HC Energie Karlovy Vary

Pardubice se zaskočit nenechaly

P a r d u b i c e - Roli jasného favorita s přehledem potvrdili pardubičtí hokejisté v souboji s Karlovými Vary. Poprvé překonal Petra Fraňka v přesilové hře Koukal. Když už se zdálo, že by mohli hosté v závěrečných minutách první části vyrovnat, ujel v oslabení veterán Otakar Janecký. Jeho branka nasměrovala Pardubice k pohodlnému vítězství. V brance hostí se ve 21. minutě objevil Rudolf Pejchar. Poklidný závěr zápasu zajistily svému týmu trefy Lubiny a Koláře. Po třetinách 2:0, 1:0 a 1:0 porazila Pojišťovna Pardubice karlovarskou Energii 4:0.
Český Telecom Extraliga, 43. kolo, ne 26.1.2003
Pardubice
Karlovy Vary
4:0
8. Koukal (Průcha, A. Novotný), 20. Janecký, 27. Lubina (T. Blažek), 49. Kolář (Koukal). Rozhodčí: Svoboda - Křivský, Hejduk. Vyloučení: 7:7, navíc M. Hlavačka (KVA) 10 min. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 7342.
Pardubice: A. Svoboda - Sýkora M., Mudroch, Vyhlídal, Čáslava, Pácal, Duben, Novotný, Zábranský - Kudrna, Blažek, Lubina - Sýkora P., Janecký, Pospíšil - Kubišta, Rolínek, Pištek - Kolář, Koukal, Průcha.
Karlovy Vary: Franěk (21. Pejchar) - Topoli, Mádl, Hlavačka, Krajíček, Bauer, Němeček, Rodin, Punčochář - L.Svoboda, Tvrdík, Kraus - Balázs, Vala, Bednařík - Opatovský, Kverka, Košťál - Polák, Pavliš, Hořava.

Komentář k utkání

Nepříliš povedené utkání sehráli hokejisté Energie v prostředí lídra extraligy. Nepříznivý vývoj jako by předznamenala už první minuta. Pardubičtí se od počátku tlačili do útoku a již po 44 sekundách se Lubina střemhlav vrhl mezi karlovarskou obrannou dvojici Hlavačka – Krajíček, z čehož rezultovalo vyloučení Hlavačky za faul kolenem a Krajíčkovo zranění kolenních vazů, kvůli kterému v první minutě dohrál. Domácí pálili o sto šest od modré čáry, ale neúspěšně, a ke konci přesilovky jim ujel Bednařík s Balázsem, jenže druhý jmenovaný už neměl v blízkosti gólmana Svobody prostor pro zpracování puku. I nadále pokračovala rychlá hra nahoru dolů, ale skóre se měnilo až v 8. minutě. Na trestné lavici odpočíval Opatovský a Pardubice svou druhou přesilovku využily Koukalovou dorážkou Kolářovy střely. Energie po obdržené brance hru vyrovnala a vynutila si i přesilovou hru, v ní však vůbec nezahrozila. Až v polovině 18.minuty prokličkoval celým hřištěm Martin Hlavačka, ale střelou na vzdálenější tyč Svobodovy branky těsně minul. V čase 18:39 se z neznámých důvodů zatmělo před očima pardubickému Lubinovi a mimo hru se rozhodl seknout do dvou hostujících hráčů. Neušel čtyřminutovému trestu, ale když se po dlouhých diskusích u rozhodčích začalo hrát, pokropila karlovarské hráče studená sprcha. Necelou minutu před koncem třetiny přihrál ve vlastním obranném pásmu Němeček přímo na hůl výletujícího Janeckého a domácí kapitán v pohodě zvýšil v oslabení střelou k tyči na 2:0.

