HC Energie Karlovy Vary

PLZ-KVA 3:2: Probuzení až v poslední třetině

P l z e ň - Energie Karlovy Vary odjíždí z Plzně bez bodů. Za výkon v prvních dvou třetinách si ho určitě nezasloužila, ale ve třetí části měla místy Plzeň obavy o výsledek. Výborný výkon předvedl Václav Skuhravý, který vstřelil i jeden ze dvou gólů svého týmu. Hlavně ve třetí třetině bylo plné hřiště i Jaromíra Kverky, jemuž se letos zatím příliš nedařilo.
Český Telecom Extraliga, 7. kolo, ne 29.9.2002
Plzeň
Karlovy Vary
3:2
Branky a nahrávky: 7. Matějovský (Duda), 28. V. Král (Vobořil), 30. Duda (I. Vlček) - 53. Skuhravý, 60. Rodin (Kverka). Rozhodčí: Venglář - Chytil, Pospíšil. Vyloučení: 6:9. Využití: 3:1. Diváci: 6889.
Plzeň: Barta - Dobroň, Řezníček, Jiří Hanzlík, Vlček, Vobořil, Výborný - M. Dvořák, J. Straka, Andrašovský - Duda, Krátoška, Matějovský - J. Štefanka, Voskár, V. Král
Karlovy Vary: M. Kučera - Punčochář, Mádl, Hlavačka, Krajíček, Bauer (37. Topoli), Rodin - L. Svoboda, Skuhravý, Němčický - Opatovský, Pavliš, Košťál - V. Polák, Bacul, Balázs - Boušek, Kverka, Kraus

Komentář k utkání

Karlovy Vary nastoupily v brance s Marcelem Kučerou, který v duelu se Zlínem vychytal nulu. Petr Franěk s nataženými třísly seděl jen v hledišti. První dvě šance měly Karlovy Vary, když Mádlovu střelu Barta vůbec neviděl a ta jen těsně minula cíl. V 6. minutě pak Řezníček váhal s rozehrávkou, nakonec se rozhodl sám vyvést puk, ale ztratil nad ním kontrolu a Bacul jel sám na brankáře. Řezníček však obětavým skokem situaci zachránil. Zůstalo však u dvou šancí hostů. Energie se zcela vytratila z ledu, hráči nechodili do osobních soubojů a na ledě se spíše jen ploužili. I Plzeň se jen pomalu dostávala do tempa. Pomohlo jí k tomu vyloučení Mádla. V přesilovce vybojoval puk Radek Duda pro svého jmenovce Matějovského, který vstřelil svůj první gól za Keramiku - 1:0! Už o 14 vteřin později byl vyloučen Štefanka za zbytečné hákování, ovšem po chvíli putoval na trestnou i hostující Svoboda. Po návratu Štefanky uzamkla druhá formace Plzně Karlovarské v obranném pásmu, ale i největší šanci zmařil Matějovskému Kučera, když vytlačil bekhendovou střelu ramenem nad. Ukázku marnosti předvedly Karlovy Vary při vyloučení Hanzlíka. V 16. minutě našel Štefanka volného Voskára, ten neměl rychlost, téměř od modré tvrdě vypálil, ale rána mířila těsně vedle. Perné chvíle zažívaly Vary při vyloučení mladíka Poláka. Po střele Vlčka nevěděl Kučera, co se děje. Hezké střídání pak měla třetí plzeňská formace, která při přesilovkách dostávala tentokrát hodně prostoru. Do pásma zavezl puk Štefanka, Královi chyběly ke gólu jen centimetry, za brankou pak výborně forčekoval Voskár. Když hlasatel oznamoval začínající poslední minutu první třetiny, prosadila se i první řada, ale s obličejovým krytem hrající Dvořák ani pak Andrašovský, před nímž zívala prázdná klec, neuspěli. Andrašovskému soupeř v poslední chvíli zablokoval hokejku.

