HC Energie Karlovy Vary

Energie remizovala se Spartou a zůstává šest kol neporažena

SpartaK a r l o v y  V a r y - Ani loňský mistr se nestal přemožitelem rozjeté karlovarské Energie. Sparta Praha remizovala na ledě Karlových Varů 1:1 i po prodloužení a získala tak svůj vůbec první letošní bod z venkovního prostředí. Více ze hry měli v první třetině domácí a o přestávce odcházeli do kabin s jednobrankovým náskokem, ve 3. minutě překonal brakáře Břízu L. Svoboda. Sparta přidala a ve druhé části srovnala gólem Martince v 28. minutě. Ve třetí třetině vyrovnaná hra rozhodnutí nepřinesla a nestalo se tak ani v prodloužení, ve kterém si vypracovali více šancí domácí.
Český Telecom Extraliga, 13. kolo, pá 18.10.2002
Karlovy Vary
Sparta
1:1p
Branky a nahrávky: 3. L. Svoboda (V. Polák, Němčický) - 28. P. Martinec (Slavík). Rozhodčí: Šindler - Šátava, Rouspetr. Vyloučení: 5:3, navíc Tomík (Sparta) 10 min. Bez využití. Diváci: 4800 (vyprodáno).
Karlovy Vary: Franěk - Topoli, Mádl, M. Hlavačka, Krajíček, Bauer, Rodin - L. Svoboda, Skuhravý, Němčický - Tvrdík, Kverka, Košťál - V. Polák, Bacul, Kraus - Pavliš, Šinágl, Soukup.
Sparta: Bříza - Slavík, Srdínko, Richter, Jiruš, F. Ptáček, Jan Hanzlík - Branda, Broš, Žemlička - Tomík, Leška, Havelka - Zelenka, P. Martinec, Tomajko - Špaňhel, Kašpařík, Vondráček.

Komentář k utkání

Disciplinovaný výkon HC Energie toho Spartě v první třetině moc nedovolil. Pouze v přesilovkách se hosté dostávali do šancí. A přestože jim rozhodčí Šindler početní výhodu dopřál celkem třikrát, byl to domácí tým, který si odnesl do šaten jednogólový náskok. Již ve třetí minutě se po návratu z trestné lavice dostal Vojta Polák k puku a společně s Němčickým a Svobodou přečíslili obranu hostí. Posledně jmenovaný otevřel skóre, když prudkou ranou do horní poloviny branky pokořil Břízu. Vyprodaný stadion vybuchl nadšením. Další možnost již domácí fanoušci, stejně jako hrstka sparťanských, nedostali. Franěk ve své kleci čaroval a Bříza jistě zasahoval proti střelám domácích.

V první minutě prostřední části hry měl vyrovnání na holi Žemlička, ale skvělý obranný zákrok Svobody zachránil domácí branku od pohromy. První přesilovku hráli domácí velmi opatrně a naložili s ní stejně, jako Sparta se svými třemi v první třetině. Ve 28.minutě se k náhodně ztlumenému a odraženému puku od síťky domácí branky dostal sparťanský Slavík, objel branku a pokusil se o střelu z otočky, ta však skončila na holi Martince a ten pohodlně zasunul do poloprázdné branky 1:1. Ve 33.minutě vyfasoval osobní desetiminutový trest za nesportovní chování Tomík. Karlovarská obrana si mohla trochu odpočinout, neboť právě tento hráč patřil do té doby k nejnebezpečnějším hráčům Sparty. Od 34.minuty hráli domácí ve znatelném útlumu a problémy v obraně řešili pouze za cenu zakázaných uvolňování. Přesto si velkou šanci v závěru třetiny vytvořil Bacul, ale jistého Břízu nepřekonal.

O osudu zápasu mohla rozhodnout 45.minuta. Domácí se opět dostali do přečíslení, ale tentokrát ani Němčický ani z dorážky Pavliš neskórovali. Výkon domácích se znatelně zlepšil. Po gólu volala obrovská šance Svobody v 50.minutě, prudká střela však skončila na hrudi brankáře Břízy. Oba týmy toužily po třech bodech, ale bylo znát, že ani jeden bod za remízu jim není proti mysli. Blíže k plnému bodovému zisku měli domácí, kteří se od 55.minuty odhodlali k náporu. Touto taktikou nejen že ohrožovali Břízu, ale zároveň znemožnili Spartě závěrečný tlak. Na začátku 58.minuty se před Břízou objevil opět Bacul. Možnost stát se hrdinou zápasu však nevyužil a to znovu zásluhou bezchybného brankáře hostí. Ani poslední sekundy nebyly rozhodně selankou. Sparta čekala na sirénu, ale po vyhraném buly v útočném pásmu napřáhl od modré Rodin a natřikrát tečovaný puk skončil jen těsně vedle branky lehce dezorientovaného Břízy. Siréna po 60-ti minutách přinesla oběma mužstvům zasloužený bod.

Prodloužení bylo bojem Karlových Varů o udržení náskoku před svým sousedem v tabulce nebo dokonce o jeho zvýraznění. První šanci si vytvořil Tomík, ale brankáři dnes měli svůj den. Franěk famózně pokryl jeho jedovku. Čas utíkal nesmírně rychle a ani jedno mužstvo nedokázalo strhnout vítězství na svou stranu, i když posledních 50 sekund bylo ve znamení obrovského tlaku domácích, kterému Sparta odolala jen s vypětím všech sil.

Ohlasy trenérů

Marek Sýkora (Karlovy Vary): "Sparta musela bodovat a podle mého to byl výborný hokej, slušně vedený. S výsledkem jsme spokojeni a s výkonem mužstva také. Každý bodový zisk se Spartou bereme. V prodloužení jsme sice chtěli vyhrát, ale brali jsme to rozumně."

Václav Sýkora (Sparta Praha): "Utkání bylo dramatické. Byla vidět enormní snaha obou týmů strhnout vývoj zápasů na svou stranu. Věděli jsme, že nás čeká těžký duel, ale nevyšel nám začátek, v němž se domácí ujali vedení. Jsme rádi, že jsme získali alespoň jeden bod."

Související články

Ohlasy k zápasu | so 19.10.2002

Já jsem rád, když na mě jde hodně střel

Foto k zápasu | út 22.10.2002

Fotografie ze zápasu se Spartou