Do druhé části hry nastoupili Karlovarští k dohrávané početní výhodě a s Rudolfem Pejcharem za zády. V prvním dějství totiž najel do Fraňka Petr Sýkora a karlovarská opora v brance po přestávce odstoupila z důvodu pohmožděniny mezi obratli. Pejchar si tak odbyl obnovenou premiéru ve varském dresu a to hned proti vedoucímu týmu. Práce měl požehnaně. Energie fauly Lubiny nepotrestala a v plném počtu hráčů měli blíže ke gólu domácí. Michal Sýkora navázal za brankou dva hráče, puk převzal Průcha a po jeho přihrávce rozezvučel Koukal tyč. Když pak byl poněkud přísně vyloučen Topoli, přeci jenom udeřilo. V 27.minutě, pouhé dvě sekundy před vypršením trestu, vypálil od modré Lubina a po teči karlovarské hokejky zapadl plachtící puk do Pejcharovy sítě. Pardubický nestor se tak mohl radovat ze své třísté trefy v soutěži. Velkou šanci na zvýšení skóre pak vypracoval v polovině zápasu pro Lubinu Blažek, od modré přesně nahrál do jízdy a naděje Energie podržel jen skvělý Pejcharův skluz. Na druhé straně vyrovnal skóre na tyče Polák, který technickou střelou od modré málem překvapil nic netušícího Adama Svobodu. Ve zbytku třetiny si připsal další vyloučení nervózní Lubina, následoval ho však další zápasový okupant trestné lavice Hlavačka a při hře čtyři na čtyři skončila náhodná teč Petra Sýkory jen o centimetry vedle. Třetinu zakončil promáchnutím v jasné pozici Koukal, a tak se do šaten odešlo při skóre 3:0.

Třetí dějství toho zpočátku divákům kromě nejistého zásahu Svobody proti osamocenému Pavlišovi mnoho nenabídlo, jako by už byl výsledek konečný pro obě strany. Až v 48. minutě vznikly obrovské zmatky před brankou hostů. Dezorientovaný gólman Pejchar nedokázal puk vyrazit a mohl děkovat jen štěstěně a Pištekově nemohoucnosti, že slovenský útočník nedokázal ve dvou skrumážích dopravit puk do odkryté klece. Ze závaru ale vyplynula další vyloučení a zatímco na trestné lavici seděl Hlavačka s Pištekem, využil Kolář většího prostoru na ledě a u levé tyčky v pohodě dorazil Pejcharem vyraženou Koukalovu střelu – 4:0. Největší šance Energie se zrodila až v 51. minutě při vyloučení Čáslavy. Balázs se octl úplně sám před Svobodou a než se k němu stihli sjet obránci, zkusil gólmana přelstít, leč neúspěšně. Vzápětí zaujal polohu vleže po hrubém krosčeku Petra Sýkory. Dvojnásobnou přesilovou hru si však Energie nezahrála, protože zároveň odbruslil na trestnou lavici i Topoli se stejnou klasifikací trestu jako Sýkora. Utkání se tak už v podstatě dohrávalo. Snaha hostů o čestný úspěch končila buď na pozorných domácích obráncích anebo Svobodovi v brance. Zvuk nastřelení její tyčky ještě připomněl dvacet sekund před koncem Košťál, ale tím jen podtrhl prohru svého týmu a sedmé čisté konto pardubického Adama Svobody. Protože však ostatní soupeři Karlových Varů v boji o play-off body také nezískali, setrvala Energie na postupové sedmé příčce.

Ohlasy trenérů

Miloš Říha (Pardubice): Odehráli jsem vynikající utkání. Našemu soupeři jsme dnes nic nedovolili, bylo to jedno z těch lepších utkání v domácím prostředí a diváky jsme výkonem určitě potěšili. Hráli jsme výborně po všech stránkách, hokejově, týmově i v obraně.

Jan Votruba (Karlovy Vary): Přijeli jsme do Pardubic s nadějemi po posledních dobrých utkáních, ale celý zápas byl cítit u našich hráčů respekt k domácím, proto jsme prakticky soupeře neohrozili. Hráli jsme velice pasivně a na soupeře jsme vůbec neměli. Franěk nedochytal protože v první třetině do něj najel pardubický hráč, když byl předkloněn dostal náraz do hlavy a vypadá to na malou pohmožděninu mezi třetím a čtvrtým obratlem. Lukáš Krajíček si při prvním střídání zranil koleno, podle vyjádření lékaře to vypadá na natažené vazy.

Související články