

Třetí třetina začala náporem Omsku, který zrychlil bruslení a domácí přehrával. Ve 43.min. se Avangard ujal vedení, když se po přihrávce Kaljužného trefil Tomáš Vlasák. Omsk pokračoval v tlaku a v 45. min. spálil obrovskou šanci, když jeho hráči nedopravili puk do již odkryté branky. V závěru se hráči Energie snažili vyrovnat, čímž otevírali prostor k brejkům Avangardu, všechno však likvidoval Kučera. Minutu a půl před koncem odvolali Varští brankáře a zkusili power play, ale vyrovnání se nedočkali.

V prvním letošním utkání tak Energie prohrála i přes dobrý výkon s Avangardem Omsk 3:4. Fanoušci však svůj tým odměnili za předvedenou hru velkým potleskem.

Ohlasy trenérů

Jedním z nejlepších hráčů Energie v utkání s Omskem byl bezesporu brankář Petr Franěk. Pochytal mnoho vyložených šancí Avangardu, třešničkou na dortu bylo vychytání Martina Procházky při sólovém nájezdu. Zde jsou jeho názory bezprostředně po utkání.

Petře, jak byste zhodnotil váš první letošní zápas?

My jsme teď v přípravném období, v období velkého tréninkového objemu, ale i tak si myslím, že utkání mělo tempo. O výsledek dnes až tolik nešlo.

V pátek čeká Energii velice důležitý pohárový zápas v Kadani, který by vám zajistil kvalitní přípravné zápasy před extraligou. Jak vidíte tento zápas?

Tenhle zápas bude velice těžký, protože Kadaň je dobré mužstvo s výborným trenérem. Navíc je začátek sezóny a mezi mužstvy se smazávají technické rozdíly, protože každý má ještě dost sil. Doufáme však, že vyhrajeme!

Související články

Preview k zápasu | ne 4.8.2002

Energie vyhrála, ale...