HC Energie Karlovy Vary

Starší dorost podlehl Spartě na nájezdy

I přes velkou obětavost a úsilí nedokázali dnes mladí energetici urvat se Spartou více než bod. A právě bod jim nyní schází k postupu. Utkání se odehrálo velmi tvrdě, na což také doplatil střelec gólu Energie Ladislav Zikmund, který po vražení na hrazení nedohrál - první diagnóza hovořila o naraženém hrudníku. Přesto měla Energie více šancí, než její soupeř - ve třetí třetině trefil Štěpán Csamango tyčku a Daniel Hroch neproměnil trestné střílení. Po remíze po šedesáti minutách a nevyužité přesilovce v závěru prodloužení pak Energie padla po samostatných nájezdech.
Extraliga staršího dorostu, 25. kolo, so 3.12.2011, KV Arena
Karlovy Vary
Sparta
1:2sn
1:0, 0:0, 0:1 - 0:1
HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha 1:2 sn (1:0, 0:0, 0:1 - 0:1) Branky: 14. Zikmund (Vaněk) - 41. Slavíček (Réway, Vacek), rozhodující samostatný nájezd Pokorný. Rozhodčí: Kostourek - Havelec, Fiala. Vyloučení: 6:7, Réway 10 min OT. Využití: 1:1. Diváci: 60. Střely na branku: 36:28
Karlovy Vary: Fečo - Rulík, Veverka, Vaněk, Michálek, Priškin, Sturma - Molnár, Csamango, Bečka, Zikmund, Klíma, Gorčík, Petrov, Vrána, Hroch
Sparta: Neužil - Knobloch, Klindera, Slavíček, Vacek, Preševa, Široký - Hemr, Réway, Bartoš, Pokorný, Hozák, Pulkrab, Černoch, Sladkovský, Major

Komentář k utkání

První dějství začalo svižně, první střelou se prezentovala hostující Sparta, brankář energetiků David Fečo byl však připraven. Pak ovšem nastaly těžké chvíle Energie, neboť v krátkém sledu byli vyloučeni dva hráči domácích, Sparta však nevyužila ani krátkou dvojnásobnou přesilovku, ani následnou pěti proti čtyřem. Aktivitu tak převzali hostující hráči. V prvním oslabení pak sparťané bránili ataky domácích, zejména krásné sólo Štěpána Csamanga přes půl kluziště volalo po brance. Při Energii stálo štěstí, když hrubku v obraně nepotrestal Hozák, kterému tváří v tvář Fečovi sjel kotouč z hole. Až přesilovka Energie z patnácté minuty přinesla změnu skóre - za levým kruhem nahodil puk Radomír Vaněk a před brankovištěm změnil směr střely Ladislav Zikmund. Lépe kombinující hosté se pak snažili o tlak, dokonce i ve vlastním slabení, energetici si však vedení pohlídali.

V druhé třetině se rozpoutal boj, nepřesné kombinace nahrazovala obě mužstva zarputilým důrazem a bojovností. Aktivitu sice přebrali sparťané, ale příliš brankových příležitostí si nevytvořili, pokud ano, likvidoval je brankář Fečo, obzvlášť podržel Energii v 26. minutě, kdy zlikvidoval prudkou střelu z mezikruží a vzápětí po kombinaci dvou sparťanských útočníků jim znemožnil včasným přesunutím ve skórování. Přesilovku domácí pak nevyužili nadvakrát, když nedokázali z ostrého úhlu zasunout touš do odkryté branky Sparty. Naopak v závěru třetiny nedokázala Sparta v přesilovce dát gól, brankář Fečo dokázal v poslední minutě udržet čistý štít.

Hned v pokračující přesilovce z druhé třetiny skórovala Sparta, když vyražený puk doklepl do branky Tobiáš Slavíček. Energie se snažila převzít aktivitu, ale srážely ji nepřesnosti. Sparta lépe kombinovala a nepouštěla domácí do šancí. Hra se poté kouskovala zakázanými uvolněními, nepřesnostmi a fauly. Ale i šance přicházely - Jan Hemr netrefil poodkrytou branku Energie a na druhé straně v přesilovce po pěkné kombinaci domácích napálil puk do tyče Štěpán Csamango. Energie se snažila urvat vítězství, Molnár po další pěkné kombinaci netrefil branku. Navíc nařízené trestné střílení neproměnil Daniel Hroch. V následné přesilovce však faulovali Vaněk s Bečkou a přesilovka se změnila na oslabení. Alespoň bod však energetici uhájili a prodlužovalo se.

V prodloužení bylo vidět, jak oběma týmům dochází síly. Ke své smůle nebyli již energetici schopni proměnit přesilovku v prodloužení a na program se dostaly nájezdy. V těch již byli hosté úspěšnější, když rozdílovou trefu zařídil Dominik Pokorný, a odvážejí si tak z lázní dva body.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary):

Myslím, že to bylo vyrovnané utkání a remíza po šedesáti minutách byla spravedlivá. Měli jsme asi víc šancí, ale neunesli jsme tíhu okamžiku - zvládání klíčových situací dělá hráče hráčem. Ale přesto bych chtěl kluky pochválit za úsilí, s jakým dnes hráli.

Ladislav Zikmund (HC Sparta Praha):

Jsme spokojeni se dvěma body. Máme velkou marodku a tým jsme slepili z hráčů z mladšího dorostu. kteří ukázali, že když je třeba, může hrát kdokoliv.