HC Energie Karlovy Vary

První domácí porážka po deseti zápasech

K a r l o v y  V a r y - Jako první po téměř dvou měsících si z karlovarského ledu odváží plný bodový zisk pražská Slavia. Hosté byli živějším, důraznějším a přesnějším týmem. Po třetinách 1:2, 0:1 a 0:2 si na své konto připisují zasloužené tři body. Jedinou trefu Energie zaznamenal v první třetině Jan Košťál (na snímku). Vyznamenalo se domácí publikum, které i přes vysokou porážku doprovodilo svůj tým do šaten bouřlivým potleskem.
Český Telecom Extraliga, 24. kolo, pá 22.11.2002
Karlovy Vary
Slavia
1:5
12. Košťál (Kverka,Bauer) - 10. Krátoška (Kadlec) 13. Fadrný (Štraub) 26. Sup (Posmyk) 41. Hruška (Antoš,Krátoška) 54. Beránek (Kučera,Hruška) Rozhodčí: Souček - Čížek, Padevět. Vyloučení: 7:7, navíc Mádl (KVA) 10 min OT. Využití: 0:1. Oslabení: 0:1. Diváci: 3900
Karlovy Vary: M. Kučera (13. Franěk) - Topoli, Mádl, Hlavačka, Krajíček, Bauer, Rodin, Punčochář, Němeček - Svoboda, Skuhravý, Němčický - Polák, Tvrdík, Balázs - Opatovský, Kverka, K ošťál - Vlček, Pavliš, Kraus
Slavia: Málek (38. Hronek) - Hejda, Kadlec, Kučera,J. Novák, Kolařík, Posmyk, Graňák - Sup, Beránek, Duda - Antoš, Krátoška, Hruška - Fadrný, Štraub, Šaffer - Dlouhý, Klepiš, Jaroš, Z. Novák

Komentář k utkání

Oproti poslednímu společnému měření sil vsadil slávistický kouč Růžička na jistotu a do branky postavil reprezentačního gólmana Romana Málka. Na domácí straně dostala od začátku přednost karlovarská dvojka Marcel Kučera. A byl to právě on, kdo musel poprvé lovit kotouč ze své sítě. V probíhající první přesilovce Energie převzal na modré útočné čáře Kadlecovu kolmou přihrávku za obranu Aleš Krátoška. Proti jeho zakončení neměl Kučera šanci úspěšně zareagovat. Odpověď v podobě Košťálova gólu na sebe nenechala dlouho čekat. Při trochu těžkopádném obléhání Málkovy brány se podařilo Kverkovi protlačit přihrávku až k mladému křídlu. Tvrdá rána z prostoru mezi kruhy si našla skulinu pod Málkovou vyrážečkou. Krátkou přestřelku uprostřed první třetiny ukončil individuální akcí a přesným zásahem mezi betony Jan Fadrný. Domácí trenérské duo se pokusilo zmobilizovat síly svých svěřenců výměnou na brankářském postu. Petr Franěk, nový strážce karlovarské svatyně, se do konce první třetiny příliš nezapotil. Hodně horko však muselo být na druhé straně kluziště. Svobodův pokus vytěsnil Málek těsně nad. Stejně neúspěšně si vedl v samém závěru i střílející Opatovský a tečující Košťál.

Po dvaceti vteřinách hry v prostředním dějství ujel podél mantinelu Fadrný. Na jeho přihrávku si najel ex-karlovarský David Hruška. Přestože byl velmi důrazně tísněn, musel proti jeho střele v pádu zasahovat skluzem Petr Franěk. Další vzrušení v sále způsobil Radek Duda. "Zlý muž" soupeře si počínal v brankovišti velmi neohroženě až do té doby, než jej na pěstní souboj vyzval Lukáš Krajíček. Poté, co si kohouti vyříkali své názory, putovali si oba zchladit hlavy k časoměřičům. Za vyvolání šarvátky byl Duda potrestán dvojnásobným trestem, naproti tomu Krajíček inkasoval jen menší trest za hrubost. Přesilovka trvala jen něco málo přes půl minuty. Za nedovolené bránění šel dělat urostlému bekovi společnost na trestnou lavici domácí kapitán Michal Mádl. Ke konci krátké slávistické přesilovky měl třikrát gól na holi Hruška, ale jeho pokusy skončily těsně vedle tyče, nebo jako v případě Klepišova pokusu v lapačce Petra Fraňka. Červené světlo na karlovarské straně se nakonec stejně rozsvítilo. Posmykovu střílenou přihrávku dotlačil za ležícího brankáře Michal Sup. Zajímavý tah zvolil dvě minuty před koncem třetiny Vladimír Růžička, když poslal na místo jistě chytajícího Málka mladého Lukáše Hronka.

O tom, že všechny body pravděpodobně poputují do Prahy rozhodl v první minutě závěrečné části hry po chybě Petra Punčocháře ve středním pásmu nekompromisní dělovkou k tyči David Hruška. Vary sice po rychle inkasovaném gólu svůj boj nevzdaly, jenže na druhé straně stála Slávia, výborně hájící obrannou modrou čáru. Poslední zásah zápasu zaznamenal v přesilovce geniální tečí Kučerovy střely Josef Beránek. I přes vysokou prohru dokázalo karlovarské publikum ocenit výkon a hlavně předchozí desetizápasovou domácí sérii zápasů bez porážky bouřlivým potleskem.

Ohlasy trenérů

Marek Sýkora (Karlovy Vary): "Slavia nás dostala do role bránícího mužstva. Je to silné mužstvo, naše prohra musela přijít a při té frekvenci zápasů, jaká nyní je, se tomu není co divit."

Vladimír Růžička (Slavia): "Věděli jsme, že nás čeká horká půda. Bylo to pro oba celky důležité utkání. Naše mužstvo podalo vynikající výkon, dobře jsme bránili, využívali šance a celkově zápas odehráli velmi dobře."

Související články

Ohlasy k zápasu | so 23.11.2002

Porazili nás naší vlastní zbraní