HC Energie Karlovy Vary

Energii po porážce v Třinci čeká play-out

HC Oceláři Třinec - HC Energie 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)
Jedině tříbodové vítězství Energie a Mladé Boleslavi mohlo prodloužit karlovarské doufání v účast ve vyřazovacích bojích. Ani jedna z těchto podmínek však nebyla splněna, a 2. března tak energetici vstoupí pouze do bojů o vyhnutí se baráži. V Třinci postrádali především střeleckou lehkost a nebezpečné přesilovky, které je zdobily v posledním úspěšném období. To po deseti bodovacích a šesti vítězných utkáních v řadě skončilo.
Tipsport extraliga, 51. kolo, pá 24.2.2012
Oceláři Třinec
Karlovy Vary
2:0
1:0, 1:0, 0:0
Branky a nahrávky: 10. Hampl (pen.), 36. Peterek (Varaďa). Rozhodčí: Konc, Müllner (oba SVK) - Dřínovský, Kostka. Vyloučení: 6:2. Bez využití. Diváci: 3379. Průběh utkání: 2:0.
Oceláři Třinec: Hamerlík - Hrabal, Zíb, Lojek, Klouček, Richter, Novotný, Cartelli, Seman - Kůrka, Bonk, Varaďa - Květoň, Peterek, Adamský - Orsava, Hampl, Rufer - Hrňa, Polanský, M. Hořava
Karlovy Vary: Mensator - Gründling, Gulaši, Gawryletz, Gřegořek, Mocek, Lučka, M. Rohan, Prošek - Kumstát, Pech, Zaťovič - Koblasa, Skuhravý, Kotrla - Dej, Sýkora, Skladaný - T. Rohan, T. Klíma, Kuběna

Komentář k utkání

První třetina zápasu Třince, kterému už nešlo o holý postup do předkola play-off, nicméně ještě před zápasem měl možnost při shodě okolností proklouznout do elitní šestky, a Karlových Varů, jež naopak v Třinci nutně musely bodovat, začal dvěma oslabeními Ocelářů. Hned po necelé minutě byl vykázán Lojek a v polovině páté minuty Varaďa. Až ve druhé přesilové hře na začátku šesté minuty měli hosté první lepší příležitost, ale nebezpečná dorážka před Hamerlíkem dopadla lépe pro Slezany.

První výraznější příležitost na straně Ocelářů se zrodila v polovině osmé minuty, když centr čtvrté lajny Polanský probruslil ze středního pásma až před Mensatora, ale ten dokázal betony sklapnout včas. V desáté minutě měl možnost unikat sám na karlovarského brankáře Hampl, ale byl faulován Gawryletzem a za tento zákrok bylo nařízeno možná trochu přísné trestné stříleni. Zbyněk Hampl si dokázal s hostujícím brankářem poradit a bezpečně zavěsil – 1:0. Další šance Třince měl ještě Polanský s Kůrkou a až poté se začali opět osmělovat Karlovarští.

V polovině 18. minutě ztratil u pravého mantinelu v obranné třetině puk Květoň, Zaťovič si sjel do výhodné pozice, ale byl ve velkém úhlu. V poslední minutě úvodní třetiny byl vyloučen Polanský a hosté si v závěru vytvořili dvě pěkné střely od modré, ale neujal se ani Gawryletzův, ani Gřegořkův projektil.

Druhé dějství se neslo v podobném duchu jako úvodní třetina. Na Karlovarských bylo vidět, jak důležitý zápas hrají. Byť měli víc střel na branku, moc gólových situací si nevytvořily, ruce jim svazovala nervozita. Jednalo se spíše o nebezpečné rány v několika dobře sehraných přesilových hrách. Za Energii mohl skóre korigovat například Koblasa, který se dostal mezi kruhy k opuštěnému puku poté, co jej v obranném pásmu ztratil Květoň. Gól mohl dát i Skladaný, který dostal puk od Gřegořka a Hamerlík měl co dělat, aby neinkasoval.

Ve 35. minutě měli dobré střídání Karlovarští. Energetici několikrát vyhráli buly ve svém útočném pásmu a Třinečtí měli problémy se vymanit z tlaku Západočechů. Když se hra dostala do útočné zóny slezského týmu, hned padl gól. Jan Peterek dokázal překonat „padajícím listem“ Mensatora přes levé rameno podruhé – Oceláři vedli 2:0. Hned o pár sekund později mohl do odkryté brány pálit z první Orsava, ale nedokázal se do Hamplova pasu ideálně opřít. Prakticky z protiútoku mohli snížit hosté, ale Skuhravý se rozhodl v situaci 2 na 1 střílet a jen nepříjemně trefil obránce Novotného.

Třetí třetina, která by vzhledem k průběžnému skóre měla být v roli Karlovarských, začala velmi opatrně. První zajímavé situace ukázala až 48. minuta, kdy nejprve poté, co puk do pásma zavezl domácí Orsava a následně hledal z druhé vlny najíždějícího Cartelliho, ten ale přestřelil. Podobně si vedl o půlminutu později na druhé straně Gründling, trefil horní tyč! Velkou šanci si na konci 52. minuty připravili domácí. Kůrka obral hostujícího beka na útočné modré o puk, vykličkoval dalšího protihráče a Varaďa měl před sebou odkrytou klec. Trefil ale jenom beton ležícího Mensatora! O minutu později mohli hosté snížit poté, co Koblasa obkroužil klec, našel však jen Hamerlíkovu rukavici.

Hostující Energie Karlovy Vary měla pořád dost času se zápasem ještě něco udělat. V 54. minutě mohl snížit Sýkora, následně Mocek, který pálil od modré. Necelé čtyři minuty před koncem byl ještě vyloučen Hrabal, ale ani tuto poslední šanci s utkáním ještě něco udělat hosté nevyužili, střetnutí nejvzdálenějších extraligových soupeřů tak skončilo dvoubrankovým vítězstvím Ocelářů.

Ohlasy trenérů

Pavel Janků (HC Oceláři Třinec): Bylo dobře, že jsme šli do vedení proměněným trestným střílením. Hosté byli totiž velmi nepříjemným soupeřem, to jsme ale předpokládali. Mrzelo nás, že jsme po našich dalších příležitostech nedokázali odskočit. Soupeř začal tlačit a dostával se do šancí. Výborně nám ale zachytal Peter Hamerlík. Pak jsme dali šťastný gól na 2:0 a dotáhli zápas k vítězství.

Martin Pešout (HC Energie Karlovy Vary): Pro nás to bylo hodně nešťastné utkání. Třinci jsme totiž byli více než vyrovnaným soupeřem. Dostali jsme bohužel dvě nešťastné branky. První, když domácí vyhazovali puk ze třetiny. Ten prolítl Gawryletzovi mezi nohama, jejich hráč mu stoupl na hokejku, takže jasná penalta. Deset vteřin před druhým gólem jsme měli tři šance, domácí otočili hru a zvýšili. I ve druhém utkání jsme tady nedali gól, a přestože jsme v nich jen třikrát inkasovali, nezískali jsme ani bod.

Související články

Preview k zápasu | čt 23.2.2012

Překoná Energie v Třinci klubový rekord?