HC Energie Karlovy Vary

Energetici mistru KHL důstojným soupeřem

HC Energie - Salavat Julajev Ufa 1:3 (1:2, 0:1, 0:0)
Bez své brankářské jedničky nastoupili energetici proti Ufě v nelehké pozici. Nejlepší tým Evropy do Česka přivezl svou téměř nejsilnější sestavu včetně řady reprezentantů. V útočně laděném utkání přesto dokázali domácí udržet hvězdy KHL na uzdě a skvělý Závorka lovil puk ze své sítě pouze třikrát. Na druhé straně byl za dobrý výkon brankou odměněn František Skladaný.
Příprava na sezonu, 5. kolo, ne 14.8.2011
Karlovy Vary
Ufa
1:3
1:2, 0:1, 0:0
Branky a nahrávky: 20. Skladaný (Prošek) - 10. Klepiš (Mirnov), 11. Ščastlivij, 22. Proškin (Kozlov). Rozhodčí: Šindler, Svoboda - Gerát, Sentenský. Vyloučení: 9:5. Využití: 0:2. Diváci: 3653. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3.
Karlovy Vary: Závorka – Gulaši, Nosek, Gřegořek, Parýzek, Prošek, Gründling, Látal, Rohan – Košťál, Skuhravý „C“, Kumstát, Zaťovič, Pech, Bartánus, Skladaný, Melenovský, Dej, Zucker, Vachovec, Kuběna
Ufa: Kolesnik – Aťušov, Blaťák, Proškin, Kutějkin, Gimajev, Kondratěv, Tverdovskij, Stehlík – Nilsson, Trubačov, Mamin, Svitov, Klepiš, Ščastlivij, Kozlov „C“, Grigorenko, Kolcov, Sushinsky, Zinovyev, Radulov, Mirnov

Komentář k utkání

Energie vstoupila do utkání velmi slibně a již v první minutě si vybovala přesilovou hru, během které se však dostala pouze do pár šancí. Největší příležitost si vytvořil Prošek, jehož steřelu ještě tečoval Melenovský, ale mimo bránu. Melenovský na bránu zaútočil ještě o čtyři minuty později, ale puk za Kolesnika neprocpal.

V deváté minutě měl obrovskou šanci Dej, který ujel ruským protihráčům, ale dva beci ho dohnali, a tak musel střílet z velkého úhlu, a brankáři tak nezpůsobil žádné větší potíže. Devátou minutou karlovarské tlačení skončilo. A Ufa se rozjela.

Dvě sekundy do desáté minuty využil ruský tým přesilovou hru proti třem karlovarským hráčům. Mirnov přihrál k levé tyči, kde stál u prázdné brány Jakub Klepiš, který bez potíží otevřel skóre utkání.

Snad nejvíce možnosti ruského mistra ale demonstrovala situace následující. Hned po vhazování se ze středu hřiště rozjel Petr Sčastlivij, přejel překvapené beky Energie a zavěsil nad Závorkovu lapačku – 0:2.

Půl minuty před koncem první třetiny se podařilo karlovarským hokejistům snížit na 1:2. Po Proškově přihrávce se rozjel František Skladaný, který přesně dotlačil kotouč za brankářova záda.

Energetici začátek druhé třetiny trochu podcenili, protože inkasovali již ve dvacáté druhé minutě. Od modré se napřáhl Vitalij Proškin, který skrytou střelou zvýšil vedení svého týmu na 1:3.

Po třetí inkasované brance se energetici probrali a začali se snažit. Několik promarněných šancí vystřídalo pár tutovek. Smůlu v zakončení završil ve třicáté minutě Kumstát, který se dostal do nájezdu, byl hákován, ale ani následné trestné střílení neproměnil.

Dvě minuty před koncem druhé třetiny objel Nilsson karlovarské obránce a unikl jim, v zakončení však byl zahákován Proškem, který za to dostal dvouminutový trest. Ten Energie dohrála bez větších potíží.

Začátek posledního dějství si obě mužstva pohlídala. Hra se přesunula převážně do středního pásma, odkud se jen zřídkakdy vydávali hráči do útoku. Po pěti minutách se s kotoučem probojoval Grigorenko až před Závorku, ale nestihl včas vystřelit, tak zakončil z úhlu. Brankář kotouč bez potíží vyrazil.

Na druhé straně si připravila Energie svou šanci až po šesti minutách hry, kdy od modré vystřelil Gründling, ale Kolesnik kotouč dobře viděl, a tak mu nezpůsobil žádné potíže. Jedenáct minut před koncem zápasu mohl Zaťovič využít přesilovou hru, ale střelu z první mířil příliš vysoko.

V padesáté páté minutě mohla Ufa zvýšit své skóre, střelu Kutějkina tečoval Alexandr Radulov, ale ani jeho střela do brány neprošla. Před koncem ještě Energie vyfasovala další trest a opět si zahrála ve třech. Tuto přesilovou hru však ustála bez jakýkoli potíží, navzdory Radulovově teči Kutějkikovy střely, která skončila na tyčce.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (HC Energie Karlovy Vary): Přestože jsme prohráli, předvedlo naše mužstvo dobrý výkon. Každý viděl, kdo proti nám nastoupil. Kvalita byla jasně na straně hostí a podle mého jsme se s tím vypořádali dobře. Dvě branky jsme dostali v přesilovce, ve které jsou ruští hráči excelentní. Jinak to byl vyrovnaný zápas. My jsme si také vytvářeli šance, ale bohužel jsme je nedokázali proměnit. Důležité je, že se do nich dokážeme dostávat, a je jen otázkou času, kdy je začneme s jistotou využívat.

Související články