HC Energie Karlovy Vary

Junioři na poslední chvíli vybojovali přímý postup do čtvrtfinále

Energetici dnes po poledni sehráli poslední kolo základní části proti Pardubicím. Pohledné a bojvné utkání rozhodl pro Energii Marek Švec, který vstřelil všechny čtyři góly Energie. I když byly Pardubice v některých fázích zápasu aktivnější, dokázala je Energie přehrát a na čtvrté příčce vystřídala Vítkovice, které zaváhaly v Chomutově. Svěřenci Karla Mlejnka se tak díky drtivému finiši vyhnou předkolu a s jistotou si zahrají čvrtfinále play-off.
NOEN extraliga juniorů 2011/12, 44. kolo, so 10.3.2012, KV Arena
Karlovy Vary
Pardubice
4:2
1:0, 1:1, 2:1

HC Energie Karlovy Vary - HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 4:2 (1:0, 1:1, 2:1)

Branky: 17. Švec (Koblasa, Vrána), 25. Švec (Vrána, Troška), 42. Švec (Gombár, Vrána), 60. Švec (Koblasa, Funk) - 30. Půhoný (Březina), 55. Stoklasa (Beneš) Rozhodčí: Hlinka- Havelec, Sentenský Vyloučení: 1:3 Využití: 1:0 Diváci: 60 Střely na branku: 38:39

Karlovy Vary: Habal - Urbančok, Valeš, Troška, Schusser, Funk, Gombár - Tomeček, Vrána, Kubáč, Koblasa, Harkabus, Švec, Kverka, L. Klíma, Půlpán
Pardubice: Langhamer - Beneš, Zdráhal, Škvor, Petira, Starý, Havlík - Moučka Jaroslav, Chmelař, Půhoný, Moučka Jiří, Vachutka, Březina, Nosek, Křečan, Poulíček, Vlček, Zrůst, Stoklasa

Komentář k utkání

Utkání začalo svižně, oba celky vyrukovaly s aktivním kombinačním hokejem. Nejprve se usadili v útočné třetině hosté, kloudnou šanci si však nevypracovali. Pak se v rychlém protiútoku prosadil přes dva obránce Jaromír Kverka, následnou střelu Trošky od modré brankář Langhamer vytěsnil. V šesté minutě udělal hrubou chybu brankář Habal, který vyjel z brankoviště za domněle nahazovaným pukem a na Zdráhala zívala zcela volná branka, kterou však obránce Pardubic zpoza modré čáry minul. Na druhé straně se ocitnul ve střelecké příležitosti Troška, jenž branku minul. Oslabení, které následovalo, přežili domácí bez úhony i vzhledem k pozorné obraně. Při následující přesilovce domácích bylo znatelně rušněji před hostující brankou - nejprve Lukáš Klíma pálil mimo a ve skrumáži nastanuvší poté se nedokázali prosadit Troška ani nadvakrát Tomeček. To již energetici přebírali otěže zápasu, ovšem branka stále nepřicházela i přes jasné šance domácích. Až tři minuty před koncem první třetiny předvedli energetici Lukáš Vrána a Petr Koblasa smysl pro kombinační hru, přihrávkami na jeden dotek rozebrali pardubickou obranu a Marek Švec bez problému sám před ležícím brankářem vsítil rozdílový gól. Pardubičtí se snažili okamžitě o odpověď, střelu Beneše z levého kruhu však Habal vyrazil a poradil si i se skrumáží před brankovištěm. Energetici mohli svůj náskok před odchodem do šaten zvýšit, ale vydařenou Koblasovu ránu po ledě vyrazil betonem pardubický brankář.

Druhá třetina začala oboustranně rozháranou a nepřesnou hrou, ale Pardubičtí zahrozili první - po chybě obránce Valeše na útočné modré se hnali hosté do rychlého protiútoku, který naštěstí pro domácí nezakončili přesně. Rychlé protiútoky se staly charakteristickými pro hosty po celou druhou třetinu. Jenže domácí navýšili svůj náskok, když Lukáš Vrána posunul na modré číhajícího Marka Švece, jenž prostřelil hostujícího brankáře a dal Energii dvoubrankový náskok. Od té doby hosté zpřesnili hru a hrozili svými kontry. Přihrávka Půhoného ještě nenašla adresáta v dresu Pardubic, ovšem ve třicáté minutě již zmiňovaný Jiří Půhoný vstřelil kontaktní branku., po sérii zmatků a pardubických šancí. Hrál se oboustranně pohledný a útočný hokej, domácí Tomeček byl blízko ke skórování, brankář hostí zasahoval proti jeho střele betonem. Pak nastaly velké chvíle domácího brankáře Habala, když nejprve zlikvidoval v pádu vyloženou šanci Chmelaře a vzápětí odolal dalším protiútokům soupeře a nedovolil jim skórovat.

Na začátku třetího dějství byli aktivnější Pardubice, ale vyloučení hostujícího hráče přineslo další změnu skóre ve prospěch Energie, když se ve skrumáži nejlépe zorientoval střelec dnešního odpoledne Marek Švec, který tak zkompletoval hattrick. O chvíli později se v mezikruží ocitnul Koblasa, jenže střela mu nesedla na hokejku. Pardubičtí přitlačili a zvýšili aktivitu, jejímž výsledkem bylo dobývání karlovarské branky. Často se jednalo o střely a teče, které s přehledem likvidoval brankář Habal. Jedna ze střel dokonce olízla tyčku branky Energie.v Až pět minut před koncem se pardubičtí hráči dokázali napodruhé gólově prosadit - před brankářem Habalem se nejlépe zorientoval Stoklasa, který střelou pod horní tyč nedal domácímu brankáři šanci. V konečné fázi hry již byli energetici pasivnější, soustředili se na pozornou obranu na rychlé kontry. Za zmínku stojí šance Lukáše Vrány a jeho střela z mezikruží, která pardubickému brankáři přidělala pár vrásek ve tváři. V předposlední minutě zápasu se hosté odhodlali k odvolání brankáře ve snaze vyrovnat, jenže za Energii hrál vynikající zápas Marek Švec, který svým čtvrtým gólem v zápase definitivně rozhodl o vítězství Energie. Na přímý postup do play off však musí domácí vyčkat podvečerního výsledku Vítkovic.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary):

Byl to velmi těžký zápas, soupeř byl hodně kvalitní, je nutno si přiznat, že byl i aktivnější, ale my byli schopni i přes zranění a nedoléčené nemoci vstřelit víc gólů. Hráči odvedli maximum a vítězství jim je odměnou. Chtěl bych hráče pochválit za celou základní část, především za její druhou polovinu, kdy ze sedmdesáti dvou bodů ve hře dokázali získat padesát čtyři.

Jiří Šejba (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice):

Myslím si, že to byl oboustranně výborný hokej, rychlý, tvrdý. Možná jsme byli o něco lepší, ale hokej se hraje góly.