HC Energie Karlovy Vary
Extraliga staršího dorostu, 16. kolo, pá 19.2.2010
Sparta
Karlovy Vary
4:2
2:0, 2:1, 0:1
Branky a nahrávky: 7. Eis (Přibyl, Rubeš), 10. Hudec (Dvořák, Brzobohatý), 21. Přibyl (Eis, Rubeš), 32. Hampl, Teubner) - 33. Tomeček (Beran), 55. Beran (Tomeček). Rozhodčí: Lacina - Beneš, Štofa. Vyloučení: 5:5. Využití: 0:1. Diváci: 20. Průběh utkání: 4:0, 4:2.
Sparta: Bílek - Kolář, Kliment, Veselý, Müller, Koževnikov, Bodnár, Dvořák, Vítek - Přibyl, Eis, Rubeš - Hudec, Brzobohatý, Rybalkin - Doležal, Matějček, Soumelidis - Teubner, Hampl, Procházka
Karlovy Vary: Honzík - Lintemer, Matyáš, Hluchý, Konečný, Vilhelm, Urbančok - Novák, Gombár, Troška - Táborský, Csamango, Zikmund - Tomeček, Beran, Gorčík - Formánek

Komentář k utkání

Úvod utkání se nesl v duchu vzájemného oťukávání. Z toho vybočily dvě šance. Sparťan Doležal se ocitl sám před gólmanem Energie, ale svou šanci nevyužil. Za hosty odpověděl střelou do Bílkovy lapačky Táborský. Poté začali domácí hráči stupňovat tlak, který vygradoval v 7. minutě, kdy chytrou kombinaci celého útoku zakončil do prázdné branky Stanislav Eis. Branka domácí nakopla k ještě větší aktivitě. Na konci 10. minuty si hosté nepohlídali další akci Sparty při hře čtyř proti čtyřem a po přihrávce Hudce prostřelil Honzíka Patrick Brzobohatý. V druhé polovině prvních dvaceti minut si oba celky připsaly po několika slibných šancích, ale ani jeden z brankářů nekapituloval.

Prostřední část utkání začala lépe domácí Sparta. Neuběhlo sedmnáct sekund a karlovarský Honzík lovil puk potřetí ze sítě, šťastným střelcem byl Daniel Přibyl. Hosté byli myšlenkami nejspíše stále v šatně, když v polovině 22. minuty musel hostující brankář zasáhnout proti nebezpečné přihrávce na osamoceného Hampla. Hosté se oklepali a Bílek musel vytáhnout několik dobrých zákroků proti šancím Táborského a o chvíli později střílejícího Berana. Šancí po hektickém úvodu znatelně ubylo. Z toho vystoupila až akce Sparty, po které se skóre opět měnilo. Přesnou střelou z úhlu vymetl pavučinu Ondřej Hampl. Při takovém rozdílu domácí dorostenci polevili a hosté se dočkali snížení. Zpoza branky našel Beran zcela volného Vojtěcha Tomečka, který Bílkovi z blízkosti nedal šanci. Poté opět dominovali na hrací ploše obránci.

V 1. minutě poslední třetiny byl vyloučen hostující Beran. Domácí hráči uzamkli karlovarskou čtveřici v jejím obranném pásmu, ale několik slibných střel k brance nevedlo. Velkou šanci na snížení měl Bečka z Karlových Varů, s domácím brankářem si ve vyložené pozici neporadil. Sparťané se připomněli akcí tři na dva, kterou zakončil aktivní Eis přímo do brankáře Honzíka. Zajímavá situace nastala ve 48. Minutě, kdy svůj důraz před branou Sparty přehnal Lintemer a byl po zásluze vyloučen. To se však nelíbilo hostující střídačce, z které se ozvaly nepěkné věci na adresu rozhodčího. Ten si to však nenechal líbit a potrestal hosty dvakrát dvěma minutami. Výsledkem byla plná přesilovka 5 na 3 a poté pokračující 5 na 4. Sparta si většinu času byla v útočném pásmu, ale hráčům chyběla přesnost při střelách i přihrávkách. Dvojnásobnou výhodu si vyzkoušeli i hosté v závěru utkání. Karlovarští mladíci s nabídnutou příležitostí naložili o poznání lépe. Křížnou přihrávku skrz brankoviště přetavil v gól Matěj Beran.

Ohlasy trenérů

Jiří Doležal (trenér HC Sparta Praha): „Začátek zápasu jsme měli velmi dobrý, první třetina skončila vítězstvím. Po dlouhé době jsme uhráli tříbodovou výhru, takže spokojenost. Až na ten závěr, ve kterém se kluci trochu hledali, a byla škoda, že jsme se v tom utkání nezlepšovali. My se naopak celý zápas zhoršovali. V poslední třetině byli kluci podráždění, soupeř tu třetinu vyhrál 1:0, takže s tou třetinou veliká nespokojenost z naší strany. Pro nás je dobré, že si v tabulce udržíme čtvrté místo a s tím můžeme být spokojení.

Václav Eismann (trenér HC Energie Karlovy Vary): „K utkání jsme přijeli s hodně zdecimovaným týmem kvůli chřipce, která u nás řádí. V sestavě jsme měli i hráče z ročníku 95. Z utkání jsme měli obavy, abychom tady odehráli důstojnou roli. Sparta měla po celou dobu převahu, ale já si cením našich kluků, že ani za stavu 4:0 to nezabalili. Nakonec Sparta zaslouženě vyhrála. My jsme tu zanechali dobrý dojem. Pro nás to byl vzhledem k sestavě solidní výsledek.“