HC Energie Karlovy Vary

Energie před přestávkou utrpěla debakl

HC Sparta Praha - HC Energie 11:0 (5:0, 3:0, 3:0)
Po pátečním jubileu učinili karlovarští hokejisté další zápis do své historie, tentokrát bohužel výrazně méně veselý. Na rozjetou Spartu v žádném ohledu nestačili a jedenáct inkasovaných branek je nejvyšší počet v novodobé extraligové historii klubu. Desetidenní reprezentační pauza tak nyní přijde energetikům opravdu vhod!
Tipsport extraliga, 18. kolo, ne 3.11.2013
Sparta
Karlovy Vary
11:0
5:0, 3:0, 3:0
Branky a nahrávky: 5. Krejčík (Pech, Kumstát), 8. Klimek (Přibyl, I. Rachůnek), 15. P. Ton (J. Hlinka), 18. Kubát (J. Hlinka, P. Ton), 18. Pech (Kumstát), 34. Kubát (P. Ton), 39. Klimek (I. Rachůnek, Sičák), 40. Rolinek (J. Hlinka), 42. Simon (Kubát), 44. T. Rachůnek (Přibyl), 52. P. Ton (Sičák). Rozhodčí: Kalivoda, Šindler – Bádal, Pouzar. Vyloučení: 5:9. Využití: 4:0. Diváci: 6035. Střely na branku: 50:20. Průběh utkání: 11:0.
Sparta: Pöpperle - Piskáček, Kubát, Švrček, Krejčík, Sičák, Philipp, od 21. navíc Gřegořek - P. Ton, J. Hlinka, Rolinek - Kumstát, Pech, Buchtele - Klimek, Přibyl, I. Rachůnek - Simon, Bahenský, T. Rachůnek
Karlovy Vary: Závorka (21. Habal) - Schusser, Bičánek, Kubka, J. Drtina, Parýzek, Gulaši - Pohl, R. Hruška, Zaťovič - Zucker, Vachovec, Dlouhý - Hovorka, Roman Vlach, J. Doležal - M. Látal, J. Kverka ml., Kytnár - od 41. navíc V. Tomeček

Komentář k utkání

Do sestavy se Sparty před duelem s Energií vrátili marodi Gřegořek a Tomáš Rachůnek a i s jejich pomocí do něj domácí vstoupili ve velkém stylu. Po faulu na Tona využila přesilovku, karlovarská čtveřice totiž nechala trestuhodně nepokrytého Jakuba Krejčíka, který dostal puk na levý kruh a prostřelil Závorku. Energetici kontrovali tyčí, kterou nastřelil Pohl, poté už ale zápas probíhal jasně v režii domácích. První akce Přibyla s Ivanem Rachůnkem ještě skončila nepřesnou střelou, ta druhá už gólem. Vyhození hostů zachytil na mantinelu právě Rachůnek, poslal puk na Přibyla, a ten ho nabídl na teč Lukáši Klimkovi.

Karlovarští se vzchopili v přesilové hře, kdy první minutu svírali sparťanskou čtveřici v jejím obranném pásmu, na snížení ale nedosáhli. A do konce první dvacetiminutovky už byli pouze v roli komparzu. V 15. minutě nejprve zvonila tyč, poté Petru Tonovi znovu nabil Hlinka a tentokrát už se domácí kanonýr nemýlil. Následně přišla druhá využitá početní výhoda. Hlinka pálil od modré čáry a puk se od clonícího Karla Kubáta odrazil za Závorku. O 23 sekund později přidala pátou trefu dvojice exkarlovarských hráčů. Únik dvou na jednoho zakončoval po Kumstátově nabídce Lukáš Pech.

Do druhé třetiny už nastoupili energetici s náhradníkem Habalem v brance. A sparťané ho rozhodně nešetřili. V přesilové hře byl blízko další trefě Buchtele, ale Habal jeho střelu se štěstím pokryl. V početní výhodě krátce zahrozili i hosté, při vyloučení Klimka měl gól na hokejce Kubka, ale Pöpperle vytáhl vynikající zákrok. Habal udržel proti náporu sparťanské ofenzivy čistý štít přes třináct minut, následně se i on musel sklonit před kombinaci Tona a Karla Kubáta, který zakončil povedenou bekhendovou kličku do tyčky, od níž se kotouč odrazil do sítě.

A minutu před druhou sirénou přidali Pražané třetí přesilovkový zásah. Lukáš Klimek zostudil hostující obránce, kteří se po jeho kličce srazili, a uklidil kotouč k tyči branky. To však stále nebylo vše ze sparťanského repertoáru, Holešovičtí přidali Varům na cestu do šatny ještě osmou branku. Pouhé dvě vteřiny před koncem druhého dějství dorazil v nepřehledné skrumáži v karlovarském brankovišti puk za Habala kapitán Tomáš Rolinek.

Po minutě druhé třetiny sparťané nakročili k desítce vstřelených gólů. Kubátova střela se odrazila od hráčů tlačících se před brankou k Dominiku Simonovi, který prostřelil nešťastného Habala. Na vytouženou desátou trefu, kterou nadšení sparťanští fanoušci hlasitě žádali, se nečekalo dlouho. Přibyl nabídl puk Tomáši Rachůnkovi, který ho z mezikruží uklidil pod břevno. Zoufalí hráči hostů už si se sparťany nevěděli rady jinak než za pomoci faulů. Ten Hovorkův potrestal čtvrtou trefou v početní výhodě Petr Ton, který si vyměnil puk na modré čáře se Sičákem a poté prostřelil Habala. Sparta nakonec zvítězila neuvěřitelným skóre 11:0, čímž vyrovnala extraligový rekord. Ten stanovily paradoxně právě Karlovy Vary, když stejným skóre 18. listopadu 2007 zostudili Ústí nad Labem.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (HC Sparta Praha): Do zápasu jsme dobře vstoupili a po celé utkání jsme si drželi dobrou střeleckou pohodu. Důležité bylo také, že jsme neinkasovali gól. Dneska si to byla určitě pro diváky zábava a my jsme si to taky užívali.

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Dnešní utkání jsme absolutně nezvládli. Chtěli bychom se omluvit za dnešní výkon celému našemu klubu a fanouškům, kteří nás přijeli podpořit. Sparta, která vede o dvě tři branky, pravděpodobně byla v našem dnešním rozpoložení k nezastavení. Na její straně je obrovská kvalita a my jsme jí nebyli schopní odolat.

Související články

Ohlasy k zápasu | ne 3.11.2013

Habal: Sparta nás přehrála úplně ve všem

Preview k zápasu | so 2.11.2013

Před přestávkou na horký led Sparty