Ve druhé třetině pokračovalo líné tempo, které Plzeň dokázala zvýšit převážně jen v přesilovkách. Za faul Vlčka byl vyloučen Košťál a třetí řada ukázala, že ji trenéři dali důvěru při početní výhodě právem. Václav Král dorazil ve 28. minutě do sítě střelu obránce Vobořila - 2:0. O dvě minuty později šel ven Pavliš a keramici trestali v přesilovce potřetí. Nejprve ještě rozhodčí odpískal Matějovskému, řítícímu se do samostatného nájezdu, sporný ofsajd, ale za 20 sekund nezadržitelně skóroval Duda - 3:0. Tísněn obráncem narazil na Kučeru, který zůstal ležet otřesený na ledě. Další vyvrcholení karlovarské beznaděje předvedla Energie při vyloučení Výborného. Přihrávka Kverky na Košťála před branku nevyšla a jiné, byť minimální nebezpečí, Vary nevytvořily. Směrem na branku Barty mířila jen jedna střela od půlky kluziště, ale ta šla vysoko nad. Z plzeňského týmu zlobila hlavně druhá a třetí řada. Dudova přihrávka našla Krátošku, ten jel sám na gólmana, ale při blafáku ho Kučera podrazil. Další šanci v přesilovce připravil opět Duda Krátoškovi, tvrdou ránu vyslal Matějovský, nebezpečná byla i střela Vobořila, kterou Kučera neviděl. Hezkya se pak proháčkoval Václav Král, ale jeho střelu Kučera vyrazil. Energie zlůobila jen minimálně. Kromě střely Skuhravého z úvodu třetiny a šance Kverky v oslabení si hosté ve druhé třetině šanci nevytvořili s výjimkou dvou závěrečných minut, kdy Plzeň hosté pořádně přitlačili. Vojtěch Polák našel hosta z Chomutova Ladislava Bouška, jenž naskočil do závěrečné části a proti jeho šanci vytáhl Barta ze svého arzenálu opravdu prvotřídní zákrok.

Do třetí třetiny trenér Sýkora přeskupil řady a hosté konečně začali hrát hokej. Ke Skuhravému, který jediný z hráčů hostí byl na ledě vidět i v úvodních dvou třetinách se přidali i další hráči. Ve 46. minutě zničeho nic vypálil zleva Kraus, Barta střelu podcenil a ta se zastavila až o levou tyč. Tlak Varů zbrzdil Němčický, jenž se nechal vyprovokovat Dudou a pěstí ho udeřil do obličeje. V přesilovce Plzně našel Král Štefanku, jehož střelu ze dvou metrů zázračně kryl Kučera. V polovině závěrečné části byl vyloučen Vlček a Kverka s Košťálem připravili šanci Krajíčkovi, ten však napálil gólmana do hrudi. V končící přesilovce ještě mohutně otřásl plexisklem za Kučerovou brankou Jakub Kraus. V 53. minutě se proháčkoval před Bartu Skuhravý a zbavil plzeňského gólmana iluzí o čistém kontu - 3:1. Po vyloučení Němčického a Svobody měla Plzeň možnost hrát přesilovku pěti proti třem. Strakova formace rozpoutala peklo, ale puk do sítě nedotlačila. Král připravil šanci Dudovi, ale Kučera měl tentokrát notnou dávku štěstí. Další ránu Krále pak Kučera s obtížemi vyrazil. Skuhravý se ještě jednou probil před Bartu, mířil těsně vedle, ale ošklivě ho přitom sekl Dobroň a šel pykat. Na začátku poslední minuty měl šanci ještě Kverka, který v poslední sekundě připravil gólovou pozici pro svátečního střelce z Estonska Dmitrije Rodina - 3:2.

Ohlasy trenérů

Richarda Farda: "S výkonem jsme spokojeni, ale s výsledkem ne. Z těch příležitostí a toho tlaku co jsme měli, jsme měli dát mnohem více branek."
Marek Sýkora: "Dvě třetiny jsme předváděli velice slabý výkon a pykali jsme za to. Ve třetí jsme se zlepšili, i když tomu samozřejmě pomohla i menší koncentrace domácích. Z výkonu mužstva jsem zklamán, i když výsledek pro nás vypadá poměrně příznivě."

Související články

Ohlasy k zápasu | po 30.9.2002

B je správně - říká Marek Sýkora

Foto k zápasu | po 30.9.2002

Fotografie z Plzně